Boterkoek

Boterkoek, heerlijkMisschien wel de beste manier waarop boter tot zijn recht komt, een boterkoek. Maar helaas is deze koek een beetje uit de gratie geraakt met de anti-vet manie. Tijd om daar wat aan te doen. Boter is niet ongezond. Punt. Te veel boter wel, maar teveel brood ook, alsook teveel water. Alles draait in het leven om mate. Kortom, je moet niet iedere dag boterkoek eten, maar vooral nadat je een fikse inspanning geleverd hebt. Na een goeie fietstocht bijvoorbeeld.

Het begint met boter

Boter is de smaakmaker van je boterkoek, dus met waardeloze boter, krijg je waardeloze boterkoek (ik heb nooit gezegd dat koken moeilijk was ;-)). “Maar boter is toch boter? Het komt toch allemaal uit dezelfde fabriek?” zal een stadsmens misschien opperen, maar helaas, boter is een natuurproduct, het komt van een koe, zelfs anno 2007.

Nu was ik vandaag bij een wel heel bijzondere boterproducent: De Keizershof in Zoeterwoude. Hier wordt nog op ambachtelijke wijze de room van de melk geroomd (dus niet gecentrifugeerd) en vervolgens wordt er echte roomboter van gekarnd. De karnemelk is er overigens ook heerlijk (wat je in de supermarkt koopt is geen karnemelk, maar aangezuurde ondermelk, dit smaakt totaal anders). Wel even je eigen fles meenemen als je een litertje wilt. Daarnaast maken ze onder andere de beschermde Boeren Leidse Kaas. Een bezoekje waard!

Uiteraard heb ik daar boter ingeslagen en ja, dan kom je er niet onder uit, de Boterkoek. Even wat tips:
Boterkoekblik

 • Koop een boterkoekvorm, deze heeft een zwengeltje om de koek makkelijk los te kunnen maken.
 • Goed kneden de boel!
 • Je kunt de vanillesuiker ook achterwege laten als je een vanillepeul een dag of wat in de suiker laat trekken in een afgesloten pot of zak
 • Heb je geen boterkoekblik, dan werkt een brownieblik ook prima, alleen loop je het risico dat de koek scheurt wanneer je hem eruit haalt.
 • Boter smelt heel snel in de magnetron, dus als je een stukje boterkoek een paar seconde in de magnetron legt, is hij heerlijk zacht en een beetje warm.

Ingrediënten

 • 185 gram boter (de beste die je kunt krijgen)
 • 200 gram patentbloem
 • 145 gram witte basterdsuiker
 • 1 ei
 • 1 zakje vanillesuiker

Boterkoek rauw

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden (160 voor hete lucht) en vet het blik in. Meng alle ingrediënten behalve het bloem door elkaar. Zorg dat de suiker goed opgenomen is. Doe de bloem erbij (even zeven) en kneed het geheel goed door. Het is wel een plakkerig deeg/beslag. Verdeel het netjes over het bakblik en probeer het een beetje glad te strijken. Met een vork kan je er nog een ruitjes patroon in trekken en voor de glans kan je hem bestrijken met eigeel of melk. 20 tot 25 minuten in de oven en klaar! Even laten afkoelen (5 minuten) voordat je hem eruit probeert te halen. Dit kan je het beste doen door er een plank op te leggen en dan blik en plank in 1 keer om te draaien.

33 gedachtes over “Boterkoek”

 1. Deze boterkoek is geweldig. Ik gruwel er van als men een
  boterkoek van margarine probeert te maken. Zoals trouwens
  met alle gerechten is echt niet te versmaden
  De lekkerste gerechten bereidt men met puur nature ingredieënten.
  Dat alleen zorgt voor de perfecte smaak. En zeker die anti-
  botermanie slaat nergens op. Alles waar te voor staat is niet
  goed, dus met mate en af en toe eens wat extra is geen
  enkel probleem.

 2. Helemaal mee eens! Geniet van het leven, geniet van lekker eten, spring gewoon af en toe eens uit de band! En wat de boterkoek betreft, ik heb h’m ook weer herondekt! Zalig. Wat ik persoonlijk ook een erg lekkere toevoeging vind is door het deeg wat heel fijngesnipperde bolletjes gember doen. De bovenkant van het deeg bestrijk ik dan met wat gembernat, waardoor deze ook mooi gaat ‘glimmen’. Dus hou je van gember: probeer het een keer uit!
  Bij familie en vrienden is deze boter-gemberkoek geliefd!

 3. Mijn opa was kok, en natuurlijk was ik nooit zo slim om hem alles op te laten schrijven wat hij wist, maar boterkoek… er is geen lekkerder koek dan die hij maakte.

  Wat ik vaak terugzie is dat er melk, of ei zoals jij dat doet, in wordt verwerkt, Is volgens oop niet goed.

  Slechts boter, meel, basterdsuiker en een pietsie zout doet het helemaal!

 4. Mijn variatie is een eetlepel koekkruiden door het deeg en het deeg en de boterkoek vullen met appel…..heerlijk (en wat plakjes er bovenop als garnering).
  overigens staat in mijn ouderwetse kookboek dat ik het deeg in de vorm een centimeter van de rand af moet houden. Ik weet niet waarom (te harde korstrand anders?) maar hij lukt altijd perfect.

 5. Ik doe er meestal geraspte kokos door. Echt onwijs lekker!!!!

  Maar de andere varianten die ik hier zie ga ik ook eens uitproberen.

  Ik heb nu touwens een kokos boterkoek in de oven zitten. Jammie…..

 6. Een heerlijk recept, Ik heb trouwens geleerd van een kok dat je helemaal niet veel roomboter nodig hebt voor een goede smaak. Een kwart voldoet prima! (handig te weten voor het geval je nog maar een klein hompje roomboter hebt op zondag!) Ik kneed er vaak wat gembersnippers door en bestrijk hem met gembernat!
  heerlijk!

 7. Hey allemaal..

  Ik ben nu boterkoek aan het maken met alleen patentbloem basterdsuiker en boter en citroenrasp.
  Ik kan jullie het allemaal aanraden !! Iedereen is verslaafd aan de boterkoek bij ons thuis 😛

  O ja, ei erin doen is geen goed idee, dat haalt de smaak weg, althans dat vind ik dan hè! Gewoon lekker de bovenste dingen! 😛

 8. Hallo,

  Gisteren heb ik een ‘boterkoek’ gemaakt (Met zo een kant en klare mix..). Ik heb alles precies gedaan zoals het op de verpakking stond, alleen de boterkoek was dichtbij smaakloos en het was droog. Wat kan er fout zijn gegaan?

 9. Dit is een prima recept, zo maak ik de boterkoek ook altijd, met een pracht resultaat en een goede smaak, natuurlijk ook door échte roomboter:)
  Niks geen kant en klare pakken, gewoon boter, basterdsuiker en bloem, kneden, in de overn en smullen maar…

 10. Dag kookliefhebbers, dit is idd een erg lekker recept. Zelf maak ik ‘m zonder ei en met lichtbruine basterdsuiker. Verder doe ik door het deeg nog een paar eetlepels gembersiroop en op de bovenkant een aantal stukjes stem gember. Dit deed mijn oma ook altijd al. Errug lekker!

 11. Ik mag je schrijfstijl wel! Allen gruwel ik persoonlijk even hard van de magnetron als van de margarine. Magnetronstraling verkracht, verkankerd en degenereert de kwaliteit van het eten. Boter op de verwarming lijkt me een prima alternatief. In stukken gesneden wordt die sowieso snel zacht. Verder prima werk!

 12. De boterkoek (gebak!!!) rijst door het ei dat in het recept wordt gebruikt. De reden voor het gebruik van een ei is dat de koek luchtiger (zachter) is, maar is, zoals is al aangegeven door verschillende mensen, niet nodig. Ook het gebruik van zelf-rijzende bloem kan er voor zorgen dat de boterkoek rijst.
  Ik ben in 2008 naar Engeland verhuist waar ze geen boterkoek kennen, geen baukje hebben en speculaas- (of koek-) kruiden hebben. Ik maak alles dus zelf, van boterkoek tot kroketten en van kaas soufle’s (van de frituur) tot kerststol. Gelukkig mis ik dus niet teveel van terug in Nederland, maar ik mis stroop… Het zijn hier barbaren!!!
  Veel succes met de boterkoek.

 13. Hoi allemaal, na diverse harde koeken te hebben geproduceerd (omdat de oven te hard stond) jullie tip opgevolgd om de oven op ongeveer 170 graden te zetten.
  In een woord verrukkelijk.
  Zelf doe ik altijd een mespuntje sambal door het deeg (en geen ei)
  Krijg altijd goede reacties

 14. Hallo mensen,

  ik hoop dat dit de beste recept voor boterkoek is op internet aangezien alle goeie reacties.
  In de reacties staan wel wat variaties welke is het beste en wat moet ik gebruiken?

 15. ps als er mensen zijn die de boter gaan halen in zoeterwoude, ga dan ook even naar ijsboederij de jong, daar kom je dan langs op de weipoortseweg. die is ook echt zo lekker! er staat een grote ijshoorn voor de deur langs de weg, dus niet te missen. ik woon in zoeterwoude en in de zomer gaan we daar elke week even een ijsje halen. alle ijs is zelfgemaakt.

 16. Ik heb het recept gemaakt voor celiacs (gluten-vrij). Gebruik 700 gr Amandel Meel; 1,5 kom fijne suiker; 1 ei; 1/2 theel. amandel essence; mespuntje zout; 220 gr gesmolten boter. Laat het in het bakblik verkoelen. Heerlijk.

 17. Jarenlang bak ik al boterkoek, mamma’s recept. Maar sinds ik een elektrische oven heb is de koek dikwijls te hard.
  Er wordt nooit bijverteld of hij in het midden v/d oven of omlaag moet, terwijl dat heel belangrijk is. Dus vertel hoe hoog je hem in de oven plaatst in een hetelucht oven.
  Vriendelijke groet, Els

 18. Ik heb de boterkoek net gemaakt. 25 minuten op 170 graden gebakken, maar hij is nog steeds vloeibaar in de vorm….klopt dit???
  (mijn oven klopt qua temperatuur goed, heb er al veel mee gebakken en ben er erg tevreden over…)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.