Uiensoep op z’n best


Jean-Paul diende een verzoekje in voor een uiensoep, et voila: Niet helemaal volgens de Franse traditie, maar erg lekker. Ik ben gek op de zachte zoete smaak van gecarameliseerde uien, dus daar zit deze soep vol mee. De Fransen binden de soep met bloem, maar daar had ik geen trek in, gepureerde uien binden ook heel goed. Helaas is de soep daardoor wel wat troebel, maarja, je kunt niet alles hebben. Ook kruiden zoals thijm en laurier laat ik achterwege, we gaan voor 100% uiensoep.

Het liefst neem ik voor dit recept altijd de grootste uien. Die zijn zacht van smaak en laten zich goed bruin bakken.

Voor 4 uienliefhebbers

 • 1 kg uien, in ringen gesneden
 • 80 gr boter
 • 500 ml runderfond
 • 300 ml water (fond + water mag ook vervangen worden door 800 ml bouillon)
 • scheutje cognac
 • 4 dikke plakken stokbrood
 • 100 gr geraspte gruyere kaas

Snij 250 gram van de uien klein en doe deze met de helft van de boter in een soeppan. Zet op laag vuur zodat ze net smoren. Verwarm een tweede (koeken)pan op ‘t vuur en voeg de rest van de boter en de rest van de uien toe (gebruik eventueel 2 pannen). Ook deze zo laag mogelijk vuur, zodat je de uien nog net hoort braden. Regelmatig door roeren tot de uien mooi goudbruin gecarameliseerd zijn. Dit proces mag makkelijk een half uur duren, hoe langzamer, des te zoeter ze worden.

Zodra de kleingesneden uien mooi goudbruin zijn voeg je fond en het water toe. Even aan de kook brengen en dan de staafmixer erin zetten. Je zult zien dat de uien zo fijn gepureerd worden dat de soep hiermee mooi gebonden wordt, mits je een goede staafmixer hebt. Je kunt nu de ui-ringen toevoegen en de soep op smaak brengen met zout en peper (als je bouillon gebruikt hebt hoef je geen zout meer toevoegen!). Als de soep te dik wordt kan je nog wat water toevoegen om te verdunnen. Let op: het stokbrood zal behoorlijk wat vocht opnemen, dus maak de soep liever te dun dan te dik. Voeg tot slot de cognac toe voor wat extra bite!

Rooster ondertussen de plakken stokbrood in de broodrooster of onder de gril. Giet de soep in hoge kommen en leg hierop een plak geroosterd stokbrood en bestrooi uitbundig met de geraspte kaas.

Zet de kommen nog even onder de hete gril om de kaas mooi te smelten. Hou goed in de gaten, want voor je het weet is de kaas zwart! Met de gasbrander kan ook, maar vanaf een behoorlijke afstand zodat de kaas niet verbrandt. Kijk uit, kom is heet! Serveer de soep gloeiheet met wat extra stokbrood on the side.

6 gedachtes over “Uiensoep op z’n best”

 1. Ja, heerlijk en mooi recept is dit!!

  Ik maak het vrijwel op dezelfde wijze, en ben blij te lezen dat ook een ander de bloem verwerpt.
  Die is hier inderdaad helemaal niet nodig, en bovendien vind ik het dan altijd zo machtig worden en zwaar op de maag liggen, met die loze bloem….die ook nog eens aan de smaak afdoet!
  (ook veel andere gerechten bind ik, waar nodig, met -volkoren- brood, of eidooiers, en slechts in uiterste noodzaak met bloem)

  Sanne

 2. Hoi
  Ik heb deze site pas ontdekt, ben erg enthousiast.
  Deze uiensoep ga ik zeker uitproberen. Ben nog wel even benieuwd of iemand een idee / tip heeft met wat voor hoofdgerecht dit goed matcht.

  Gr. Martine

 3. Ga m zeker proberen. Ik maak m nog op de manier met laurier en tijm. Tevens doe ik r een flinke scheut witte wijn bij met gezeefde en gesmolten deense blue. Ook heerlijk hoor!

  Doeii

 4. LEKKERSTE UIEN SOEP (Let op vult deze soep vult enorm dus is maaltijdsoep)
  Ingrediënten
  – 50 gr boter
  – 750 gr uien, in dunne ringen gesneden
  – 2 tenen knoflook, fijngehakt
  – 45 gr bloem
  – 2 liter runder-of kippenbouillon of fond of bouillon (eventueel
  van bouillonblokjes = minder lekker)
  – 250 ml DROGE witte wijn
  – 1 laurierblad
  – 2 takjes tijm
  – zout en peper
  – sneetjes stokbrood
  – +/- 100 gr Gruyerekaas, geraspt (evt belegen boerengoudse)
  – 3 eidooiers + 1 glas port ( Per 3 tot 4 kommen soep)

  Bereiding:
  Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de ui toe. Bak de ui op laag vuur onder af en toe roeren totdat de uien beginnen te karameliseren. (Draderig is.DIT IS BELANGRIJK!!)
  Voeg de knoflook en de bloem toe en blijf 2 minuten roeren. Voeg nu langzaam en al roerend de bouillon en de wijn toe en breng aan de kook. Voeg het laurierblad en de takjes tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Doe een deksel op de pan en laat 60 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder het laurierblad en de takjes tijm en proef of de soep goed van smaak is. evt per zout toevoegen
  (Neem een klein beetje soep/ bouillon appart)

  Verwarm de grill voor.
  Bodempje stok brood in STUKJES! (maakt het makelijker eetbaar = minder knoeien/mond verbranden etc.) in de soepkommen dan al wat Gruyere kaas erover. Soep erover tot +- 1/3 kom vol is. (ff stokbrood + kaas laten weken in de soep) vervolgens weer soep erover tot de kom 3/4 vol is. Stok brood in stukjes er over en dan ruim bestrooi met geraspte Gruyere kaas. Zet de soep onder de grill tot de kaas goudbruin en gesmolten is.

  Klop de dooiers met de port en voeg de schep soep/bouillon toe. Til de gratin (stokbrood met gesmolte kaas) een beetje op, verdeel het mengsel over de kommen en roer het voorzichtig door de soep. Dien de soep heet op!!. .

  HEEEEEEERLIJK!!!! Succes gegarandeerd!!!!!
  Ps: 2e dag nog lekkerder.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.