Romig Vanilleijs uit de IJsmachine

Zoals aangekondigd wilde ik eerst vanilleijs onder de knie krijgen. Heel vervelend natuurlijk, al dat ijs steeds op moeten eten! Ik heb nu een recept waar ik tevreden over ben: romig, veel vanille, niet te zoet.

Voor een goede textuur is het belangrijk dat het watergehalte in je ijs niet te hoog is. Er moet dus genoeg vet, eiwit en suiker in zitten om te voorkomen dat zich grote ijskristallen vormen. IJskristallen zorgen er namelijk voor dat het ijs niet zacht en romig in de mond aanvoelt. Verder moet je op zoek naar goeie vanille, want als dat ergens beloond wordt is het wel in dit recept.

Vanilleijs zelf maken

 • 250 ml volle melk
 • 1 vanille peul van hoge kwaliteit
 • 4 eierdooiers van grote eieren (L)
 • 75 gram witte basterdsuiker
 • 250 ml slagroom
 • snufje zout

Snij de peul in de lengte doormidden met de punt van een scherp mesje. Laat de twee helften trekken in de volle melk, in een kom au bain marie. Het water onder de kom mag best koken, de melk hoeft alleen niet meteen heel heet te worden (70 ºC is een mooi streven). Dit mag makkelijk een kwartier staan.

Ondertussen klop je met een mixer de eierdooiers met de suiker net zo lang tot het mooi wit romig is. Hoewel het mooi luchtig wordt, gaat het daar niet om: Het is vooral belangrijk dat de suiker helemaal opgelost is. De luchtigheid zal verdwijnen zodra we de warme melk erdoor mengen. Gooi ook een snuf zout bij het mengsel.

Zet het vuur onder de au bain marie hoog. Doe nu het eiermengsel bij de melk (of andersom) en verwarm het geheel au bain marie tot de eigelen gaan binden (82 ºC voor degenen met een thermometer). Blijf constant roeren zodat er geen eierkoek ontstaat op de bodem van de kom. Een RVS kom werkt wel prettig, omdat die de warmte goed geleidt. Zodra de eigelen gebonden zijn mag de vla van het vuur en mag het geheel afkoelen. Wil je luchtig ijs, dan is nu het moment om de mixer er nog een keer in te zetten, tijdens het afkoelen krijg je er best nog wat luchtigheid ingeslagen. Zet het “ijsbeslag” nu in de koelkast om nog verder terug te koelen. Het beste is het om het een nacht te laten trekken. Oh ja, de peulen zitten er nog steeds integraal in, laat ze maar lekker mee trekken. Dit opstijven zorgt ervoor dat het vet uit de melk en eigelen een vetnetwerk gaan vormen, wat de textuur van het ijs ten goede komt.

Een half uur voordat je ijs wil, klopt je de slagroom lobbig tot stijf en meng je dit door de vla. Vergeet niet de vanillepeulen eruit te halen (schraap eventueel nog de laatste pitjes eruit). Giet nu alles in de ijsmachine en laat deze een half uurtje tot 45 minuten zwoegen. Daarna direct uit de ijsmachine opeten!

Combi’s

De volgende opties leuken je ijs-dessert nog verder op!

 • Warme kersen – Heel banaal gewoon een pot kersen op sap opwarmen in een pannetje
 • Vijgenjam – Vijgen en vanille zijn een goddelijke combi
 • Chocoladesaus – Pure chocolade smelten met gelijke hoeveelheid water (anders stolt het meteen weer door het ijs)

Tip: laat de vanillepeulen drogen en stop ze in een pot witte basterdsuiker, na 2 weken heb je een hele berg vanillesuiker!

28 gedachtes over “Romig Vanilleijs uit de IJsmachine”

  1. Ipv de kersen alleen maar te warmen…
   vocht van de kersen in een pannetje,beetje suiker,kaneelen een scheutje coebergh kersen
   aan de kook brengen ,afbinden met aardappelzetmeel
   en als laatste de kersen erdoor mengen
   warme kersen bij dat heerlijke ijs …een mooie combi..!

 1. nog een tip wat betreft die chocoladesaus; als je pure chocola smelt, en een beetje boter en slagroom toevoegt, dan stolt het ook niet helemaal als je het over ijs giet (zeker niet als je er nog wat melk aan toevoegt) maar het kan wel stroperig worden, ik ben daar zelf helemaal verzot op!

 2. Superrecept! Ik had geen volle melk in huis, wel een halve liter slagroom (gekocht voor een toetje dat ik uiteindelijk niet heb gemaakt) en heerlijke vanillepeulen van de marokkaanse marktkoopman. Zonder de volle melk en met alleen slagroom dus ook heerlijk roomijs gekregen.

 3. • pak koeken verkruimelen en deze goed mengen. Wel grote brokken gebruiken.( pak koeken verkruimelen en deze goed mengen. Wel grote brokken gebruiken.)en het ei allen de dooier
  • 250 ml volle melk
  • 1 vanille peul van hoge kwaliteit
  • 4 eierdooiers van grote eieren (L)
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 250 ml slagroom
  • snufje zout
  Snij de peul in de lengte doormidden met de punt van een scherp mesje. Laat de twee helften trekken in de volle melk, in een kom au bain marie. Het water onder de kom mag best koken, de melk hoeft alleen niet meteen heel heet te worden (70 ºC is een mooi streven). Dit mag makkelijk een kwartier staan.
  Ondertussen klop je met een mixer de eierdooiers met de suiker net zo lang tot het mooi wit romig is. Hoewel het mooi luchtig wordt, gaat het daar niet om: Het is vooral belangrijk dat de suiker helemaal opgelost is. De luchtigheid zal verdwijnen zodra we de warme melk erdoor mengen. Gooi ook een snuf zout bij het mengsel.
  Zet het vuur onder de au bain marie hoog. Doe nu het eiermengsel bij de melk (of andersom) en verwarm het geheel au bain marie tot de eigelen gaan binden (82 ºC voor degenen met een thermometer). Blijf constant roeren zodat er geen eierkoek ontstaat op de bodem van de kom. Een RVS kom werkt wel prettig, omdat die de warmte goed geleidt. Zodra de eigelen gebonden zijn mag de vla van het vuur en mag het geheel afkoelen. Wil je luchtig ijs, dan is nu het moment om de mixer er nog een keer in te zetten, tijdens het afkoelen krijg je er best nog wat luchtigheid ingeslagen. Zet het “ijsbeslag” nu in de koelkast om nog verder terug te koelen. Het beste is het om het een nacht te laten trekken. Oh ja, de peulen zitten er nog steeds integraal in, laat ze maar lekker mee trekken. Dit opstijven zorgt ervoor dat het vet uit de melk en eigelen een vetnetwerk gaan vormen, wat de textuur van het ijs ten goede komt.
  half uur voordat je ijs wil, klopt je de slagroom lobbig tot stijf en meng je dit door de vla. Vergeet niet de vanillepeulen eruit te halen (schraap eventueel nog de laatste pitjes eruit). ijsmachineWarme kersen – Heel banaal gewoon een pot kersen op sap opwarmen in een pannetje
  • Vijgenjam – Vijgen en vanille zijn een goddelijke combi
  • Chocoladesaus – Pure chocolade smelten met gelijke hoeveelheid water (anders stolt het meteen weer door het ijs)en blender het ijs vanillesmaak door de aardbeien tot het helemaal rood =8 aardbeien is genoeg meng de koekdeeg door het ijs vriez het2uur in en klaar is kees
  Tip: laat de vanillepeulen drogen en stop ze in een pot witte basterdsuiker, na 2 weken heb je een hele berg vanillesuiker!

 4. Meringues is leuk, maar dan moet je echt totaal geen eigeel er bij hebben zitten want dan is het gewoon verpest heb ik gemerkt 😉

  Mijn vraag is: Als ik het eigeel bij de vanille melk gooit wordt het geen vla
  Maar het blijft dezelfde vloeibare substantie houden is dit goed?

  Gr. Koen

  1. Eidooiers zijn tewarm geworden
   het makkelijkste gaat eigenlijk
   als je dit met een bain marie systeem doet maken
   bakje op een pannetje warm water zetten dus ,alroerend…
   niet op direct vuur

 5. had een domo willen kopen met vriesbak in ,nu heb ik op youtube een filmpje gezien,waar men het ijs 30a35minuten laat draaien,het ziet er nog altijd wat plat uit,normaal moet ge het toch gelijk bij de ijsboer zo stijf en smeugig zijn,als ge de overschot van het vers ijs invriest met doos en deksel,ontstaan er dan geen ijskristallen,deze domo gaat tot min 50onder nul,is het nie hoe kouder de machine staat hoe steviger en korter de tijd van het draaien,

 6. Geweldig recept! Ik gebruik het als basis voor andere smaken. Voornamelijk om Pandan ijs te maken. Naar mijn mening het lekkerste en meest verassende ijs 😉 Je krijgt het bijna nergens. Dus altijd speciaal.

  I.p.v. vanillepeulen warm je een aantal pandan bladeren in melk op. Meng er ook nog een scheutje Pandan extract doorheen voor extra geur/kleur/smaak.

  Ik gebruik trouwens poedersuiker ipv kristalsuiker. Dat lost makkelijker op 😉

 7. Ik ben het recept nu aan het maken maar ook bij mij wil het binden niet lukken bij verwarming, ik heb precies het recept gevolgd en het is nog helemaal vloeibaar. Weet iemand waarom? En is het heel erg?

 8. Inderdaad een prima recept. De eerste keer dat mijn roomijs niet mierzoet smaakt. Heb de eerste keer stukjes chocola en gehalveerde ontpitte kersern toegevoegd.
  De tweede keer een flinke scheut aardbeienpuree.
  Dit wordt mijn basisrecept!

 9. Ik heb dit recept vandaag uitgeprobeerd met mijn nieuwe Princess ijsmachine. De structuur van het ijs is echt heel mooi en romig geworden alleen kon ik toch wel duidelijk een ei-smaak proeven. Volgende keer wellicht maar een eidooier minder erin doen 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.