Van de Slager

Ik krijg van kookboeken geen genoeg en zeker niet van kookboeken als deze: Van de Slager van Leanne Kitchen. Het boek gaat allereerst in op de basis, een aanpak die ik ook altijd onderschrijf. Voordat je ergens vaardig in kan worden moet je de basis begrijpen en beheersen. Gereedschappen (zelfs de gehaktmolen worden besproken) en bereidingswijzen worden toegelicht. Per vleessoort wordt veel achtergrond info gegeven, van voedingswaarde tot productie. Wist je dat reuzel (varkensvet) zuren bevat die het cholesterolgehalte lijken te verlagen? So much for Becel Pro Actief

Respect voor vlees

De rode draad door het boek is het respect voor het vlees dat je eet. Er moet een eerlijke prijs voor betaald worden en kwaliteit gaat boven kwantiteit. Vlees koop je bij een slager, gehakt van de supermarkt is niet te vertrouwen. Men wil vlees niet associeren met het levende dier dat het ooit was, maar juist dat maakt het zo belangrijk er met respect mee om te gaan. Ook het vijfde kwartier (orgaanvlees) wordt uitgebreid besproken, zodat alle delen van het dier gegeten worden. Een gemis is het ontbreken van een illustratie om duidelijk uit te beelden waar de verschillende delen van het vlees zich bevinden, iets wat bijvoorbeeld wel in “Kook met Jamie” te vinden is.

Klassieke recepten

Naast informatie bevat het boek veel recepten, per vleessoort gegroepeerd. Het zijn vooral klassieke recepten. Hierop echter twee aanmerkingen: Juist omdat het klassieke recepten zijn, zou wat achtergrond informatie over een recept leuk zijn geweest. Helaas wordt er alleen een recept en foto gegeven. Verder zijn de oventemperaturen aan de hoge (wat ouderwetse) kant. Complimenten aan de vertaalster (Jennie Bolsenhoek), pas nadat ik de naam van de auteur bekeek had ik in de gaten dat het om een vertaling ging.

Van de Slager
Leanne Kitchen
ISBN 9789058978806
255 pagina’s

» Bestel Van de Slager op kookboek.nl

Een gedachte over “Van de Slager”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.