Home-made Vijgenjam

Begin oktober is oogstseizoen voor vijgen. Natuurlijk zijn ze dan ook het best te krijgen en mooi rijp. Zo stuitte ik laatst op twee pond vijgen voor een appel en een ei (ouderwetse ruilhandel). Natuurlijk zijn er genoeg lekkere recepten te bedenken met deze vijgen, maar toch had ik nog behoorlijk wat over. En daar maken we natuurlijk jam van! Je moet alles een keer geprobeerd hebben…

Vijgen bevatten van nature een enzym dat eiwitten doormidden knipt (net als ananas en kiwi). Gelei bestaat uit eiwitten, dus dat gaat niet samen. Gelukkig zijn de enzymen makkelijk om zeep te helpen door ze te verhitten. Ook zijn de vijgen een stuk makkelijker van hun schil te ontdoen als je ze kort blancheert. Je kunt de schil er ook op laten, deze wordt alleen niet heel zacht, dus dan zou ik de vijgen een stuk kleiner snijden. Ik kook ze het liefst zo kort mogelijk, dan blijft er zoveel mogelijk smaak behouden. De jam is heerlijk bij zelfgemaakt vanilleijs!
Vijgen

Men neme

 • 500 gr. rijpe vijgen
 • 1/2 kg geleisuiker
 • citroensap

Blancheer de vijgen kort in kokend water (3 minuten max) en trek de schil eraf met een scherp mesje, van het kroontje naar beneden. Snij de vijgen in kwarten en dan nog een keer doormidden. Verhit voorzichtig zodat ze niet aanbakken maar “smelten” in de pan. Vrij snel zullen ze zich over geven en het vocht vrij laten. Zodra ze koken kan de geleisuiker erbij. Volg de instructies op de verpakking, meestal is 1 minuut koken voldoende (Van Gilse geleisuiker). Proef de jam, als deze erg zoet is (grote kans), doe er dan een scheut citroensap door, deze haalt de vijgensmaak omhoog (net als in aardbeienijs).

Vijgenjam in de panOm te checken of de dikte goed is doe je een theelepel jam op een bord, zodra het afgekoeld is kan je zien of je tevreden bent met het resultaat. Te dik? Voeg wat water toe. Te dun? Meer suiker, of (liever niet), iets langer doorkoken.

De jam moet in brandschone potten bewaard worden, liefst direct uit de hete vaatwasser (in een pan met water koken mag ook) de jam erin, deksel erop en even op de kop zetten (zo steriliseert de kokend hete jam de deksel). Afgesloten is de jam ruim 3 maanden houdbaar, na openen in de koelkast bewaren.

Als je minder suiker neemt bevat de jam relatief veel water wat bacteriën de kans geeft toe te slaan. Je hebt ook geleisuiker voor minder zoete jam, daar zit conserveringsmiddel in om de houdbaarheid te verhogen. Aan jou de keus: conserveringsmiddel of zoet.

Marineren in vijgen?

De eiwit-knippende enzymen zouden we kunnen benutten bij het marineren van vlees (de enzymen knippen dan het bindweefsel door, zodat het malser wordt), ik heb dit alleen nog niet geprobeerd, een experimentje waard!

28 gedachtes over “Home-made Vijgenjam”

 1. Wij maken al jaren vijgenjam van de werkelijk overvloedige oogst van 4 verschillende soorten vijgenbomen.
  Een fijne smaakverrijking krijg je door kleine stukjes (blokjes) sinaasappelschil (biologisch en zonder het wit velletje) toe te voegen aan de jam!
  Probeer het maar eens…

 2. Ik woon in Frankrijk en hier kan je tegen eind oktober op iedere hoek op het platte land vijgen plukken. ALs ik jam maak, laat wel de schil eraan om nog meer smaak te hebben. Zo heb ik al jam gemaakt van vijgen met kaneel – vijgen met gember – vijgen met citroenschil. Allemaal even lekker (als je van vijgen houdt).
  Succes!

 3. Wij wonen nog niet zo lang voor een groot deel van het jaar in Zuid-Frankrijk (Var) .Waarschijnlijk hebben wij hele bijzondere vijgen bomen,want wij plukken ons vanaf nu begin juli al suf en dat gaat door tot in oktober.Dat weet ik nog van vorig jaar.Straks ga ik voor het eerst maar vijgen jam maken,want als het zo lees dan moet het heerlijk zijn en onze gasten krijgen dan ook een heerlijk potje vijgen jam.

  1. Hallo we hebben een vijgenboom ,kleine scheut,uit france nu al jaren een pracht boom,ieder jaar veel,jam in Limburg ,recept,vijgen jam 1kg vijgen halfzoetegelei suiker of 1kg zoete gelei suiker 2 kleine bananen halve citroen,mijn man is er dol op ,en we eten alleen zelf gemaakte jam ,overal in de vakantie s, worden de lege glaasjes weer gevuld met de oogst van onze bestemming,veel succes.

 4. Met vijgen kun je ook lekkere chutney maken, bruine suiker ipv witte, knoflook,azijn of citroensap,geraspte gember, kaneel, komijn etc. zoek maar eens. op diverse websites staan leuke recepten

 5. In Frankrijk (in de buurt van Royan) heb ik ooit een potje vijgenjam met gecaramelliseerde walnoten gekocht, echt onwijs lekker. Nu zoek ik me suf naar een recept (vooral voor de verhoudingen) maar dat is niet te vinden. Ik denk dat ik het met dit recept gewoon ga proberen met 1 a 1,5 ons walnoten en dan zie ik het wel. Eerst vijgen vinden!

 6. hmmm, voor mij is dit het eerste ‘vijgenjaar’, de boom stond in de tuin toen ik hier kwam wonen… zijn er nog mensen die tips hebben waarmee je druiven kunt combineren in de jam?

 7. een kiwi geschild en door de helft gesneden, maakt het vlees heerlijk zacht en mals. die tip kreeg ik van de groentenman, en het is dus een goeie tip!!!!
  Vijgenjam is te koop van het merk Bonne Maman, die met het rood-wit geblokte deksltje, hij is o.a. bij de AH XL winkels te koop.
  Handig voor als het is een wat minder geslaagd vijgen jaar is……

 8. Heerlijk, zo’n vijgenjamrecept. Ik woon in Portugal, Vila do Bispo. En de vijgentijd is aangebroken. Dus na kip met vijgen, vijgentaart en vijgenchutney ben ik nu ook jam aan het maken. Leuk om tips van anderen te lezen.
  Zelf vind ik vijgen/pompoenchutney met piri-piri het lekkerst. Het is zo leuk om alle zelfgekweekte dingen in 1 potje te stoppen en er ’s winters van te genieten.
  Vorig jaar is het me gelukt om onze vijgen te drogen. Heeft iemand hier ervaring mee?

 9. Door de grote hoeveelheid te plukken vijgen (onze bomen staan er nochtans slechts enkele jaren) ga ik proberen om confituur te maken.
  Ik ga aan de vijgen wat gember toevoegen !
  In de bib in Haaltert vond ik een leuk boekje met heel wat recepten:
  Vijgen in de lage landen van Peter Bauwens.

 10. Bedankt Hilde voor de tip. Peter Bauwens heeft een kwekerij(zie http://www.denieuwetuin.be)
  Dit jaar waren de vijgen heel laat hier in het ‘hoge Noorden.’Vandaag heb ik de vijgenjam gemaakt. En ook nog mostarda van vijgen (notitievanlien.blogspot.com/2007/11/​mostarda-di-fichi.html) erg lekker met een stukje parmezaanse kaas en amandelen. Misschien heeft iemand iets aan mijn tips!
  En voor de liefhebbers: ik heb stekjes van de vijgenboom maar daarvoor moet je dan wel naar Groningen afreizen!

 11. Ik heb een potje vijgenjam gekregen, vers gemaakt door buren met een tuin in Frankrijk. Nu eet ik niet vaak brood ed. Heeft iemand een idee waar ik nog meer die jam voor kan gebruiken? Waar smaakt het bij? Ik vind het zo’n gekke smaak dat ik het niet kan verzinnen. Dank bij voorbaat. Yvon

 12. Heerlijk eigenlijk bij veel soorten kaas, mn ook blauwschimmelkaas. Ook lekker bij vlees, beenhammetje, kalkoen.
  Een lekkere toevoeging aan vijgenjam, port en rasp van (biologische) sinaasappelschil, mmmm
  Smul smakelijk, Mir

 13. O wat jammer dat ik niet in Portugal woon het is mijn ideale vakantieland. Ik maak allerlei soorten jam en chutney’s, alsmede zoetzuren. Maar helaas vijgen zijn in Nederland mondjesmaat te krijgen en nogal prijzig waardoor de jam wel behoorlijk duur wordt.
  Maar ook hier zijn genoeg leuke jams te maken en aangezien ik
  gelukkig genoeg fantasie heb maak ik dus veel verschillende soorten en gebruik ik zaken uit mijn eigen tuin (onbespoten)
  Een beetje jaloers op al die vrouwen die heerlijke vijgenjam en chutney maken ben ik helaas wel
  Kriena

 14. Ik woon in Zuid Spanje (Andalusië) en het is een fantastisch vijgenseizoen. Ik kan helaas niet alles verwerken en uitdelen.
  Vandaag vijgenjam gemaakt : 1 kilo gemixt en 1 kilo in kleine stukjes. GEEN suiker gebruikt, door te mixen wordt de substantie dik genoeg. Daarna zoet gemaakt met Competa wijn (zoet) en brandy, maakt het lekker pittig en geraspte en uitgeperste citroen en kaneel. Even koken en zo heet mogelijk in potjes doen. heerlijk.
  groeten Hens.

 15. Leuk om al de bovenstaande reactie te lezen.

  Ik ga vandaag ook vijgenjam maken van mijn boom in mijn tuintje.
  (voor t eerst)
  Graag wil ik het zonder geleisuiker doen en met gewone suiker proberen, maar daar lees ik hele verschillende meningen over.
  Kunnen jullie mij vertellen of t ook met gewone suiker kan?

 16. Geprobeerd met gewone suiker, halve kilo vijgen, halve kilo suiker, sap van 1 citroen en nog flink wat uit een flesje maar heb het te dik laten worden en vind het ook veels te zoet/suikerig. Ik ga het nog een keer in de pan gooien als ik meer vijgen heb. Het is ook keiharde jam geworden, je moet echt hakken wil je wat loskrijgen…

 17. Hier in mijn tuin in de Algarve, Portugel, heb ik nu in augustus volop vijgen. Ze zijn zo ontzettend mooi dit jaar. Van zowel de blauwe als de groene maak ik jam en chutneys. Niet te veel suiker gebruiken, de vijgen zijn van nature al zoet genoeg. Met mijn eigen citroenen en een vanillestokje is de jam een lekkernij op je boterham of op een plakje cake. De vijgenchutney smaakt verrukkelijk op een toastje roquefort.

 18. Ik heb het geprobeerd met mijn opa en oma en het is een heel groot succes! Alleen hebben we wat minder suiker erin gedaan. Ik heb zelfs labels gemaakt voor de potjes met “oma’s vijgen jam”. Ik vind het zelf ook heel lekker. Wij hebben een hele groten vijgenboom in de tuin dus, deze jam is voor herhaling vatbaar 😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.