Zelf gehakt maken en de ultieme gehaktbal

Via Google komt laatste tijd steeds vaker de volgende vraag terug: Hoe zelf gehakt te maken? Voordat we deze vraag beantwoorden, eerst de vraag van het waarom: Waarom zou je zelf gehakt maken?

Daarom

Gehakt (uit de supermarkt) is een obscuur stuk vlees. Van al het vlees in de schappen staat op de verpakking vermeld waar het vandaan komt, behalve van gehakt. Vraag je het de slager van de supermarkt, dan weet hij het niet, of verzint ie iets. De Keuringsdienst van Waarde is een keer op onderzoek uit geweest en stuitte op een louche business van vlees wat maanden of jaren in koelcellen lag te wachten tot het tot gehakt vermalen werd. Het vlees bleek voor een groot deel afkomstig uit Afrika, maar waarom dit niet op de verpakking komt te staan? Duister…

Maargoed, als je het zelf gaat maken, kom je er weer achter dat er smaak aan gehakt kan zitten. Als je het meest vette stuk rund pakt wat je kunt vinden, zal je nog zien dat het minder vet is dan wat je als gehakt in de supermarkt koopt. En een stuk minder waterig, maar dat spreekt voor zich.

Overigens maken een hoop slagers hun eigen gehakt, dus als je even geen tijd/zin hebt, ga naar de echte slager. Hij kan je ook nog eens precies vertellen waar het gehakt vandaan komt. Voor de zekerheid altijd even vragen.

Aan de slag

Allereerst heb je een gehaktmolen nodig. Persoonlijk heb ik hem gekocht bij En Garde in Den Haag (online besteld, binnen 3 dagen in huis). Je hebt verschillende maten, te herkennen aan de nummers 5 (0,5 kg/minuut) t/m 12 (0,9 kg/minuut). Daarnaast zijn er diverse extra’s te krijgen, zoals schijven met grotere gaten of een echte worstenvulset.

Natuurlijk kan je ook uit de voeten met je keukenmachine, met het grote mes erin. Toch is het resultaat niet helemaal hetzelfde en zul je het fantastische geluid moeten missen dat het gehakt maakt als het de molen uit komt.

Vlees kopen

Op naar de slager, want bij de supermarkt zul je niet slagen. We gaan op zoek naar vet vlees. Mag behoorlijk taai van aard zijn, want we malen het fijn. Leg de slager uit dat je op zoek bent naar een smaakvol stuk vlees om zelf gehakt te maken. Het lekkerst is 75% rund, 25% varkensvlees. Neem voor het rundvlees een stuk vlees wat heeft moeten werken, bijvoorbeeld van rond de schouder. Er mag behoorlijk wat vet door heen zitten. Voor het varkensvlees neem je een goeie hamlap. Ga je voor tartaar, neem dan een iets minder vet stuk rundvlees, bv. een eenvoudige biefstuk.

Malen maar

Nu de gouden tip: Voor je het vlees door de molen haalt snij je het in kleine blokjes van 2 bij 2 cm en leg je ze een half uur tot een uur in de vriezer. Het vlees hoeft niet door en door bevroren te zijn, maar mag wel wat steviger aanvoelen. Als je het vlees nu door de molen haalt, wordt het minder tot moes gemalen, en blijft de structuur wat beter behouden. Ga je gehaktballen maken, draai dan aan het eind ook meteen een boterham door de molen.

Gehaktbal

De gehaktbal is in Nederland nog steeds mateloos populair, dus hoe maak je die nou op z’n lekkerst? Komt ie:

  • 400 gr gehakt (zoals boven beschreven)
  • 1 ei
  • gesnippert sjalotje
  • 1 snee oud brood
  • Zout, peper, foelie, paprikapoeder, koriander en nootmuskaat
  • Verse peterselie, klein gesneden
  • Bloem
  • Boter (geen margarine!)

Maak het gehakt zoals beschreven, inclusief de boterham die je door de molen haalt. Fruit het sjalotje kort glazig. Meng nu de kruiden, het ei, de ui en de peterselie door het gehakt er draai er 8 kleine, of 4 grote ballen van. Bestuif de ballen met bloem.

Zet een grote braadpan op het vuur en doe hier een flinke klont boter in. Braad de gehaktballen nu op middelhoog vuur mooi rondom bruin. Zorg wel dat ze van binnen gaar zijn, want er zit varkensvlees in. 12 minuten moet genoeg zijn voor de grote ballen, 8 minuten voor de kleintjes.

Overigens is er niets zo betwistbaar als “de ultieme gehaktbal”, dus mocht je een betere versie hebben, laat hieronder van je horen!

64 gedachtes over “Zelf gehakt maken en de ultieme gehaktbal”

  1. Dit is inderdaad een prachtig recept. Maar waar ik altijd de mist mee in ga is de hoeveelheid zout. Er staat in de recepten: naar smaak, maar ik ga niet van rauw gehakt proeven. Is hier een vuistregel voor?

    Groeten, Evert

  2. Beste Evert,

    Naar smaak is inderdaad geen aanmoediging om te gaan proeven van rauw gehakt. Maar smaken verschillen, dus hoeveel zout je erin doet moet je toch echt zelf bepalen. Er zijn mensen die het liefst zoutloos eten, anderen krijgen het niet naar binnen zonder.

    Wel een handige tip om het beter te kunnen doseren: strooi eerst het zout in een kuiltje in je hand, voordat je het door het gerecht doet. Dan krijg je al snel een beter idee hoeveel je erin moet doen.

    Bedenk wel: je kan zout altijd nog achteraf toevoegen, dus don’t overdo it.

  3. Als ik gehaktballen maak dan heb ik soms dat ze in de pan, terwijl ze liggen te sudderen gaan barsten. Terwijl ik naar mijn idee toch mooie stevige ballen heb gedraaid zonder scheuren erin. Hoe komt dit? Ze smaken nog steeds prima, maar het ziet er zo slordig uit 🙂

    1. Draaien met twee spatels en niet met één scheelt een berg in scheurkansen. Laat een goede gehaktbal ook gerust 8 uurtjes opstaan voor consumptie, worden ze zacht van en toch zijn ze dan steviger wanneer je ze uit de bouillon haalt Lucy. Ben ik snel genoeg met antwoorden zo?

  4. Ik koop zelf biologisch vlees bij slager Veltman in Oldenzaal. Echt prima vlees! Het gehakt is mooi mager en als ik op vakantie ben en een keer ander gehakt koop zit ik al snel te gruwelen als het gehakt bij het aanbraden drijft in het vet (en ongetwijfeld ook een gedeelte water).

    Ik heb vandaag voor het eerst een aantal reacties op deze net ontdekte site gezet en boven mijn berichtjes staat dat mijn reactie nog goedgekeurd moet worden. Hoe gaat dat in z’n werk, moet ik er zelf iets voor doen? (ik ben niet zo handig met dit soort dingen, ik sta liever in de keuken!)

  5. Beste J,

    Je hoeft hier niets voor te doen, alle berichten staan inmiddels definitief op de site (helaas moeten we deze handmatige controle voeren om misbruik tegen te gaan)

    Veel leesplezier!

  6. Je hoeft de gehaktballen alleen met de bloem te bestuiven. 10 gram zal waarschijnlijk genoeg zijn, maar afwegen heeft weinig zin. Doe gewoon een beetje bloem op een bord en rol de gehaktballen erdoor.

  7. Beste Lucy,

    Jou probleem met gebarsten gehaktballen begrijp ik volkomen, had ikzelf ook weleens. Wat ik nu altijd doe, en wat heel goed werkt, is de ballen een paar keer flink! hard op het aanrecht gooien en weer bij elkaar schrapen. Je moet echt hard gooien, want dan pers je de lucht eruit. Ze barsten namelijk doordat lucht gaat uitzetten en naar buiten wil.

    Saskia

  8. Hallo,
    Wij zijn voor een goed doel de wereld aan het doorreizen (zie http://www.threelefthands.com), en zijn nu in Griekenland. Om wat extra geld te verdienen, gaan we gehaktballen maken om te verkopen op de markt. Dat kennen ze hier helemaal niet!

    Voor deze aktie gaan we jullie recept gebruiken. Nog tips om grote hoeveelheden gehaktballen te maken en warm te houden?

  9. Deze gehaktbal is 10 keer smaakvoller:

    • 400 gr gehakt
    • 1 ei
    • flinke scheut ketjap
    • eetl surinaamse hete pindakaas (of gewone pindakaas met eetl sambal)
    • 1 pittige ui gesnipperd
    • 2 grote tenen knoflook
    • zout, peper, paprikapoeder, maggiblokje, koriander en peterselie
    • 3 beschuiten
    • boter om te bakken

    Alles door elkaar kneden en zorgen dat er genoeg zout en kruiden in zit. Het gehakt moet echt sterk ruiken en bruin zijn van de ketjap.

    Ballen draaien en half uurtje laten rusten.
    Eventueel bestuiven met bloem.
    Op laag vuur bakken in ruim boter rondom bruin, zodat ze niet droog worden. Wanneer bijna gaar, gooi er dan een flink glas water bij en haal met een spatel de aangekoekte smaak van de bodem. Meng het in het water en laat even inkoken. Dan de deksel erop en even laten smoren. Voeg eventueel een maggiblokje nog bij de jus.

    Dit is de lekkerste gehaktbal. Doe het is heeeeeerlijk met een gepofte aardappel of rijst met boontjes. Kijk maar.

    Eetze!

  10. Leuke site ! lekkere recepten en prima uitleg hier.

    Ik ben een gehaktballen-fanaat (nou ja, meer een kookfanaat, hou van veel..) en ken wel 20 recepten voor heerlijke gehaktballen, van zoet tot pittig en alles ertussen, maar in het basisrecept van hier kan ik me superbest vinden.

    Alleen ik WEEK het brood altijd in een kommetje melk (of als het machtig mag zijn wat room, of bij Oosterse gerechten wat kokosmelk.)
    Daarna even uitknijpen en door het gehakt mengen.
    Dat maakt dat de ballen lekker smeuiig en samenhangend blijven en

    niet meer uit elkaar vallen bij het braden.

    En dan inderdaad op een niet te hoog vuur aanbraden, geen noodzaak tot meer braadboter in de pan dan. Daarna de aanbaksels losroeren met wat vocht: kan lauw water zijn, maar beetje bouillon, tomatensap, wijn, etc. werkt natuurlijk nog lekkerder!! Zolang je het daarna zachtjes laat pruttelen, kunnen de ballen gewoon in de saus blijven simmeren zonder uit elkaar te vallen, en zullen daarvan alleen nog maar lekkerder worden, (want tijd om alle smaken in te laten trekken), terwijl je evt. de rest van het menu bereid.

    Oh ja, ik las ook al iemand die met de gehaktballen smijt om een mooie structuur te krijgen, en dat zal ook best werken. Want die structuur is inderdaad belangrijk ! voor het niet uit elkaar vallen.
    Ik ben niet zo’n smijter, maar ik kneed en rol ze heel zorgvuldig, gewoon in met water bevochtigde handen.
    Dat bevochtigen van je handen maakt dat het gehakt niet aan je handen kleeft en dat je er soepel ballen of balletjes van kunt rollen.

    En inderdaad, geen twijfel aan, Jop, dat eigengedraaid gehakt mijlen lekkerder is dan voorgedraaid spul van supermarkt of slager (en je weet tenminste wat je eet!!! lol!)

    Voor degenen die geen molentje hebben, of te weinig tijd om zelf te draaien (dat overkomt mij helaas nogal eens) en die toevallig ook nog in een stad of dorp wonen waar je Marrokaanse of Turkse slagers hebt zitten:
    Daar kun je (naast ander lekker vlees) uitstekend ter plekke gehakt laten draaien!!
    Nee, varkensvlees hebben ze er niet.
    Ik neem meestal 75% rundvlees (lapje aanwijzen dat je hebben wilt) en 25% wat doorregen lamsvlees (idem) en dan zeggen dat het door de molen moet.

    In tegenstelling tot bij bijna alle Nederlandse slagers, staat bij de Mediterrane slagers de molen gewoon in het zicht, achter de toonbank, dus je ziet precies wat er in gaat en wat eruit komt……..zodat je exact weet wat je krijgt en waarvoor je betaalt (en da’s gemiddeld ook nog eens 35% voordeliger dan bij de meeste Hollandse slagers….).

    Tjonge, heel verhaal……..

    Jop, dank voor deze mooie site van je, en

    Eet smakelijk allemaal,

    Sanne

  11. Werk zelf als slager in de voorverpakking van supermarkten en kan jullie vertellen dat er bij ons niet gerotzooid word met gehakt!! Integendeel zelfs bij ons word gehakt gezien als het visitekaartje van het bedrijf. Ik zal er geen namen bij zetten om niet te worden gezien als reclamespot. Moraal van het verhaal: Niet alle supers over een kam scheren. Enne….. eet smakelijk.

    1. Geheel mee eens, meeste ketens maken hun gehakt zelfs nog in de winkel zelf en dat zijn gewoon rundersnippers en daar zit gewoon een registratie op. Daar wordt niet mee gesjoemeld en ook niet binnen de verpakkingsbedrijven ook niet. Lijkt me onlogisch daar dat niet kan

  12. wat je ook nog kunt doen is de ballen eerst in een kokende boullion gooien. Hierdoor schroeien ze rondom meteen dicht waardoor het vocht in de bal blijft en deze dus geen vocht meer gaat verliezen wanneer je hem daarna aan gaat braden. Je kunt hem dan ook in dezelfde bouillon in de oven leggen en daar laten bruinen. Weinig vet voor nodig, uit eigen ervaring, super lekker!

  13. hoe maak je kippengehakt welke kruiden heb je nodig om het gehakt op smaak te krijgen. Natuurlijk maak je kippengehakt van kip maar er moet toch een bepaald soort kruiden bij het gehakt om op smaak te brengen

  14. Lekker gehakt recept, ik gebuik paneer meel en voor de vocht doe ik er wat room bij.

    Als je een goeie klont boter gebruikt maak een beetje room ook niets uit.

    Groeten uit Nieuw Zeeland van Aad Vogel

  15. Laatst gelezen van een mevrouw die i.p.v paneermeel, brood of bloem er Brinta in deed. Scheen ook uit te draaien op de Beste Gehaktballen Ooit.
    Ik heb het geprobeerd en moet toegeven: Niets mis mee, apart , maar prettig smaakje.

    Veel kookplezier,

    Harm.

  16. Goedemiddag!
    – Gebruik bouillon (poeder) ipv zout.
    – Niet te grote hoeveelheid kruiden en/of teveel kruiden, probeer eens een mooie, redelijk neutrale bal te maken waarin je best wel wat nootmuskaat mag proeven.
    – Schuw varkensgehakt niet.
    – Ook de Maggi niet vergeten!
    – stiekem een beetje satesaus, gewoon van zo’n pedis blok van de toko schrapen, er doorheen mengen.
    – Soms juist de knoflook weglaten en proberen witte ui te krijgen
    – Hier op Corfu is het LIDL-gehakt uit de vriezer een uitstekend alternatief.
    Ik heb er gister 25 ballen van gemaakt om een bevriende “Paradiso”-achtige bar-eigenaar te helpen die onthand was omdat zijn vrouw naar NL moest.
    Groet’n uut Corfu!

  17. Ik zelf expirimenteel zelf met mijn eten gehakt kan op duizend of meer manieren klaargemaakt worden dus wie heeft de lekkerste bal met verschillende kruiden doe je veel maar je kan er b.v ook nassi of bami kruiden doorheen mengen simpel en lekker of een gesnipperd uitje en zo kan ik maar doorgaan
    Gehakt maak ik zelf in een gehaktmolen ik ben allergies voor orgaanvlees het heeft jaren geduurd om daar achter te komen ik maak nu alles wat maar met voorbereid vlees te maken heeft zelf welke slager kan voor enkele € ries b.v. 100% rundergehakt verkopen dat zelfde ongemalen lapje kost 2 a 3 x duurder en dan is het nog niet verder bewerkt of hamburger tartaartjes frikandellen american filet blinde vinken braadworst enz enz enz van mijn kilo gehakt hou ik bijna een kilo eindproduct over ik moet zelfs uitkijken dat mijn geregten niet droog komen te staan uiteindelik ben ik door een aankoop van een gehaktmolen goedkoper uit en vlees koop ik in de reclame
    eet smakelijk
    groetjes van Herman

  18. een flinke eetlepel mosterd door de gehakt mee mengen doet de smaak zeker te goede.
    verder wat gesnipperde ui en prei.
    weinig zout.
    beetje gehakt kruiden.
    mespuntje sambal.

    t gehakt komt van scharrel vee(kalfs/varken) dat we opkopen en laten slachten.
    Daar wat wbt smaak en prijs geen vers slager tegen op.

    grtn Peter

  19. Ik vond mijn moeders gehaktballen uit de jaren ’60 altijd het lekkerst, dus maak ik ze op dezelfde manier.
    In afwijking van bovenstaand basisrecept: twee of drie eieren erin (op 500 g gehakt) en i.p.v. een snee brood vier of vijf beschuiten erdoor (die compenseren het nat van de eieren). Verder behoorlijk wat nootmuskaat.

    Met bloem bestuiven is voor mij nieuw! Ik rol de ballen altijd door het paneermeel (of een mengsel van paneermeel en fijngeknepen beschuit). Dan krijg je een korst met een mooie, grove structuur.
    Met bloem verwacht ik eigenlijk van die gladde ballen, zoals bij voorverpakte kant-en-klaarballen of gehaktballen uit de automatiek. Die lijken meer op een soort worst dan op gehakt.

    Maar ik zal het voor de gein eens proberen met bloem.

  20. Als je gehaktballen uit elkaar vallen doe er dan meer broodkruimels/paneermeel in. Als ik gehaktballen voor op de boterham maak dan wil ik ze stevig hebben zodat je er mooi plakjes van kan snijden. Dit gaat prima als je 3x zo veel brood erin doet. Havermout werkt ook.

    Voor gewone gehaktballen bij het avondeten zou ik niet te veel brood erin doen, want ze worden er wel droog van.

  21. Een gouden tip (van mijn oma geleerd): làngzaam op heel laag vuur garen. ttz: boter + extra zout in een pan op hoog vuur, pan niet te groot, de gehaktballen mogen er net inpassen. Vervolgens op vrij hoog vuur balletjes aan beide zijden goed dichtschroeien, vuur heel laag zetten, deksel op de pan en zo minstens een half uurtje laten sudderen, af en toe omkeren en misschien nog wat boter toevoegen. De balletjes barsten op die manier nooit, blijven uitermate sappig, zijn gaar en je hebt een geweldige jus. Wat ik ook nog door het gehakt meng af en toe is heel fijn gesnipperde ham, niet veel. (dan krijg je de luikse versie)

  22. Voor de meer luie onder ons, dus zij die de gehaktmolen liever niet schoonmaken: geweldig alternatief is het gehakt van wildernisvlees (.nl). Echt driemaal okee. Trouwens indrukwekkend hoe lang dit al loopt.

  23. Voor een goede stevige bal gehakt werk je als volgt:

    Ingredienten,

    2 kilo Half om half gehakt
    1 kilo mager rundergehakt
    per kilo toevoegen:
    80 gr. Paneermeel
    2 eieren
    4 gram peper
    7 gram zout
    2 gram nootmuskaat.
    WERKWIJZË:
    Eerst de droge stoffen in een een mengbak met elkaar vermengen. Vervolgens het gehakt toevoegen en kneden zodat het goed vermengd is met de droge stoffen.Dan de eieren toevoegen en weer het geheel goed kneden, zodat een massa ontstaat met veel binding.Dan kun je ballen maken door goed te rollen en zonder lucht. In de braadpan met Bratella bakboter ( ALDI ) 1,5 pakje om en om bruinbraden. Als dat gedaan is het geheel in een overschaal, kopje water toevoegen en 25 min. op 180 gr. Resultaat is: mooie stevige ballen zonder scheuren . SUCCES

  24. Vandaag van mijn moeder een gehaktmolen gehad dus daar moet ik iets nuttigs mee gaan doen. Als eerste ga ik het eerst geposte recept proberen en daarna heerlijk varieren met alle geweldige variaties in deze reacties! Inderdaad geweldig dat dit al vanaf 2007 loopt en dat er zoveel over gehakt en gehaktballen te vertellen is!! Bedankt voor alle tips!

    Heel veel succes met de Site verder!

    Groetjes,

    Tom.

  25. Hallo, ik heb met plezier jullie adviezen gelezen, maar nu heb ik een vraagje…
    Ik woon in Indonesie en na de slacht van een beest blijft er weinig mooi vlees over… ze hakken alles aan stukken, en kijk dan maar eens wat je koopt op een markt.
    Heeft iemand wel eens gehakt gemaakt van geitenvlees?? of schaap??
    Zo ja dan zou ik graag willen horen hoe dat beviel..
    En met welk vlees zou je dat kunnen mengen?

    Alvast bedankt,

    Terima Kasih

  26. Ik gebruik voor mijn ballen 75% varken(schouder) en 25% rund( muis) eerst grof draaien en daarna alle ingredienten( kruiden, verse witte casinoboterhammen, paneermeel, ui) erdoor kneden en dan op fijnste plaat draaien, heel belangrijk om een homogene massa te krijgen goed kneden of in een mengmachine, dan draaien met natte handen, aanbakken, even in de oven en op koken in een jus en hierin af laten koelen, heerlijke sappige en toch mooie vaste bal. Water of melk aan gehakt toevoegen doen de slagers net voor extra gewicht, maar bij het bakken komt dit ertoch weer uit en verminderd het gewicht van de bal enorm.

  27. Natuurlijk :-)) zijn mijn gehaktballen de lekkerste!! Er is zelfs een kookboekje van uitgegeven (in eigen beheer) waarin al mijn recepten staan.
    Mijn basis komt aardig overeen met het recept van deze site, maar bij mij gaat er standaard per 500 gram een dessertelpel pittige mosterd door.
    Nooit kruiden uit een zakje (zelfs niet van de slager!
    Alleen past niet elke smaak bij elke groente dus pas ik wat dat betreft mijn smaken altijd aan. Zo zal ik nooit ketjap of tmatensuaus gebruiken voor ballen bij de spinazie en ook geen uittjes (gebakken of rauw, maar weer wel bij kool bijvoorbeeld.
    In ballen voor de spinazie gaan bij mij wel altijd weer wat pittige kaasblokjes
    Ik vind bovenstaande reacties allemaal heel erg leuk en vooral erg leerzaam. Ik heb er best weer wat van opgestoken. Zeker wat betreft het zout; ook bij mij altijd wel een heikel punt dus gaan mijn eerstvolgende ballen de pan in met 5 gram zout per pond.
    En ga ik zeker de smijt methode uitproberen want ik heb daar ook nog wel eens last van: splijtende ballen.
    Jullie begrijpen wat er bij mij op het menu staat vandaag!!

  28. Ik heb niet alle reakties gelezen (zó veel), maar heb een paar tips:

    Zouten: liever te weinig dan teveel.
    laat smaken half uurtje intrekken en bak dan even een mini portie om te testen.
    Proeven: niet flauw doen, gerust even proeven, en desnoods uitspugen en een borrel nemen.
    Gehakt: wijs de slager aan wat je wilt en laat hem ter plekke gehakt draaien.

    Gelukkig woon ik in Kroatie, waar ik iedere soort vlees vers kan laten draaien.
    Varkensvlees voor sausijzenbroodjes, magerder rundvlees voor gehaktballen enz.

    “Wie betaalt bepaalt” en dat geldt ook bij de slager !!!!

  29. Leuke site mensen….
    Ik maak m’n balletjes als volgd:

    500 Gr. Gehakt bij de slager (rund)
    2 sneetjes brood weken in melk
    Uitje snipperen en glazig opbakken tot het zacht is (7-8min)
    1 eier dooier
    Paprika poeder
    Schuitje maggi
    Eetlepel ketjap
    En een klein handje geraspte kaas
    Stevige ballen draaien en rollen door wat bloem.
    Op wat hoger vuur bruinbakken en vervolgen 10min zachtjes door laten garen op laag vuur. Wel regelmatig draaien!

    Top balletje! Knapperig van buiten en lekker smeuïg van binnen!

  30. in mijn kleine keuken is geen plaats voor allerlei apparatuur dus gehakt komt van de slager en net als slagerszoon willy (46) bereid ik ze vaak met havermout zoals mijn moeder zaliger ook vaak deed. En meestal vind ik de traditioneel bereide bal met zout, peper, nootmuskaat, een ei en havermout of paneermeel gewoon de lekkerste. Ook lekker is wat shoarmakruiden en flink wat verse peterselie toevoegen en daar spiesjes van maken voor op de bbq.

  31. Heerlijke recepten allemaal.
    Ik wil een tip plaatsen om een perfecte ronde gehaktbal te maken.
    Maak het vlees klaar, en vorm met je handen een bal.
    Strooi wat bloem of paneermeel in een ronde/bolle kom en doe de bal er in.
    Pak nu de kom op en draai deze in de rondte waarbij de bal gaat rollen.
    Draai zodanig dat de bal ook tegen de zijkant van de kom rolt.
    Met ongeveer 20 seconden heb je hierdoor een perfecte ronde gehaktbal.
    Het nadeel is wel dat je je bord waterpas moet houden 🙂

    Eet Smakelijk

    Olaus.

  32. Ik doe dus als het gehakt lekker gekruid is een stuk kaas of ham of ham en kaas in het midden van de gehakt bal of een ei hard koken ,koud laten worden ,pellen en die in midden van gehakt bal doen..
    Gewoon zelfde tijd gaar laten worden als gewone gehakt ballen..
    Ze zijn echt heerlijk

  33. Al helemaal zin in! kan niet wachten om dit verrukkelijke recept uit te proberen. echt helemaal dolletjes. Ik doe er alleen wel een secret ingrediënt bij (zie titel van de website). Iemand die hier ook nog een enquête over wil invullen? Ga dan naar de volgende link: goo.gl/0aDgZr

  34. Eindelijk mijn plan om zelf gehakt te maken uitgevoerd. 2 kg goedkope runderlappen gekocht en wat schouderkarbonade. Daarbij wat vetspek, bijna zwoerd. In de aangegeven verhoudingen (75 om 25) gedraaid met de Kenwood kookingchef waarop de gehaktmolen. De gouden tip laat ik voor wat ie is. Ik zie de slager gehakt draaien van resten vlees zonder de half bevroren toestand. Eerst met de grove plaat het rund en varkensvlees gedraaid. Daarna een boterham erdoor. Niet aan te bevelen. Compakte wurmen brood die in het gehakt niet lekker willen mengen. Ik vond met name het varkensspek te grof dus nog eens op een fijnere schijf gedraaid. De toestand van het machine gebruikt om van schouderkarbonade en spek een basis te maken voor verse worst. Die ligt te wachten in de diepvries. Zal ik binnenkort eens kruiden en in de darm verwerken. Gehakt is prima. Ietsje droog nog, volgende keer iets meer vet. Voor nog geen 4,50 de kilo mooi gehakt gemaakt. Bij het bakken blijft het vocht en de liters vet achterwege. Heerlijk en zo klaar! Ga ik vaker doen.

  35. Al jaren loop ik met de gedachte om zelf gehakt te draaien en om zelf worst te maken. Maar hier bleef her bij.Kort geleden een workshop worst maken gedaan en nu wist ik het zeker. Een molen gekocht. Na wat research gedaan te hebben kwam ik tot de conclusie dat er eigenlijk maar een goede is. Een Porkert. Uiteindelijk gekocht bij Porkert zelf in Tjechie. Met verzendkosten nog veel goedkoper dan in NL. Inmiddels de lekkerste bal gemaakt ever. Volgende week ga ik braadworstjes maken. Van een ding heb ik spijt. Ik ben te laat begonnen………

  36. Beste slagers ik heb moeite met de gehaktmolen op mijn keukenmachine , bij het draaien raakt die steeds verstopt hebben jullie een tip? En welke conserveermiddel gebruik ik als ik het gedraaide gehakt wil invriezen ?

  37. Emmy,
    Mischien vlees in kleinere stukjes snijden en uurtje in de vriezer leggen,dan weer proberen.

    Echt een aanrader zelf gehakt draaien,doe het al jaren en is leuk en veel lekkerder.

    Gr robert

  38. Ik doe altijd een beetje (ca 100ml op een kilo gehakt) melk erbij, zo worden ze een beetje sappig. En ik braad ze eerst op hoog vuur rondom bruin en doe er dan een flinke laag water bij en zet het vuur dan pas op middel en laat dit zo’n 15-20 minuten sudderen. Eventueel water toevoegen om te verhinderen dat het uitdroogt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.