Aardbeiensorbet uit de IJsmachine

Ok, toegegeven, het seizoen is er absoluut niet naar, maar ik kan er ook niets aan doen dat m’n ijsmachine 2 maanden later dan geplanned aan komt. Voor volgend jaar mei dus: Aardbeiensorbet zo puur als het maar kan. De theorie is als met alle ijssoorten: je moet de verhouding water versus niet-water goed krijgen om te voorkomen dat zich grote ijskristallen in het ijs vormen. Ik heb geen idee hoeveel water er in aardbeien zit, maar het zal meer dan de 90% zijn (ik kwam ergens suikergehaltes van 6 tot 11% tegen). Er moet dus nog wel wat suiker bij om het watergehalte omlaag te brengen, zeker geen water toevoegen zoals sommige recepten voor schrijven (tenzij kwantiteit belangrijker is dan kwaliteit). Na wat experimenteren kwam ik tot deze verhoudingen:

  • 500 gr. aardbeien (beste te krijgen van mei tot augustus)
  • 125 gr. witte basterdsuiker
  • citroensap

Maak de aardbeien schoon en doe ze in een maatbeker. Doe de basterdsuiker erbij en pureer met de staafmixer. Proef. Het mag best zoet zijn, eenmaal bevroren smaakt het minder zoet. Eventueel nog wat citroensap toevoegen, dit haalt de aardbeiensmaak wat op en maakt het minder zoet.
aardbeienijs1Laat de mix goed afkoelen in de koelkast. Koel de ijsmachine voor en voeg het mengsel toe. 45 minuten moeten voldoende zijn om er heerlijk sorbetijs van te maken. Niets meer aan doen, serveren en genieten! En kijk af en toe, de mooiste knalrode kleuren in je ijsmachine!

Overigens is dit recept natuurlijk uit te voeren met allerlei soorten fruit, die misschien nu wel in het seizoen zijn (zoals vijgen?). Waar je op moet letten is dat je een mengsel krijgt met ongeveer 25-28% suiker.

Tip

Je kunt in de supermarkt ook druivensuiker van Zonnatura kopen: dat is minder zoet per gewicht, waardoor je ijs minder zoet smaakt. Echter: het bevat evenveel caloriën per gewicht, dus minder zoet is zeker niet light!

Voor de mensen die aan de lijn zijn: Wil je dit recept voor de slanke lijn maken? Halveer dan alle ingrediënten. Volg daarna gewoon het recept. Trek voor iedere hap minstens 2x zo veel tijd uit.  😉

4 gedachtes over “Aardbeiensorbet uit de IJsmachine”

  1. geweldig, vooral je laatste tip ben ik het helemaal mee eens! iets wat erg lekker is, hoeft niet per se light te worden gemaakt; kwaliteit en wellicht met mate zijn mijns inziens veel belangrijker!

  2. Heerlijk ijs. Je begrijpt bijna niet dat mensen nog supermarkt-aardbeien-producten eten, met van die kunstmatige aardbeiensmaak.

    Meteen uit de ijsmachine vind ik het ijs wel wat te zacht. Een klein uurtje in de vriezer verhielp dat.

  3. hallo ik ben zelf net begonnen met ijs maken, via een vriend, tot nu toe heb ik alleen mango ijs gemaakt maar bij dat recept moet ik de suiker karameliseren hier niet, waarom? en nog een vraagje. als je die aardbeienprut hebt, moet je het dan niet zeven? i.v.b. met de pitjes? alvast bedankt!

  4. Grappig dit recept. Mijn tuin staat vol vers fruit en dus maak ik daar veel sap van. Ik draai het fruit in de blender, giet het door een fijne zeef om de pitjes er uit te krijgen en kook het 1 minuut met een flinke scheut citroensap en zo’n 250 gram suiker per liter. Na afkoelen heb ik een prima fruitsap / gelei voor bij de yoghurt. Doe ik deze gelei in de ijsmachine geeft dat een heerlijk sorbetijs.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.