Echte Rum

Brugal Extra ViejoIn Nederland denkt men bij rum direct aan Bacardi. Wie echter op Cuba of de Dominicaanse Republiek in een bar om een Bacardi vraagt, kijkt vervolgens waarschijnlijk in de loop van een dubbelloops jachtgeweer. Bacardi staat daar gelijk aan slootwater, de wereld rondgepompt door ’s werelds grootste maffiabazen. Wat dat betreft kan je beter in Italië vragen om Bertolli, daar blijven ze behulpzaam (fantastische aflevering van de Keuringsdienst van Waarde waar ze op zoek gaan naar de Bertolli fabriek uit de reclame).

Brugal

De Dominicanen zijn met recht trots op hun “eigen” rum. Brugal is de grootste van het eiland, gevolgd door Barceló en Bermudez. Een fles kost daar omgerekend ongeveer € 3,50. Drank drinken wordt daar “aangemoedigd”, er zijn zelfs drive-through’s waar je een cocktail kan bestellen (voor de bijrijder natuurlijk). In een bar of discotheek is bier even duur als een cocktail, desondanks is er wel erg lekker bier te krijgen.

Brugal Extra ViejoMijn persoonlijke favoriet is “Brugal Extra Viejo”, een 8 jaar oude rum die op eikenhouten vaten gerijpt is. Bij deze rum proef je echt nog dat hij van rietsuiker gemaakt is. Helaas niet in Nederland te krijgen, maar als je je best doet wel in Duitsland of België.

Cuba Libre

Hoewel rum waarschijnlijk zijn oorsprong gevonden heeft in Cuba, wordt het daar al een tijdje niet of nauwelijks meer geproduceerd, in ieder geval niet voor export, sinds het Amerikaanse handelsembargo jegens Cuba de handel van rum aan banden heeft gelegd (geldt ook voor sigaren overigens). Hoewel de flessen van Bacardi anders doen vermoeden, worden deze ook niet daar geproduceerd. De Dominicaanse Republiek heeft hier leuk op ingespeeld, ’s werelds beste rums en sigaren worden nu daar geproduceerd.

Cuba LibreHet beste proef je de smaak natuurlijk als je de rum puur drinkt, maar voor sommigen is dit te veel van het goede. In navolging van de Mojito van eerder deze week op Dining & Wining, bij deze de receptuur van een Cuba Libre:

 • 4 cl echte rum
 • 14 cl Coca-Cola
 • Partje limoen
 • Paar klontjes ijs

Rum en Cola in een groot glas schenken, paar druppels limoensap uit het schijfje erbij en vervolgens het schijfje op de rand van het glas zetten (dan kan degene die hem opdrinkt zelf bepalen of hij er nog meer limoen in wil). Tot slot nog wat ijs erbij, niet te veel, dat maakt waterig.

Mocht je echter komend voorjaar of zomer richting de Dominicaanse afreizen, zorg dan dat je de kans krijgt van een Cuba Libre te genieten, want in de warme zon smaken ze toch het best! Ook mooi om te weten: je mag maximaal 2 liter importeren met het vliegtuig.

90 gedachtes over “Echte Rum”

 1. Echte rum is in het Nederlandse uitgaangsleven lastig te krijgen, maar in plaats van Bacardi (lees: slootwater) kunt u ook Havana Club nemen. Nog steeds geen “echte” rum, maar wel een stuk beter dan de Bacardi.

 2. Voordat ik zelf op de Dominicaanse republiek op vakantie was geweest had ik Bacardi al geboycot (Mijn huisrum is Captain Morgan)
  Toen ik daar Brugal dronk was ik meteen verkocht, heerlijke rum!
  En ik heb ook meteen goed nieuws, in Nederland is deze heerlijke rum ook verkrijgbaar!
  In Utrecht zit op de Jaarbeurstraverse een drankspeciaalzaak (Als je van CS naar de jaarbeurs loopt) en zij hebben diverse Brugal’s in hun assortiment (de witte, Añejo (€23) en Extra viejo (€28))

  Overigens zouden echte rum liefhebbers ook eens El Dorado uit Gyana moeten proberen, de 12 jaar en de 15 jaar oude winnen bijna elk jaar de prijs voor beste rums (en er is ook een 21 jaar oude)

 3. Brugal is zeker een goede rum, maar zeker niet de beste van de Dom. Republiek. Dat ik toch echt Matusalem!! Matusalem is van oorsprong Cubaans. Echter zijn ze in de 19e eeuw verdreven naar de Dominicaanse Republiek. Mijn top 3 is;

  El Dorado 15jr
  Matusalem 15jr
  El Dorado 12jr

  Bacardi komt in mijn lijst ergens na bitter lemon; ook niet te zuipen! Ik vind het nadeel van Brugal dat je i.t.t. El Dorado en Matusalem niet de rijping op eikenhout proeft. Dat geeft juist die karakteristieke smaak. Maar ja, over smaak………………valt ZEKER te twisten!

 4. Ik zie dat er een aantal liefhebbers op dit forum rondhangen, dus ik doe maar even een wilde poging alhier….weet iemand waar ik de in leer ingebonden fles Ron Centenario – Fundacion XX Años – Reserva Especial – Costa Rica kan bemachtigen….? Er is niets lekkerders in mijn optiek…… Alvast bedankt!

 5. Havanna Club is zeker niet een beter soort ‘slootwater’ dan
  Bacardi. Dat is alleen al te zien aan de prijs. Net zo duur als
  de hierboven beschreven soorten (7 anjo bedoel ik) .
  Ik vind de term slootwater overigens niet juist. Dat past meer bij
  Hertog Jan Bier. Onder de biersoorten het meest waterig van
  smaak. Nee ik vindt Bacardi eerder steriel en anoniem van smaak.
  Dat is niet het geval bij Havanna Club. Die duidelijk een eigen karakter heeft.
  En Kaptain Morgan die overal zo bejubeld wordt vindt ik lichtelijk
  goedkopig van karakter, onbestemd alsof er mee geknoeid is.
  Maar Havanna Club blank heb ik niet geproefd, misschien is die
  niet zo goed als de oudere rum.
  redelijk maar niet echt van wow. Brugal heb ik nog niet geprobeerd, ben wel nieuwsgierig.

 6. Havanna Club is zeker niet een beter soort ‘slootwater’ dan
  Bacardi. Dat is alleen al te zien aan de prijs. Net zo duur als
  de hierboven beschreven soorten (7 anjo bedoel ik) .
  Ik vind de term slootwater overigens niet juist. Dat past meer bij
  Hertog Jan Bier. Onder de biersoorten het meest waterig van
  smaak. Nee ik vindt Bacardi eerder steriel en anoniem van smaak.
  Dat is niet het geval bij Havanna Club. Die duidelijk een eigen karakter heeft.
  En Kaptain Morgan die overal zo bejubeld wordt vindt ik lichtelijk
  goedkopig van karakter, onbestemd alsof er mee geknoeid is.redelijk maar niet echt van wow.
  Maar Havanna Club blank heb ik niet geproefd, misschien is die
  niet zo goed als de oudere rum.
  Brugal heb ik nog niet geprobeerd, ben wel nieuwsgierig.

 7. Tom vroeg:Ik zie dat er een aantal liefhebbers op dit forum rondhangen, dus ik doe maar even een wilde poging alhier….weet iemand waar ik de in leer ingebonden fles Ron Centenario – Fundacion XX Años – Reserva Especial – Costa Rica kan bemachtigen….? Er is niets lekkerders in mijn optiek…… Alvast bedankt!

  http://www.ticoshopping.com, ik heb ze zelf net besteld.(2 stuks)

 8. Ik ben net terug van de Dominicaanse Republiek en zit nu met een glaasje Brugal Extra Añejo de postings te lezen.
  Ik heb 2 flessen meegenomen en moet zeggen: heerlijk spul!

  Nu gaan 2 flessen alleen niet lang mee en klinkt de url Brugalshop.de mij als muziek in de oren…
  Maar, komt je bestelling via de DHL het land binnen en moet je vervolgens een flinke som btw neertellen?
  Wat zijn jullie ervaringen met bestellen in het buitenland?
  Alvast bedankt voor de informatie…

 9. Kan iemand mij vertellen waar ik “Cigüeña Carta 1975” kan krijgen.
  Meyer baggers A’dam
  Ben net in A’dam geweest bij een slijter die het wel op zijn internetsite heeft staan, maar heeft hem niet te koop.
  Kan er verder weinig over vinden,maar een revieuw een paar jaar geleden in “Nautique” kwam hij als beste uit de test. Dit wil ik uiteraard graag zelf proberen.

 10. Kan iemand mij vertellen waar ik “Cigüeña Carta 1975” Meyer baggers A’dam kan krijgen.

  Ben net in A’dam geweest bij een slijter die het wel op zijn internetsite heeft staan, maar heeft hem niet te koop.

  Kan er verder weinig over vinden, maar een review een paar jaar geleden in “Nautique” kwam hij als beste uit de test. Dit wil ik uiteraard graag zelf proberen.
  Weet iemand waar deze te koop is, of dat hij idd zo goed is

 11. Ik weet ook dat smaken verschillen. Deze zomer ga ik naar de Dominicaande Republiek eb dab ga ik zeker de Brugal proberen. Het hotel zit op loop afstand van de fabriek. Maar, voor mij is de beste rum nog altijd Appleton rum uit Jamaica. Deze is heel erg zacht van smaak. Vooral puur en zonder ijs drinken hoor. Probeer vooral de extra (12 jaar) . Ik heb alleen de 21 jaar oude nog niet geprobeerd maar daar is moeilijk aan te komen. Er wordt op dit moment naar gezocht voor me. Kijk een op http://www.Tonovermars.nl . Hier kun je alles laten thuis bezorgen. Weliswaar een Amsterdams bedrijf maar als Rotterdammer zijnde heb ik het toch aangedurft om hier te bestellen.

 12. Op http://www.brugal.eu heb ik een siglo d’oro en een Unico besteld van Brugal.
  De Unico is slechts zelden verkrijgbaar, maar verleden week hebben ze me gecontacteerd om te zeggen dat ze er enkele hebben kunnen importeren. Gisteren, dan ontvangen, en heerlijk spul joh. Voor verzending naar Nederland word er geen extra btw of accijns aangerekend als je de bestelde hoeveelheden binnen de perken houdt. Bestel verscheidenen dozen dan zal je wel extra betalen vrees ik.

 13. Ciquena carta, Brugal Anejo en Extra Viejo , Captain Morgan ren nog 45 andere rums zijn ook te koop bij Wijnhandel Peperkamp, Prinses Irenelaan 359-361, 2285 GA Rijswijk, Tel 070.394.00.85
  Succes daar,
  Bart

 14. Leuk als die meningen.

  Zaakje op Utrecht CS, echt een aanrader. Helemaal als de eigenares er is … een echte rumkenner.

  Ben nu aan de Plantation en moet zeggen, lekkerder dan de Flor de cana’s (alle), Havana clubs (15yr) en El Dorado 15yr.

  Ben dus heel benieuwd naar de Pampero Aniversario …

  Ben ook benieuwd welke rum deze rum kan overstijgen … meningen?

  Weet iemand ergens rumproefavonden te vinden (zonder er een te bestellen bij bijv. rumworld) zoals er ook whiskey avonden zijn?

 15. Wow, schitterend ! dit is de eerste keer dat ik, als rumliefhebber, op het internet op zoek ga naar andere rumliefhebbers, en kom ik meteen in deze gezellige discussie terecht ! Ben ook begonnen met bacardi, en als discotheekdrankje met echte cola en in de juiste verhoudingen, blijft het een lekkere partydrink. 20 jaar geleden was daar dan plots in de Dominicaanse republiek ” the one and only” Brugal. Jaaaaaaren naar gezocht maar (tot zover ik wist) hier (BE) niet te krijgen. Dan Havana club ontdekt… De 3 años blijft de pure perfectie om Mojito te maken. Maar in de wereldwinkel vind je Ron Varadero, waarvan de 5 años zeker gelijkwaardig is, en de 7 años verslaat moeiteloos Havana club. Volgende stap zijn de plantation rums zoals Saint James of La Mauny. Scherper dan Dominicaanse of Cubaanse, maar met een paar drupjes water onvergelijkbaar als digestif. Als slot van het verhaal, vorige maand luchthaven Malaga : Matusalem gran reserva 15… Onvergelijkbare smaaksensatie ! Het wordt moeilijk wachten op een aantal hier aanbevolen rums…

 16. In reactie op onderstaand bericht, kan ik het volgende melden.
  Na lang zoeken heb ik een adres gevonden waar Caney rum gekocht kan worden. In Antwerpen Belgie. Zie website http://www.huisverloo.be Prijzen zijn best schappelijk. Een echte heerlijke rum. Te verkrijgen in 3 jaar, 5 jaar en 7 jaar oud.

  #

  18. patrick | 21 November, 2007 at 19:50

  Mmmm geef mij maar de echte cubaanse rum, Havana club is trouwens nu zowat overal te verkrijgen. jammer dat de Caney rum van cuba niet wordt geêxporteerd.

 17. Leuke discussie!
  Niemand heeft het over Ron Zacapa Centenario 23……zoek het eens op en je zult zien hoe hoog dit aangeschreven staat. Of nog beter….koop een flesje en je zult Brugal vergeten. 😉

  Barcelo Imperial is ook geweldig en Rhum Barbancourt….ook lekker.

  Kan me ook erg vinden in de eerder genoemde El Dorado en Pampero. Appleton is leuk voor er bij….als je er al een paar op hebt. 🙂

 18. Nu op Dom Rep.
  Prima rum die Barcelo imperial. Vindt de Brugal Sigle d’oro tegenvallen (voor de prijs dan want hij is best te drinken). De Unico is heerlijk maar meer een likeur.

  Brugal vindt is sowieso tegenvallen maar wel lekker in de cola dan maar 🙂

  hoor veel over zacapa en opthimus maar die zijn nergens te koop of te drinken jammer genoeg.

  Zij n er meer mensen die wel eens een, niet commerciiele, rumproeverij zouden willen doen? beetje proeven met andere ‘kenners’ en ouwehoeren hierover ….

 19. Afgelopen januari twee weken naar Guyana geweest. Was daarvoor nooit een rumdrinker, maar ben toch redelijk om. Het lokale merk dat in Georgetown wordt geproduceerd is El Dorado. Echt een waanzinnig goede rum. Hier in NL worden meestal de speciale soorten verkocht, maar ik heb liever de normale 5 jaar oude of 15 jaar oude rum.

  Zoals ze daar zeiden “as smooth as a baby”. Het drinkt inderdaad erg makkelijk weg.

 20. Goede rum is inmiddels in NL al redelijk verkrijgbaar. Kijk voor al de besproken soorten ( borgoe, brugal, barcelo, el dorado, flor de cana, mount gay, angostura, malecon en nog veel meer ) eens op http://www.dh17.nl of kom eens langs in de winkel in Moordrecht. meer dan 75(!) soorten rum op voorraad…

 21. Hallo rum liefhebbers,

  Ik ben helemaal weg van de cuba libre, maar welke rum is nu
  de lekkerste hiervoor ???
  Als ik bacardi hiervoor gebruik vind ik de gold het lekkerst , dus een zachte smaak.

 22. Voor mensen die echt iet anders willen heb ik wel enkele aanraders.
  – Flor de Caña ( Nicaragua) : winnen jaar na jaar talrijke awards, vooral de 18 jaar is ongeëvenaard. http://www.flordecana.com/

  -Pyrat (Anguila) : Heel unieke rum, de XO Reserve is een verborgen schat. http://www.pyratrum.com/

  -Mount Gay (Barbados) : rum met waarschijnlijk het oudste label in de wereld(1703). Vooral de Extra Old behoort tot de top. http://www.mountgayrum.com/

 23. zacapa kan je gelukkig tegenwoordig kopen bij de betere drankenwinkel en ook drinken in de betere uitgaansgelegenheden in Rotterdam …… gisteren nog zacapa 23 on the rocks, en 2 druppels cola …. HEERLIJK!!!!

 24. Eindelijk iemand die Mount Gay noemt. Wat een heerlijke rum is dat toch. Goede tip Kim!
  Ben ook een enorme fan van Appleton’s Estate. Staat heel hoog in mijn persoonlijke top 5.

  Heeft iemand ervaring met Wood’s 100 Old Navy? Ben heel benieuwd aangezien het erg lastig te krijgen is. Weet iemand waar deze te koop is?

 25. Geen rum meer op Cuba gemaakt?? Gelul
  Beste Rum van Dom. Rep.? Gelul, een erg persoonlijke mening van de schrijver. Denk eens aan Zacapa (Guatamala), Appleton (Jamaica), El Dorado (Guyana) Havana Club (Cuba) Angustura (Trinidad)

  Jammer dat de auteur niet duidelijk maakt waar “echte” rum aan moet voldoen.
  Ik heb 3 generaties Rummeesters van Bacardi mogen ontmoeten en ook de Rummeester van Havana Club. Deze mannen maken echte rum.

  Wel goeie discussie .

  Misja Vorstermans

 26. ik ben nu 4 dagen terug uit de dom rep en was op zoek naar de brugal rum na veel zoeken heb ik hem bij mij om de hoek gevonden .bij de slijterij van dh 17 in bergen op zoom noord brabant
  deze slijter heeft 100 verschillende soorten rum dus als je iets zoek zou ik op deze site zeker even kijken.
  ik ben nu aan het expirimenteren met de mamajuana hoop dat het lukt.
  deze slijter heeft ook meer dan 800 wiskeys en nog veel meer

 27. Ik zoek een fles Rum Bonaire geproduceerd in Ned. Antillen volgens specificaties van Dick S. Leanez. Op het witte etiket staan “Amsterdamse” geveltjes met als ondertitel Kralendijk, hoofdstad (?) van Bonaire. Ik heb deze gedronken en vond dit een bijzonder lekkere rum.
  Wie weet of en waar dit in Nederland te koop is?

 28. Leuk artikel!

  Echter wordt er nog wel steeds goede rum geproduceerd in Cuba de Havana Club is daar nu de bekendste.’

  Vroeger was Bacardi de grootste en bekendste rum in Cuba zij steundde een moorddadige kapitalische dictator Fulgencio Batista.
  Toen Fidel Castro aantrad vluchtte de familie Bacardi.

  De Cuba Libre is een goede cocktail op rum basis vergeet de Mojito niet!
  Dat is een cocktail met op de bodem Munt en lemoen met daarop rum en spa rood en dan flink stampen.

  De geschiedenis van de Cuba Libre is trouwens voor liefhebbers erg intressant om je in te verdiepen.
  Een kapitein zou dit recept hebben besteld en het bleek een succes te zijn en er werd Cuba Libre geroepen dit waren in tijden van de Spaans-Amerikaanse oorlog , waar Amerika Cuba steundde.

  Het is op de nationale feestdag van Cuba na de bevrijding door Amerika van Spanje eigenlijk wel de bedoeling om Coca Cola te drinken samen met Cubaanse rum echter dit is helaas dus niet mogelijk:(

 29. was vandaag bij givaudan (smaakstoffenproducent ), werd er verteld dat bacardi eikenhoutsmaakstof toevoegd aan de drank ipv jarenlang bottelen.

  zo zie je maar weer.

  groeten

 30. als je een echt goede rum wilt proberen moet je zeker eens een flesje zacapa centenario 23 anos regelen. wel aan de prijzige kant.. ook lekker is tanduay 1854(15jaar oud) , uit de filipijnen dus niet zo bekend hier, maar erg goed!

 31. Heeft iemand misschien een idee waar ik van diverse rummen een proefflesje of klein flesje zou kunnen kopen?
  Om nu gelijk een 70cl fles aan te schaffen en m niet lekker te vinden zou ik zonde van mijn investering vinden. Iemand?

 32. Hallo allemaal,
  Ik ben via het juttertje ( was uitverkocht ) , in de “rum-scene” gedoken en ben nog volop zoekende,,,dus nog heel veel te proeven, maar nu heb ik een andere vraag.
  mijn texels-juttertje komt zo uit de koelkast(5 graden) , ik drink m’n borreltje graag koud, is er een temp. waarbij de geur en smaak het best tot zijn recht komt???
  alvast bedankt voor de info….
  proost,
  nollie

 33. Yep, ik deel helemaal je mening.
  De beste rum komt uit de D.R.
  Al enkele jaren ga ik er naar toe en neem natuurlijk ieder jaar teveel mee.
  Vorig jaar helaas een schoolklas douaniers getroffen en ze vroegen mij of ik iets gekocht had.
  Natuurlijk zei ik ja.
  Koffer uitgepakt en met mijn vriendin 9 liter gevonden. (van diverse)
  heb ik 45 euro moeten bijbetalen.(nog steeds vreemd)
  Natuurlijk een lachertje als je bedenkt dat daar een fles Barcelo imperial premium blend 21 aniversery bijzat.
  Deze fles was overigens subliem en voor iedere rumkenner een aanrader.

 34. Ik ga toch voor El Dorado. Nog zeker niet alle Rum geproefd maar deze is tot nu toe mijn favo. Helaas verkoopt de Makro deze niet meer. Weet iemand een goeie zaak waar ze deze en andere rum verkopen in de omgeving amsterdam?

 35. Bij Drankgigant.nl hebben we de Appleton Estate, zowel de twaalfjarige als de VX, en Brugal Extra Viejo in ’t assortiment, en ook vrij scherp geprijsd als ik zo bij de andere slijters kijk 😉

  Vrijwel altijd op voorraad dus bestellen is de volgende dag in huis over het algemeen!

 36. hallo ik ga met vakantie naar dominicaanse-republiek .heb in het verleden zelf geprobeerd rum te maken maar het leek er niet op .nu ik naar een rum land ga wilde ik van de gelegen heid gebruik maken daar te kijken hoe ze het doen .zoek nu adressen van rumstokerijen in een straal van 50 -100 km rondom juan dolio het mooiste denk ik ook van helle kleine denk dat je dan het meeste te zien krijgt kunnen jullie mij daar aan helpen of weten jullie waar ik ze krijgen kan vg kees kaper

 37. beste mensen,
  bij ons zijn de beste rums te verkrijgen! Brugal blanco, añejo (ook liter) en extra viejo, niet alleen rum is in de Dominicaanse republiek een favoriete drankje, maar wat dachten jullie van BIER!! 🙂 Zoals de nummer 1 bier uit Dominicaanse republiek: Presiente !! Super biertje. En dat exclusief bij ons te krijgen. Ook hebben wij colombiaans bier, mexicaans bier en verschillende rums uit Latijns -Amerika. Zeker de moeite waard!! Brugal extra añejo is bij ons trouwens 24,95(goekoper dan anderen). http://www.de-lacruz.com en laat het vakantie gevoel maar weer komen!

 38. Hallo allemaal.
  Ik ben op zoek waar hier in Nederland,en het liefst hier in de buurt de Honingrum van ARTEMI canario kan vinden ???
  Wie heeft die ooit geproevd ???
  Wij vinden hem heerlijk.
  Graag een antwoord,en vast bedankt voor de moeite.
  Proost.
  E.J.te Utrecht.

 39. Mijn drie favoriete rums om puur te drinken zijn:
  – plantation x.o. heerlijke zachte rum, zou iedereen moeten proeven
  – el dorado 12 jaar
  – santa teresa solera 1796, dit was mijn favoriet vorig jaar bij whiskey en rum aan zee in ijmuiden.

  Er zijn ontzettend veel bijzondere rums te koop bij slijterij zeewijck in ijmuiden. Echt een speciaalzaak op het gebied van whiskey en rum. Als hij het niet heeft kan hij het vrijwel altijd bestellen!

 40. fijn om eens wat reacties te lezen van rum drinkers. heb mijzelf veel wijzer gemaakt en het afgelopen jaar veel gelezen over rum. heb vervolgens een aantal merken besteld ( moest wel een rib inleveren) en ga komende winter proeven en vergelijken.
  drink normaal een Bacardi black die ik zeer goed en lekker zacht vind.

  brugal 8y
  tres hommes
  metusalem 23y
  appleton 12 & 21y
  ron zacapa 23y

  als eerste de brugal extra viejo; vond hem puur nog wel te doen, maar in een mix niet lekker. weëe nasmaak en vond hem zeker niet beter de Bacardi black die ik normaal drink. zal hem niet weer kopen.

  maar smaken verschillen gelukkig.

 41. Ik ben in het bezit van een Appeleton Estate 43% uit 1991. Mijn broer heeft deze ooit meegenomen uit Jamaica met zijn huwelijksreis. De fles zit nog verzegeld en er zit een luxe blik bij. Wie weet wat dit exemplaar nog waard is en of er liefhebbers zijn. Volgend jaar is mijn broer 25 jaar getrouwd. Terug geven als een leuk cadea is ook een optie.

 42. Leuk forum dit, ik heb een vraagje, ik wil voor mijn man een fles appleton rum kopen maar welke is het lekkerst, die van 12jr of 21jr oud of is dat echt een kwestie van smaak?

  alvast bedankt

 43. Ik heb een vraagje, weet iemand van jullie een site waar ze rum inkopen of een site waar ik rum te koop kan aanbieden. Ik heb een beetje gezocht maar kan niet echt iets vinden.

  Ik probeer namelijk mijn clément rhum uit 1952 te verkopen dus als iemand iets weet hoor ik het graag

 44. Doe mij maar Havana club selección de maestros! Een echte Cubaanse rum zoals je kunt zien aan de door de Cubaanse overheid verplichte verzegeling. Bij aanvang een licht zoete heerlijke gerookte eiken houten smaak die langzaam dieper overgaat naar een frisse doch licht scherpere afdronk. Mijn nieuwsgierigheid naar de andere betere Havana soorten is aangewakkerd!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.