Slavernij bestrijden doe je zo

Slaafvrije chocoladeIedereen weet het, iedereen accepteert het. Bijna iedereen.

Iedereen die gedachteloos een reep chocolade weg kauwt, iedereen die ooit een cornetto at, iedereen die onze Dark Brownies heeft gegeten, zelfs de mensen die cacaopoeder over hun cappuccino strooien, iedereen maakt zich schuldig aan heling. Althans, zo zou de uitspraak van de rechter kunnen zijn, wanneer Teun van der Keuken schuldig wordt bevonden van heling, wegens het kopen en consumeren van, door slaven geproduceerde, chocolade. Sterker nog, nadat u dit gelezen heeft, kunt u zelfs schuldig worden bevonden aan opzet-heling. U kunt zich niet meer beroepen op onwetendheid, u had niet alleen het vermoeden, u wist het zeker.

Waar komt dit opeens vandaan?

Voor de mensen die nog niets gehoord hebben over de rechtszaak die Keuringsdienst van Waarde journalist Teun van de Keuken tegen zichzelf aanspande: Tijdens de productie van afleveringen voor het kritische tv-programma kwam hij op het spoor van cacao-slavenarbeid. Producenten van repen erkennen het, maar weigeren er iets aan te doen. Dit deed Teun ertoe besluiten zichzelf aan te geven, na het eten van een berg, door slaven geproduceerde, chocolade.

De eerste zitting is achter de rug, de rechter heeft de zaak uitgesteld, Teun moet getuigen aandragen. Geen getuigen van zijn chocoladeconsumptie, maar echte slaven uit Ivoorkust. 9 februari is het zover.

Tony

Parallel aan de rechtszaak is Teun begonnen met zijn eigen merk slaafvrije chocolade: Tony’s Chocolonely. Sommigen noemen het misbruik maken van de media aandacht, ik zie het als een briljante zet in de strijd tegen slavenarbeid. 130.000 repen Chocolonely zijn al over de toonbank gegaan.

Concurrentie beticht hem van zwartmakerij, er zou geen slavenvrije chocolade bestaan. “Dank u” is de reactie van Teun, “Precies wat ik duidelijk wil maken”. De concurrentie weet het, erkent het, maar doet er niets aan.

Na de rechtzaak

“En wat dan nog?” zult u misschien denken? Straks wordt Teun schuldig verklaard, de media-hype verdwijnt, Teun draait wellicht de bak in en U gaat verder waar u gebleven was. Helaas, er zit meer achter.

Wat is de consequentie als Teun schuldig bevonden wordt? Dan heeft de rechtsstaat Nederland een antecedent voor alle toekomstige zaken waar iemand beticht wordt van het kopen van door slaven geproduceerde chocolade. Gevolg? De concurrentie heeft al toegegeven alleen maar “foute” chocolade te produceren. Iedereen moet aan de Chocolonely, anders riskeer je een rechtszaak…

4 gedachtes over “Slavernij bestrijden doe je zo”

 1. Jop, een week geleden toevallig op t.v. gezien het programma; “de Leugen regeert “presentatie Felix Meurders,
  Mij kwam over dat Teun van der Keuken ietwat voorbarig is met zijn conclusies, zeker m.b.t. de situatie in Ivoorkust.
  Hij meende het beter te weten dan een journalist die er al ong. 7 jaar woont, terwijl Teun nog nimmer in dat land zou zijn geweest.
  Ik bestrijd niet dat bij het productieproces gewerkt wordt op een manier die in Nederland een dikke onvoldoende zou krijgen maar om een standpunt in te nemen dat alle chocolade met behulp van SLAVENARBEID tot stand komt, gaat mij ook te ver.

 2. Klopt, hij kwam in die uitzending heel zwak voor de dag. Je kunt inderdaad niet stellen dat alle chocolade met behulp van slavenarbeid tot stand komt, maar je kunt er ook niet zeker van zijn dat je chocolade slaafvrij is. Als zelfs chocolade importeur Bellisimo in een rechtszaal claimt dat slaafvrije chocolade niet bestaat, dan is de kans groot dat er meer mis is dan ondermaatse arbeidsomstandigheden.

  Teun had ook een chocolade importeur aan kunnen klagen, maar als journalist haal je weinig uit tegen een bataljon advocaten. Door zichzelf aan te klagen zet hij de importeurs buiten spel, en krijg de nodige media aandacht om het probleem onder de aandacht van het grotere publiek te brengen.

 3. Feit blijft dat kinderslavernij bij cacaoproductie veelvuldig voorkomt. Chocolade die wel aan Fair trade-eisen voldoet wordt vaak ‘normaal’ verkocht omdat mensen niet die extra euro ervoor over hebben de garantie te hebben dat de cacao (of koffie/thee/bananen) enigszins mensvriendelijk wordt geproduceerd. Dit drukt iedereen in ieder geval met zijn neus op de feiten.

 4. Het word wel erg moeilijk. Geen diamanten geen chocolade, geen kleren, geen …. Wat kunnen we eigelijkwel nog doen voor een betere wereld. Koop de koffie al in een fair trade winkel, maar die hebben ook niet alles. Een bezorgde persoon uit new zealand.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.