Sublieme chocolademousse

chocolademousse.jpgAls chocoladefan staat waarschijnlijk ook de chocolademouse hoog op het lijstje van favoriete desserts. Toch is het een toetje wat maar vaak “mislukt”, niet zozeer dat hij oneetbaar is, maar wel dat hij te massief is geworden. Ik heb deze teleurstelling al te vaak mogen mee maken, daarom heb ik besloten mijn belangrijkste tips achter mijn mousse au chocolat prijs te geven.

Je wilt natuurlijk dat je mousse zoveel mogelijk naar chocolade smaakt, dus begin je met pure chocolade (immers, je gaat deze nog verdunnen). De cacaoboter in de chocolade zorgt voor de stijfheid van de mousse, dus je raadt het al, hoe puurder de chocolade, des te meer je moet verdunnen om de mousse luchtig te krijgen (en omgekeerd, vandaar dat je zelfs gelatine nodig hebt als je witte chocolade gebruikt).

Eiwitten

De luchtigheid komt van de eiwitten. Iedereen weet dat je kom vetvrij moet zijn als je eiwit stijf gaat kloppen. Maar je hebt stijf en je hebt extra stijf. En hoe stijver je je eiwit krijgt, des te luchtiger je chocolademousse. Nog een aantal trucs om de stijfheid te bevorderen:

 • Was alles af voordat je het gebruikt en droog alles met een schone theedoek.
 • Gebruik een koperen kom om de eiwitten in te kloppen
 • Blijf kloppen tot er pieken rechtop blijven staan als je de garde uit het wit trekt, niet langer doorgaan, dan sla je hem door
 • Doe geen zout door de eiwitten, dit wordt bij meringue gedaan voor de smaak, niet voor de stijfheid. Mocht je zoute mousse willen, doe het zout dan maar door de gesmolten chocolade.
 • Zorg dat je eiwitten op kamertemperatuur zijn en je slagroom koud is.

Dan nu de receptuur. Er zijn veel varianten, met en zonder slagroom. Ik vind de romige textuur met slagroom lekker, maar er zijn fervente tegenstanders. Geen zorgen, ik geef ook het recept zonder slagroom. De Grand Marnier proef je niet direct, maar maakt de mousse zachter, doordat de alcohol het stollen van de chocolade iets tegen gaat.

Voor 6 Chocoholics

 • 150 gr pure chocolade
 • 4 eiwitten
 • 2 eigelen
 • 1 thl poedersuiker
 • 150 ml slagroom
 • 1 heel klein scheutje Grand Marnier

Smelt eerst de chocolade au-bain-marie (in een kom boven warm water, kom mag water niet raken, water mag niet koken), begin daarna pas aan de rest. Doe de eigelen in een kom met de poedersuiker en mix deze wit en romig. Laat de gesmolten chocolade afkoelen tot een graad of 37 50  (zie reactie Gerrit Jan, bedankt!) (steek je pink erin om te testen). Klop ondertussen de slagroom in een andere kom en de eiwitten in een brandschone kom.

Als de chocolade afgekoeld is tot 37 graden 50 graden gaat het beginnen: Doe de Grand Marnier en de eigelen er als eerste doorheen en blijf roeren tot het geheel glad is. Dan gaan we voorzichtiger te werk met de slagroom. Doe de helft van de slagroom erbij en ga heel langzaam mengen. Schep de chocolade van onder af over de slagroom heen. Het geeft niet als het niet meteen wil mengen. Hoe langzamer je mengt, des te minder lucht je eruit drukt. Nadat je de tweede helft slagroom erdoor hebt gemengd is het de beurt aan de eiwitten. Wederom voorzichtig en langzaam, je hebt waarschijnlijk de neiging het klusje snel te willen klaren, nergens voor nodig: langzaam mengen door steeds de chocolade omhoog te scheppen (niet het eiwit naar beneden duwen). Ook het eiwit doe je in 2 of 3 delen.

Als de ingrediënten naar tevredenheid gemengd zijn, is het tijd om te storten. Kies kleine kopjes of glaasjes uit om de mousse in te serveren.

Slagroom vrij

Wil je geen slagroom gebruiken, dan zul je op een andere manier de stijfheid van de cacaoboter moeten saboteren, anders wordt de mousse erg massief. Je kunt er meer eigelen en/of -witten bij doen. Als dat ook geen optie is: doe per 75 gram chocolade 2 tot 3 eetlepels warm water door de gesmolten chocolade (en geen kokend water, zoals sommige recepten voorschrijven).

Finishing touch

Als je dit recept vergelijkt met andere recepten zal je opvallen dat de hoeveelheid in dit recept een stuk minder is dan in andere recepten. Dat is dan ook meteen de laatste tip: Chocolademousse is iets om naar te verlangen. Je moet er precies zoveel van eten dat je nog naar meer verlangt. Omdat de mousse vrij machtig is, is dit punt snel bereikt. Ga je dit punt voorbij, dan zit je tegen het laatste beetje op te hikken en gaat de o-zo lekkere chocolademousse opeens tegen staan. Stort de mousse daarom in de kleinste glaasjes of kopjes die kunt vinden. Het kan niet klein genoeg (ik neem meestal espressokopjes). Laat je gasten maar smeken om meer, wanneer ze hun portie op hebben.

83 gedachtes over “Sublieme chocolademousse”

 1. Ha Jop, een geweldig recept, waar ik zoals je mogelijk al op Eetschrijven hebt gelezen al het mijne mee heb gedaan! Ik moet je wel eerlijk toegeven dat ik de tweede keer een beter resultaat haalde door de chocolade pas na het toevoegen van de eierdooiers tot even onder de 40 graden te laten afkoelen. Deed ik het voor die tijd, dan wilde de chocolade toch wel meteen erg taai en korrelig worden. Als je de chocolade en de dooier op 52 graden mengt, wordt het geheel mooi homogeen. Probeer maar eens.

 2. mijn idee van die slagroom, dat hoort er volgens mij door maar volgens mijn (franse) echtgenoot kun je ook boter met de chocolade smelten en dan de hele massa voorzichtig in de geklopte eiwitten vouwen.t resultaat is best lekker.

 3. Eindelijk eens een goed recept voor chocolademousse!
  Heb dit nu een aantal keren met succes gemaakt.

  Voor nieuwkomers, let op het chocolade smelten, als het water de kom raakt of kookt gaat de chocolade verbranden…..

 4. Tip: Om de chocolade makkelijk te smelten gebruik je de magnetron. Tijd en vermogen afhankelijk van de hoeveelheid chocolade. Stel niet te lang in, als de chocolade te warm wordt verbrand ie.

  Tia Maria is ook lekker, evenals een scheut warme sterke koffie. wel niet teveel.

 5. Klein vraagje:

  Ik houd niet echt van pure chocolade. Wel van melkchocolade. Komt de smaak van de pure chocolade erg naar voren of valt dit wel mee? Ik wil wel graag chocolade proeven, maar ik heb mijn grenzen 🙂

 6. Het valt wel mee, de chocolade wordt genoeg verdund met slagroom en melk om niet meer “puur” te zijn. Waarschijnlijk vind je hem echter niet zoet genoeg, maar dat kan je oplossen door er extra suiker doorheen te gooien (2 theelepels moet genoeg zijn).

 7. Wauw.. Ik dacht dat chocolade mousse echt heel moeilijk was, maar met dit recept is het een piece of.. choco mousse 😀
  Enige vraagje, hoe zou je dit het beste kunnen bewaren? De bak afdekken met vershoudfolie? Dit ligt tegen de mousse aan drukken of gewoon met ruimte er tussen?

 8. hai!
  ik heb hem vandaag geprobeerd te maken, maar volgens mij is hij behoorlijk mislukt (ze staan nog in de koelkast). Ik heb de chocola wat af laten koelen (tot ik zonder probleem mijn vinger erdoor kon halen, dus rond de 40 graden denk ik, maar toen ik de slagroom toevoegde, werd het geheel meteen waterig. Ik kreeg het ook niet meer in orde vond ik zelf (het werd klonteriger en niet egaal).

  toch heb ik het nog maar (eerst door een zwwef) door de eiwitten geschept, wat redelijk ging, daar niet van, maar volgens mij heb ik dus iets fout gedaan. maar wat?

  de eiwitten waren perfect gelukt, de dooiers heb ik voor de slagroom toeevoegd, maar toch kreeg ik die schifting..

 9. Waterig? Dat klinkt toch als schifting: Dan zijn waarschijnlijk de dooiers te warm geworden. Deze gaan schiften doordat de eiwitten stollen en het water en vet vrij komt. Dit zou er waterig uit kunnen zien. Hiervoor moet de chocolade echter wel flink heet zijn (80 graden).

  Wat ook kan: Als je alle slagroom in 1x toe voegt koelt de chocolade sterk af. Hierdoor gaat het stollen en wordt het moeilijker de slagroom erdoor te roeren. Naarmate het mengsel verder af koelt zal dit effect versterkt worden. Het wordt echter niet wateriger dan de dikte van het slagroom…

  Het waterige, was dat vet/water, of was het melk-achtig?

 10. ik denk dat het door je tweede mogelijkheid komt (al heb ik de chocola in 2x toegevoegd). Want de dooiers en chocola gingen op zich prima samen, toen ontstond er een vrij homogene substantie. Alhoewel ik hem wat aan de dikke kant vond (het leek alsof de gesmolten chocola al te koud was. vervolgend dus de slagroo erbij, en die gedroeg zich plotseling alsof de chocola te heet was 🙂
  het was zeker geen vet, dat had ik er wel weer gewoon doorheen geroerd als het dat was geweest. het was dus melkachtg.

  Ik heb zelf nog eens goed nagedacht, en ik denk dat de slagroom wellicht te lang geklopt was. Niet lobbig (of ietsje verder) maar zoals ik het bij een stuk taart ook zou eten, misschien dat het daardoor eerder op het punt stond zijn vocht los te laten…

 11. Wellicht een tip voor de bereiding, laat de pure chocolade niet te lang warm, door de hoge cacaograad wordt deze snel korrelig.
  Qua smaak, voeg ik vaak stuk geslagen (keukenmachine) mintkussentjes toe. Door de mintsmaak wordt de mousse wat minder machtig. Het neigt daardoor ook een beetje naar After Eight…

 12. Dit lijkt me super lekker dus ik ga het maken voor de kerst. Alleen, ik zou echt niet weten wanneer het nu 52 graden is en ik met mengen kan beginnen of wanneer het 40 graden is en het misschien korrelig gaat worden…..

  Bedankt in ieder geval, het zijn goede tips allemaal.

  Willie

 13. Zeg, hoe lang moet je die eiwitten, eigelen en slagroom blijven kloppen? En kan dat met alleen een garde of moet je een mixer gebruiken?

  Heb namelijk een half uur geklopt, maar nu gewoon een vloeibaar papje 🙁

 14. Hoi,ik heb je recept net voor de tweede keer gebruikt. Nog een of twee keer, en ik heb het geperfectioneerd. Wat een fantastische mousse ! Heerlijk, ik durf het mijn schoonouders morgen wel voor te zetten.

  Bedankt !

 15. Ik heb de mousse gemaakt en hij is echt heerlijk! Met de bijbehorende tips is het allemaal prima gelukt. De mousse is wat betreft structuur en wat betreft smaak perfect! Nu wil ik het ook nog met witte chocolade proberen.

  @dirkx: je moet toch echt een mixer gebruiken, op de hoogste stand, anders krijg je de eiwitten niet stijf genoeg en de eigelen niet romig.

  In het recept staat ook nog een foutje. Er staat in: nadat je de tweede helft chocolade erdoor hebt gemengd. Dit moet zijn, nadat je de tweede helft slagroom erdoor hebt gemengd.

 16. Hello!

  Met pure chocolade lukt het mij perfect, met witte chocolade mislukt het telkens weer. Elke keer ik mijn witte chocolade probeer te smelten bain-marie, smelt hij, en dan wordt hij weer hard, en dan kan ik nog zoveel roeren of opwarmen, lopend wordt hij niet meer.

  Ik snap het niet dat pure chocolade geen probleem vormt, maar die witte krijg ik niet gesmolten. Ik heb nu al twee blokken verpatst…. Help!

 17. @Melissa

  dat probleem had ik eerst ook, maar ik heb het opgelost. ik heb dit toetje nu 3x gemaakt en de 1e keer was het helemaal mislukt maar daarna ging het stukken beter.

  wat het au bain marie smelten betreft: bij mij is het nooit gelukt met witte chocolade, totdat ik een au bain mariepan kocht. maar hiermee moet het ook lukken, anders weet ik het ook niet meer:
  1. kook het water eerst (het hoeft niet veel water te zijn) , zonder de kom met chcolade
  2. als het water kookt, doe dan het vuur uit
  3. hang de kom erboven, zonder dat die het water raakt.
  4. heb geduld, het duurt even voor het smelt
  5. als je het idee hebt dat het echt te lang duurt, zet dan het vuur weer even aan, totdat het water bijna kookt

  waar het op neerkomt is dat je echt op moet letten dat het water niet kookt en dar de kom het water niet raakt, zoals in het recept ook staat.

  zelf heb ik het recept een beetje aangepast en het is bij mij heel erg lekker geworden 🙂

  1. smelt de chocola zoals hierboven staat
  2. doe daar 4 eigelen bij (in de warme kom met chocola, dus niet in een koude kom) het wordt nu een grote klont, meng het goed totdat het een beetje gaat glimmen.
  3. doe de drank erbij en meng weer goed
  4. doe 4 geklopte eiwitten erbij en meng luchtig
  5. doe 150 ml opgeklopte slagroom erbij
  6. klaar!

  ik gebruik 150 gram pure chocolade OF voor de witte variant 225 gram chocolade want de witte chocolade heeft een iets minder overheersende smaak.

  ik hoop dat het heeft geholpen 😉

 18. Beste recept ooit! Voor het au bain marie smelten: Heet water in een grote kom, kleinere kom erin met de chocolade in stukjes. De rest van het recept, kloppen en zo dan toevoegen. De chocolade smelt prima en het wordt ook niet te heet. Bedankt voor het recept!

 19. Heb het net proberen te maken…maar ging niet helemaal goed volgens mij. Het voorbereiden was geen probleem, netjes alles opgeklopt, gemengd en gesmolten enz. Daarna toen de chocolade 50 graden was het eigeel erbij gedaan, maar toen was de chocolade ook echt instant een blok beton. Leek meer op wafeldeeg, echt stijf, niets vloeibaars meer aan. Temperatuur gemeten, die was nog een dikke 30 graden. Toen het geheel maar weer wat verwarmd, want zo is er niets te mengen. Bij 50 graden weer van het vuur gehaald (nog steeds niet echt vloeibaar, maar beter iig). Slagroom erbij gedaan…en je raadt het al, bij die temperatuur wordt slagroom gewoon vloeibaar. Dus was meer iets dat tussen een chococel en chocovla in lag geworden. Toen even verder laten afkoelen en het eiwit er door geschept. Ziet er uiteindelijk nog wel redelijk uit. Maar dat van de slagroom kan niet goed zijn. 🙁

  Eric

 20. Wat een geweldig recept! Vandaag heb ik de mousse voor de tweede keer gemaakt! Abolutely fabulous. De gasten waren er dol op. Volgende keer ga ik het proberen met witte chocola. Meer van dit soort recepten zijn van harte welkom.

 21. Een alternatief voor de Grand Manier is Pedro Ximenez, een zoete sherry en dan ietsje meer dan een heel klein scheutje.
  Je smaakpapillen doen een vreugdedansje!!
  Wat betreft witte chocolade; zorg dat alles koel is (ook de omgeving) door het veel hogere vetgehalte heeft het eerder
  de neiging in te zakken of te schiften

 22. Wat een heeeeeerlijke mousse!

  Mijn vriend is niet zozeer een chocoholic, maar veel meer een chocolademousse-aholic 😉 een fijnproever! de mousse viel zeer in de smaak, dus bij deze hardstikke bedankt voor het recept!

 23. Zondag j.l. heb ik geprobeerd deze mousse te maken , maar toen ik het eigeel bij de chocolade deed werd het een dikke stugge massa, ik ben doorgegaan en uiteindelijk leek het ook op chocolademousse alleen zaten er allemaal klontjes in hij was qua structuur mislukt.
  wat heb ik verkeerd gedaan?

 24. Beste Henk,

  Het kunnen twee dingen zijn: Of de chocolade was te heet (heter dan 68 graden) waardoor het eigeel meteen is gaan stollen, of de chocolade was te koud (kouder dan 40 graden) waardoor de chocolade door het koudere eigeel is gaan stollen (bij 37 graden).

  Het is dus belangrijk dat de temperatuur rond de 50 graden ligt als je het eigeel toevoegt. Als de chocolade toch te snel afkoelt door toevoeging van het eigeel, dan kan je de kom nog even boven het hete water op de pan zetten, maar dan wel met het vuur uit. Zodra de massa homogeen wordt laat je het weer langzaam afkoelen en ga je verder met het recept.

  Succes!

 25. Beste Jop,

  Bedankt voor het recept, dit lijkt mij heel lekker!
  Ik heb nog altijd “heimwee” naar de chocolademousse van mijn (stief-)oma Mientje, die was goddelijk! Ik heb zelf al allerlei recepten geprobeerd, met en zonder slagroom, met de eiwitten stijfgeklopt of niet, en het wordt inderdaad altijd te massief, te stijf. (Zie mijn site.) Het moet luchtiger, zachter!

  Anyway, nog een vraag: hoe lang moeten volgens jou de kleine bakjes met mousse in de koelkast staan?

  Alvast bedankt, Laura

 26. Hmm klinkt erg lekker!

  Ik ga van het weekend deze eens uitproberen.. (heb zoiets nog nooit gemaakt dus ben benieuwd) Is het ook mogelijk om ipv de poedersuiker wat vanillesuiker te gebruiken..?

  Liefs, Bianca

 27. @Laura: Na max. 3 uur is de mousse in de koelkast helemaal opgestijfd. Als je hem korter laat opstijven is hij gewoon iets zachter, vind ik soms ook wel lekker.

  @Bianca: poedersuiker ipv vanillesuiker kan, is geen probleem!

 28. Toevallig op deze site terecht gekomen. Hulde! Ik probeer al jarenlang de door mannen met witte jassen geknutselde kant- en klaarproducten te vermijden. Ik ben er bang voor dat de smaak van de gemiddelde Nederlander al teveel door de industrie, idiote regelgeving uit Brussel, Hollandse schraapzucht en het Voedingscentrum verpest is.
  Deze chocolademousse lijkt mij heerlijk.
  Eén kleinigheidje: ik betwijfel of de stijfheid afhangt van de cacaoboter. Die zit namelijk voor zover ik weet óók (en evenveel) in witte chocolade. Die mist alleen de eigenlijke cacao.
  Ga zo door op je fantastische site!

 29. Ik ga het recept binnenkort ‘ns proberen en zou het dan in kleine glaasjes willen spuiten. Is het beter om de mousse meteen te spuiten of eerst in grote kom 3h in frigo te zetten en dan in spuitzak te doen en te spuiten?

  Groetjes,
  Lise

 30. Heb het nu al 2 maal geprobeerd, en wanneer ik mijn eidooier aan de gesmolten chocolade (51°c) toevoeg, wordt de chocolade onmiddelijk droog en onbehandelbaar eigenlijk. Wat gaat er nu eigenlijk fout??

 31. @ Lise, ligt eraan wat je wil.. Als je een glad oppervlak wil, meteen erin doen, als je rozetjes wilt, in een kom in de koelkast en met spuitzak spuiten wanneer hij ong 2 uur heeft gestaan.

  @job, dankje! Was mn eigen recept met mn verhuizing kwijtgeraakt, maar de jouwe komt een beetje op t zelfde neer 🙂

  Bij witte chocolade wil het soms inderdaad niet goed smelten, bij mij helpt een klein beetje (ongeklopte) slagroom toevoegen om het toch tot een gladde substantie te krijgen.

  En zelf klop ik de slagroom inderdaad neit helemaal stijf, maar lobbig. Minder massieve structuur..

  Groetjes,
  Tryamour

 32. O, en dan nog iets..

  Als student zijnde (moi) heb je niet altijd een keukenmachine bij de hand, maar met de hand kloppen kan ook, je bent alleen wat langer bezig. En most important: je moet echt kloppen, niet roeren! Spierpijn gegarandeerd, anders doe je iets niet goed 😉

  Groetjes
  Tryamour

 33. Hallo,
  Bij mij zitten er kleine stukjes chocolade in de mousse. Lijkt me niet de bedoeling maar stiekem best lekker. Heb je een tip om dit te vermijden? Eigelen eerder toevoegen? Want de massa van chocolade en eigelen wordt bij mij ook redelijk onhandelbaar en wanneer ik dan de slagroom toevoegen smelt deze als het ware.

 34. Oppassen geblazen hoor.
  Bij 50 graden celcius begint chocolade al te VERBRANDEN.
  Laat het absoluut niet warmer worden.
  De chocolade wordt dan korrelig en krijgt een bittere smaak.

 35. ik ben zelf kok en heb een heel lekker recept.

  400 gram Pure chocolade
  200 gram eiwit
  200 gram suiker
  0,5 liter slagroom

  Chocolade smelten.
  slagroom op slaan (lobbig)
  suiker + eiwit op slaan (tot dat het niet meer uit de kom komt als je het onderste boven hangt.)

  klein deel van de slagroom door de chocolade spattelen.
  dan de helft van slagroom er bij doen en spattelen maar.
  dan de helft van het eiwit er bij en door spattelen.
  dan de rest er bij kwa slagroom en eiwit.

  In vormpjes gieten en 3 uur in de koeling laten staan.

  Top recept en heel lekker:)

  Om er een chocolade mousse taart van te maken. 2 blaadjes gelatine er bij.

  Succes er mee;)

 36. Ik heb dit recept al zeker 10 keer gemaakt maar zoals veel mensen heb ik soms het probleem dat bij het toevoegen van de eigelen het een vaste substantie word. Wat ik vervolgens doe is het iets meer opwarmen en wat ongeklopte slagroom erdoor doen. Het uiteindelijke resultaat is heerlijk en heeft zelfs een aantal zeer kleine stukjes chocola in de mousse.

 37. Hoi,

  goed recept. Ik maak hem ook altijd ongeveer zo ( alleen dan de versie zonder slagroom) Je kan een klontje boter met de chocola mee smelten om het iets romiger te laten worden en 2 extra eigelen toevoegen.

  Nog even een vraagje. Je geeft aan dat de cacaoboter zorgt voor de stijfheid en daarom hoe puurder de chocolade hoe stijver de mousse, en anders om met witte chocola. Pure chocolade bestaat volgens mij uit cacaoboter, cacao en suiker. Als het puurder word word het percentage cacao verhoogd niet de cacaoboter. Witte chocolade bevat cacaoboter melk suiker maar geen cacao. Ik weet persoonlijk zo niet wat de stijfheid van de mousse veroorzaakt maar dit klinkt niet echt logisch.

 38. Prima recept. Ik begrijp alleen niet dat de chocola ‘afgekoeld moet worden tot 50 graden’. Bij mij zou het eerder ‘opwarmen tot 50 graden’ zijn… (voordat de eigelen erbij gaan)

 39. Wat een geweldig recept. Ben net klaar met de mousse maken voor de eerste keer en het is prima gegaan! Erg duidelijk uitgelegd en makkelijk te volgen. Dit was eerst de test of het zou lukken, maar voor komend weekend kan ik dit absoluut voor mijn gasten zetten!

 40. Ik wil het graag voor de kerst witte chocomouse met lavendel en kersen maken.ik heb een recept dat ik gisteren geprobeerd heb maar niet helemaal lukte, ik had te weinig chocolade denk ik.
  Het is als volgt:

  250ml slagroom
  1theelepel lavenndelbloemetjes
  150 Gr. Witte chocolade
  100gr eiwit (4 eieren)
  1 eiwit extra voor muntblaadjes
  50 Gr. Fijne kristalsuiker
  8-12 blaadjes munt
  200 Gr. Kersen op lichte siroop

  Verhit 100 ml slagroom met lavendel, 10 min op laag vuur trekken.
  Zeef slagroom, lavendel weggooien en breng slagroom aan de kook. Neem pan van vuur en smelt al roerend de slagroom erin.
  Doe in mom en laat 10 min afkoelen.
  Klop eiwit schuimig, voeg 25 Gr. Suiker toe en klop stijf.
  Rest Vd slagroom lobbig kloppen en spatel deze snel met de chocoladeroom en eiwitten tot een luchtige mousse. Verdeel over glazen en zet in koelkast (overnacht)

  Klop het extra eiwit stijf en strijk met kwastje de blaadjes munt, munt door resterende suiker, laat 1 uur opdrogen op bakpapier.
  Lepel vlak voor serveren de kersen met wat vocht over de ,ousse en doe er een muntblaadjes op.

  De smaak van de mousse was subliem, vooral die lavendel is heel subtiel aanwezig.

 41. Ik heb net het recept gemaakt. E.e.a. staat nu in de koelkast op te stijven, maar het ziet er in ieder geval goed uit.
  Ik had geen poedersuiker in huis (was net helemaal opgegaan aan glazuur voor uitdeel cakejes van mijn zoontje) dus ik heb dat vervangen door een theelepel honing. Ik ben erg benieuwd naar de smaak….

 42. Ik heb zojuist deze mousse gemaakt. Lastig recept! Vooral omdat de juiste verhouding én de temperatuur zo belangrijk is. Timing is alles. Bij het mengen van de eierdooiers met de chocolade ontstaat inderdaad een hele mooie massa, maar al heel snel koelt de chocolade teveel af waardoor het ineens bijna stolt. Als een speer terug op het vuur en iets warmer maken, wat ongeklopte slagroom erdoor en blijven roeren. Lastig hoor! Uiteindelijk is het gelukt.

 43. Ik heb zojuist deze chocolademousse gemaakt omdat ik graag een versie zonder slagroom wilde. Wij houden van pure chocoladesmaak en met slagroom wordt het mij te romig.
  Of hij gelukt is moet nog blijken. Het maken ging goed, maar ik nam voor 5 personen meer chocola (250 gr.) en 8 eetlepels warm water, 4 eigelen met anderhalve theelepel poedersuiker en 4 eiwitten, allebei apart stijf geklopt. Vanavond weten we of er meer ei in had gemoeten. De smaak was heerlijk.(Samen met mijn zoon de kom en lepel afgelikt).
  Groeten, Annemieke

 44. Nou ik ben echt een slecht mens voor in de keuken , maar iedereen vertelde mij dat zelfs ik chocolade mouse kon maken..nou ik dus niet! net even in de koelkast gekeken en ik heb er een bak chocolade beton liggen LOL..maar het recept ziet er wel goed uit..misschien een keer aan iemand geven die wel handig is in de keuken

 45. Fantstisch lekker! De moeite waard om te proberen :
  vervang de pure chocolade door Lindt Excellence Chili (pure chocolade met chili-peper); De fijne bijsmaak geeft de chocolademousse nog een bijkomende subtiele ‘smaakbelevenis’
  Avis aux amateurs!

 46. Prima chocomousse Jop. Staat al een tijdje op je site maar blijft een toprecept. Gisteren gemaakt voor kerst en het ging er als zesde gang net zo gemakkelijk in bij de gasten.

 47. Recept werkt voor geen meter.
  Als je de chocolade op 50 graden hebt en je voegt dan een lepel vocht toe krijg je beton.
  Als je alleen geklopt eigeel toevoegt wordt je chocolade dik zodat het geen homogeen mengsel wordt.
  Het zal wel aan mij liggen maar hier kan ik niets van bakken!

  Verder mooie site met leuke ideeen 😉

  Groetjes Wiel

 48. Smaakte echt stoer goed! Heb alleen nog een vraag over de bereiding: bij toevoeging van het eigeel stolde de chocolade gelijk, terwijl bij toevoeging van de eerste portie slagroom deze gelijk smolt. Ondanks de stukjes die ik erin kreeg was hij erg lekker dus ik ga ermee verder, maar hoe kun je dit voorkomen? Komt dit wellicht doordat ik alles meng in de chocoladekom die ik al flink verwarmd heb tijdens het au-bain-Marie-proces?

 49. Pingback: facebook tips
 50. zeer goed recept ! ik heb echter geen Grand Marnier gebruikt maar sinaasappel likeur. Van de kleine flesjes die je soms in supermarkten kan kopen heb je verschillende smaken.
  onderin heb ik fijn gehakte kandijkoekjes gedaan ( kan ook speculaasjes ) vervolgens afgewerkt met blaadje verse munt en partje mandarijn. smakelijk eten !

 51. zodra je inderdaad eidooier bij de chocolade doet word het gelijk redelijk dik ( beton )
  kan aan meerdere factoren liggen.
  je kan dit inderdaad oplossen door beetje bij beetje wat warm kraan water bij te voegen en goed te roeren tot het weer smeuïg is.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.