Pasta Carbonara

Een van de makkelijkste en snelste pasta’s! In de volksmond spaghetti carbonara genoemd, maar hij wordt in Italie meestal niet met spaghetti gegeten (behalve natuurlijk in de toeristische trekpleisters) omdat de textuur van deze saus beter past bij pasta’s zoals penne. Neem voor de pasta het beste wat je kunt krijgen, je gerecht valt of staat hierbij. Aanrader: De Cecco pasta, te krijgen bij diverse delicatesse zaakjes (nu zelfs gespot in de C1000 in Delft).

Vermijdt het gebruik van voorgesneden spek. Om een onverklaarbare reden bakt deze ongelijk uit en is het resultaat steevast taaie blokjes.
Voor 4 personen:

 • 400 gr pasta (geen slierten, maar een compacte variant)
 • 200 gr ongesneden panchetta (rookspek, C1000)
 • 4 eieren
 • 2 eiendooiers
 • 100 gr parmigiano reggiano (kan ook andere varianten nemen, bv gran padano, als uiterst alternatief geraspte oude kaas)
 • 4 tenen knoflook, fijn gehakt
 • 2 eetlepels verse peterselie
 • 1 eetlepel verse bieslook
 • Zout & peper
 • Olijfolie

Zet een grote dikke pan water op. Snij het spek in kleine stukjes (0,5 x 0,5 x 0,5cm), hoe kleiner des te beter, het bakt dan sneller uit. Het spek in een koekepan met een flinke scheut olijfolie op hoog vuur uitbakken. Als het spek bijna klaar is de knoflook (niet met de pers doen, gaan teveel sappen verloren) erbij doen en na 15 seconde van het vuur halen. Schep het vet af en zet de pan opzij. Ondertussen het eiermengsel bereiden: Klop de eieren en dooiers los in een kommetje met een scheut olijfolie, fijngeraspte kaas, peterselie en bieslook. Voeg nog wat peper toe en eventueel wat zout (ligt eraan hoe zout het spek is).

Zodra het water kookt hier zout bij doen en de pasta koken. Zodra deze al dente is afgieten, olijfolie in de pan doen, de pasta terug in de pan doen en het eiermengsel erover heen gieten. Nu met een pollepel blijven roeren door de pasta. Door de warmte van de pan en het vuur zullen de eieren stollen en bindt de saus, zodra zich slierten vormen door de kaas mag het vuur eraf en kunnen de spekjes en knoflook door het geheel gemengt worden. Niet te fanatiek mengen, dan liggen alle spekjes op de bodem van de pan.

De pasta serveren op voorverwarmde borden, garneren met wat grof geraspte parma kaas. Tomaten met wat balsamico di modena zijn een lekkere sidedish.

Tips

 • Als de saus door het stollen van het ei te droog wordt, wat olijfolie toevoegen.
 • Het is ook lekker om wat goede olijfolie over de paste te sprenkelen als deze geserveerd wordt.
 • Gebruik geen room, dit maakt de saus onnodig zwaar en ongezond! Smeuig maak je de saus met olijfolie

26 gedachtes over “Pasta Carbonara”

 1. Zeer lekker recept ik maakte hetzelfde recept altijd met creme fraiche maar nu ik het zonder heb gehad bevalt dit ook absoluut zeer goed! Leuke site trouwens pas net ontdekt!

 2. Als je scrambled egg door je pasta hebt, dan is het ei te heet geworden. In plaats van een romige saus krijg je dan inderdaad gestolde stukjes ei. Zet dus de pasta nadat je het ei erdoor doet eens niet op het vuur (of op een heel klein pitje).

 3. Ik heb vanavond dit recept uitgeprobeerd en ondanks het feit dat ik niet precies aan het juiste spek en de juiste kaas kon komen (ik had haast en had geen tijd voor een andere winkel) smaakte deze pasta helemaal geweldig. Wat een super leuke site ook, ik ben dol op italiaans eten dus hoop dat het Italie gedeelte snel af komt…..

 4. Je kunt ook gesneden rookspek gebruiken en deze in reepjes snijden. Ik heb altijd een pak in de diepvries liggen. Snijd het benodigde eraf en doe de rest terug in de vriezer. Bevroren is het nog makkelijker te snijden.

 5. Wow, wat een verrukkelijke pasta is dit! Ik heb een (zogenaamde) Carbonara variant leren maken in een Italiaans restaurant waar ik dit regelmatig at en met wiens eigenaar ik bevriend was, maar dit recept is véééél beter! Jammer genoeg heeft mijn vriend zijn restaurant niet meer, anders had ik hem dit recept zeker aan de hand gedaan. Het is zeer simpel te maken en smaakt uitstekend! Jop, bedankt voor dit heerlijke recept! Ga zo door! Overigens alle complimenten voor deze prachtige website!

 6. Heerlijke carbonara ,overigens nog een makkelijker pasta recept ,welke ook heerlijk is,is spaghetti allgio olio e peperoncino.
  Elke tratoria in italie serveerd het wel ,ook al staat het niet op de kaart.
  voor nodig heb je :
  -Goede spaghetti
  -5 tenen knoflook
  -extra vergine olijfolie plus minus 2 dl
  -Verse peterselie
  -Peperoncino(niet de gemalen maar de gedroogde die gevijzeld is)

  Water met een eetlepel zeezout opzetten,en als het water kookt de spaghetti toevoegen.

  In een grote koekenpan,de olijfolie verwarmen maar niet te heet, een graad of 100.
  De knoflook tenen fijn snijden en samen met de theelepel peperoncino toevoegen.
  Let op de knoflook moet niet verbranden,maar zacht zijn.
  Wanneer de pasta al dente is ,afgieten en bij de olie/knoflook/peperoncino doen.
  Als laatste verse fijn gesneden peterselie erover.
  Gelijk serveren, met wat paramzaanse kaas.

  Heerlijk met een stukje ciabatta,vooral de olie die overblijft kun je zo lekker je brood in dippen.

 7. Heerlijk die carbonara. Weliswaar zonder de top-ingrediënten, maar met gewone gerookte spekblokjes en kaas uit een pakje. Heerlijk met tomaat erbij en lekker wijn.

  Vakantie op camping Balkonia 😉

 8. Lekkere Carbonara. Als de saus te dik wordt kun je hem altijd wat verdunnen met olie of room. Houdt bij room wel rekening met feit dat de saus wat zwaarder wordt.
  Voor mij is dit recept een succes !!

 9. Ik ga deze pasta vanavond maken alleen nu brengt me het recept me wat in verwarring, is het nu 4 eieren EN 2 eidooiers? In andere recepten wordt meestal alleen eidooiers gebruikt. Voor 8 man heb ik dan 12 eieren nodig, dit lijkt me zo veel.
  Zou fijn zijn als iemand nog even kan reageren vóór vanavond.

 10. Om de eieren altijd vloeibaar en los te houden, dus geen stukjes meer, doe je na het loskloppen van het ei een half kopje afgekoeld kookvocht van de pasta erbij. Ook kun je beter de pasta in de pan van de spekjes etc gooien, want die is dan al redelijk afgekoeld, dan het eimengsel erbij, mengen en dan terug gooien in de pasta pan.

  En voor mij onmisbaar qua smaak is 200 dl droge witte wijn, waarmee ik de spekjes en knoflook afblus als deze doorbakken zijn.

 11. Hi Jop,

  Ik ben een groot kerstdiner aan het voorbereiden en wil eigenlijk gevulde kalkoen (met salie-brood vulling) gaan serveren als hoofdgerecht. Heb jij misschien goede tips en adviezen waar ik een goede kalkoen kan krijgen en een leuk recept voor een vulling op basis van salie?

  Groetjes,

  lin

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.