Knoflook

Langzaam maar zeker verandert de knoflook van “De stinkende roos” naar “Smaakvolle bol”. Mensen durven niet meer te zeuren over de geurtjes, uit angst een Barbaar genoemd te worden (terecht). Erover beginnen is simpelweg “not done”, het is disrespectvol tegenover de kok. 1 teentje wordt steeds vaker 2 teentjes. Mensen die knoflook weten te waarderen worden gezien als culinair onderlegd en knoflook wordt ook nog eens steeds gezonder. Even wat achtergrond informatie over de knoblauch:

Soorten

Huis-tuin-keuken knoflook

De standaard knoflookbol zoals we hem allemaal kennen. De buitenkant is grijs/wit met soms wat paarse tinten. Overal verkrijgbaar.

Verse knoflook

Te herkennen aan een frisse witte kleur. De buitenste lagen zijn nog zacht en vers. Het vruchtvlees is spierwit en ruikt minder dominant dan zijn niet-zo-verse broertje. Verkrijgbaar bij de AH in het versvak, groenteboeren en natuurlijk op de markt.

Gedroogde knoflook

Behoort tot de kruiden uit het kruidenrekje die langzaam uitsterven (hopen we). Dit is gemalen gedroogde knoflook in een potje. Smaakt nergens naar en wordt gebruikt in kant-en-klaar oplossingen zoals Calvé Knoflooksaus.

Gerookte knoflook

Deze knoflook is gerookt in koude rook, waardoor hij niet gaar is gerookt, maar wel de smaak heeft en langer houdbaar is, een half jaar is geen probleem. De gerookte knoflook is lekker in allerlei toepassingen, van soepen tot ovengerechten. Meer info op Foodlog.

Daslook

Wilde knoflook die in mei uit de grond komt. De bladeren zijn te gebruiken in gerechten, de bol is echter te taai voor consumptie. Pas op! Als de plant gebloeid heeft, worden de bladeren giftig!

Toepassing

Braden

Wanneer een recept je vraagt de knoflook in boter of olie aan te fruiten, besef dan het volgende: Waarschijnlijk komen er daarna nog andere ingrediënten bij en ben je de knoflook nog wel een tijdje aan het verhitten. Als je de knof dan met een knoflookpers perst, pers je ook alle sappen eruit en daarmee de smaak. Je kunt dus het beste de knoflook klein snijden en dan aanfruiten (zorg dat de olie heet is als je de knof erbij doet). Ieder stukje knoflook behoudt dan zijn smaak. Voeg altijd eerst de uien toe, daarna pas de knoflook, want de laatste verbrandt veel sneller.

Koken

Ga je een saus maken waar knoflook in moet, bedenk dan wel dat koken (verhitten) Smaak doet verzachten. Wil je de knoflook dus nog proeven, dan moet je hem 5 minuten voor het eind pas erbij doen. Het beste gebruik je hier de knoflookpers, zodat de Smaak en de sappen zich snel door de hele saus verspreiden.

Bakken in de oven

In de oven drogen ingrediënten altijd een beetje uit. Snij de knoflook dus zo min mogelijk (zet gerust een hele voet in een ovenschaal) en besprenkel hem met olie. Verwerk je de knoflook in een ovenschotel met voldoende saus, dan kan je de knoflook ook persen.

Rauw

Onverhit is de knoflook een stevige Smaakbom, gebruik dus met mate. Je krijgt er ook dorst van na het eten. Men zegt dat peterselie dit mooi balanceert.

Receptuur

Zinloze feitjes

  • Een Spagnool eet gemiddeld zo’n 450 tenen knoflook per jaar.

Meer info

  • Knoflook Site
    Niet moeders mooiste site, maar de info is wel waardevol

2 gedachtes over “Knoflook”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.