Knoflook saus

Het weer vraagt erom: barbeque’en. En het vlees van de barbeque schreeuwt om een lekker sausje. M’n all-time favorite, knoflooksaus, is een graag geziene metgezel voor lamskarbonades, souvlakies, calemaris, worstjes, friet, kippenvleugeltjes, naturel chips of rauwkost. Neem verse knoflook, dan kunnen je gasten ook niet zeuren dat ze een luchtje overhouden aan de saus.

 • 1 grote teen verse knoflook
 • 3 el. mayo/Yofresh/halvanaise
 • scheut melk/yoghurt
 • scheut olijfolie
 • citroensap
 • zout & peper
 • worchestershire sauce
 • tabasco
 • peterselie (liefst vers)
 • bieslook (liefst vers)

Pers de knoflook en vermeng deze met de mayo. Doe hier een scheut (1 el.) olijfolie bij en verdun het geheel met melk of yoghurt tot een prettig dip-bare dikte. Maal wat peper en proef de saus. Om de vettige smaak te verminderen voegen we wat citroensap toe (als je yoghurt hebt gebruikt, heb je minder nodig dan bij melk), maar maak de saus niet te zuur. Voeg 3 druppels worchestershire sauce en 5 drupjes tabasco toe (is geen ramp als je deze 2 niet in huis hebt) en proef nog een keer. Tot slot een flinke hoeveelheid peterselie en bieslook door de saus scheppen. Laat de smaken een half uurtje goed tot elkaar komen, et voila.
De saus is nog ongeveer 3 dagen te bewaren in de koelkast. Misschien wat uitgezakt, maar dan gewoon even doorroeren.

9 gedachtes over “Knoflook saus”

 1. Heerlijk deze knoflooksaus. En inderdaad met wat gembersiroop erbij smaakt het nog beter.
  Ik ga mijn klanten jullie site zeker aanbevelen. Alles zoveel mogelijk zelf maken is en blijft het lekkerste en gezondste. Hoe langer de houdbaarheidsdatum hoe meer toevoegingen erin zitten.
  Helaas kunnen de meeste jongeren niet meer koken en grijpen ze heel graag naar de kant en klare pakken en potten.
  Ga zo door.
  Yvonne Lemmers, diëtiste

 2. Hoi Elli,

  Ik weet niet wat je precies in gedachte hebt, maar er zijn diverse oosterse gerechten waar ze een knoflooksaus maken in de wok. Er wordt dan geen mayo of zuivel gebruikt, maar veel knoflook, ui, lichte soyasaus, olie, bouillon en maizena. Erg lekker bij rijst.

  In de Europese landen wordt het vlees vaak in knoflook gemarineerd, of wordt er een saus bij het vlees geserveerd, maar het wordt niet zo snel “in” een warme knoflooksaus bereidt.

  Succes!

 3. Jop, lekker sausje jongen! was gister met rauwkost vooraf aan een zeebaarsje in folie met uiringen, knoflookje,citroenplakjes (uit de tuin!), lenteuitje, takje rozemarijn (ook uit de tuin, maar niet zeker of het wel nodig is bij dit gerecht) en peper en zout (grof). Volgende keer ook geen alufolie meer, maar bakpapier vanwege de isolerende werking van alufolie. Verschil: 60 ipv 15 min oven 200C.

 4. Ik ga voor de mayo. Al die lightprodukten hebben alleen extra water. Wil je hem magerder doe je wat meer yoghurt/kwark erbij. Wat dan erg lekker is, is een extra schepje suiker erdoor. Haalt de zure smaak van de yoghurt weg.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.