Olijfolie verslavend?

Dat olijfolie gezond is wisten we. Vitamine E, onverzadigde verzuren, lichtverteerbaar, het kan niet op. Hoewel je natuurlijk wel je dagelijkse hoeveelheid caloriëen in de gaten moet houden, kan je eigenlijk niet genoeg olijfolie binnen krijgen. Let wel, we hebben het dan wel over Olio Extra Vergine. Deze olie is niet geraffineerd, waardoor alle gezonde eigenschappen behouden blijven van dit vruchtensapje. Maar pas op: De olijfolie die in de supermarkt in de schappen staat als “bak en braad”-olijfolie is goedkope troep. Deze is veelal geraffineerd en met chemische processen hebben ze nog net iets meer van dit spul uit de olijvenpit weten te persen. Geen vitamine E dus. Vaak hoor ik ook het fabeltje dat je extra vergine niet zo heet zou mogen verhitten, onzin, het mag zelfs veel heter worden dan bijvoorbeeld zonnebloem olie. Conclusie, de bak en braad olijfolie is een truukje van de producenten om van het restafval af te komen wat overblijft na de eerste koude persing.

olive oil.jpg Gelukkig is olio d’oliva ook nog eens verschrikkelijk lekker. Zodra ik me richting middellands zeegebied begeef ben ik een groot deel van de tijd kwijt aan de zoektocht naar lekkere olijfolie. Deze olie gebruik ik dan uiteraard weer niet voor bakken en braden, maar wordt met grootste zorgvuldigheid na de bereiding van een gerecht over het bord gesprenkeld. Ik ben gelukkig niet de enige olijfolie verslaafde. In De Slegte vond ik een boek over olijfolie geschreven door Jacques Chibois en Olivier Baussan (de laatste is dé connaisseur uit Frankrijk op het gebied van olijfolie). In een tocht langs de middellandse zee beschrijven ze de smaaknuances tussen de verschillende streken. Behalve 50 heerlijke recepten staat er ook een overzicht van de beste olijfolie fabrikanten. Het boek is te koop op amazon.com: koop hem online

Een gedachte over “Olijfolie verslavend?”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.