Zelf pasta maken

Zelf pasta maken is erg bewerkelijk, maar zeker de moeite waard. De textuur van het deeg geeft een hele andere, vooral zachtere beet dan gedroogde pasta. Het grote geheim: de juiste tarwesoort. De standaard verkrijgbare tarwebloem of patentbloem is niet geschikt voor pastadeeg. Hiervoor is durum tarwe (griesmeel) nodig, een hardere tarwe die verbouwd wordt rond de middellandse zee. Deze tarwe is te herkennen aan de tekst “Farina de semola di grano duro – tipo 00 – (ideale) per pizza e pasta fresco”. Deze is te krijgen bij de Bijenkorf (te duur), italiaanse supermarkten, maar misschien het makkelijkst, loop binnen bij een turkse bakker en vraag om durum tarwe, de fijnste maling die hij heeft.

Voor 4 grote porties pastadeeg

 • 400 gr durum tarwe
 • 4 grote verse eieren
 • 1 el. olijfolie
 • zout

Zeef het bloem op een groot schoon werkvlak. Maak een kuiltje in de bloem en breek hier de eieren in en voeg de olie en een snuffje zout toe. Pak een vork en klop de eieren los, steeds een beetje bloem mee pakkend. Ga door tot bijna alle bloem is opgenomen en kneed dan met de hand verder. Blijf lekker door kneden, kneden is namelijk leuk (nog nooit gemerkt? dan moet je toch een keer wat langer blijven kneden). Het deeg wordt steeds elastischer, doordat de gluten hun werk gaan doen. Is het te droog, voeg dan een theelepel water toe, is het te vochtig, strooi wat bloem op het werkvlak. Pak het deeg met 1 hand vast en duw met de muis van de andere hand het deeg van je af, vouw dubbel, draai een kwart slag en herhaal een keer of 30. Maak van het deeg een bol en druk er een vinger in, als het deeg goed terug veert is het klaar.

Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het minstens een half uur rusten (de gluten moeten hun elasticiteit een beetje kwijt raken, anders lukt het rollen niet goed). Hierna kan het deeg verder verwerkt worden. Voor een pastamachine snij je een stuk van 150 gram van de bol en begin je deze door de machine te halen. Vouw hem de eerste paar keer weer dubbel, zodat je een handig vierkant stuk deeg hebt, wat een mooi rechthoekig vel als eindproduct oplevert. Zodra je het vierkant gaat uitrollen, en dus de machine op een stand kleiner zet, gooi je er wat bloem over, zodat hij minder plakt. Voor de meeste pastasoorten (spaghetti, tagliatelle, lasagnebladen) gebruik ik de op een na smalste stand. Voor gevulde pasta’s doe ik vaak 1 vel op zijn dunst, het andere vel op de op een na dunste. Belangrijk is dat de dikte van de pasta en dus de beet, past bij de saus die je ermee serveert.

Drogen

Als de vellen klaar zijn nog 1 keer goed bestuiven met bloem, zodat ze niet aan het droogrek plakken. Hang de vellen te drogen aan een bezemsteel die je tussen 2 stoelen horizontaal hangt (er bestaan ook speciale pasta-droogrekken, te krijgen bij de betere kookwinkels). Laat de pastavellen niet te droog worden voordat je ze verder verwerkt (behalve bij lasagnebladen natuurlijk). Ravioli vellen kan je het beste direct verwerken, zodat ze nog elastisch genoeg zijn om te vormen. Als je de vellen tot slierten verwerk, kan je ze daarna weer te drogen hangen over het droogrek. Hoe lang je ze laat drogen bepaal je helemaal zelf. Wel wordt de kooktijd hierdoor bepaald, dus als je ze niet laat drogen, dan wordt de kooktijd heel kort, wat het weer lastiger maakt de pasta precies goed al dente uit het water te vissen. Ik hou altijd een half uur tot een uur drogen aan.

Koken

Kook het water en voeg wat zout toe (geen olie, is zonde van de olie). Voeg de pasta toe en roer direct even door zodat de pasta niet aan elkaar plakt. De kooktijd wordt door zoveel verschillende factoren bepaald, dat je hier toch echt bent aangewezen op je eigen zintuigen. Hou er wel rekening mee dat het slechts enkele minuten is, in tegenstelling tot gedroogde pasta. Als de pasta klaar is, afgieten in een vergiet, olijfolie of boter in de pan doen, pasta terug in de pan en goed door elkaar mengen.

Variaties

Voordat je aan variaties begint is het aan te raden het basisrecept goed in de vingers te hebben. Je weet dan beter hoe de textuur van het deeg moet zijn en kan dat dan beter corrigeren.

Groene pasta – Vervang de helft van de eieren door 70 gram gepureerde spinazie. Kan zowel vers als diepvries zijn.

Oranje pasta – Vervang 2 eieren door 2 blikjes tomatenpuree. Misschien dat je nog een klein beetje extra bloem nodig hebt om de vochtige puree te compenseren.

Rode pasta – Pureer 70 gram gekookte roden bieten en vervang hiermee 2 eieren. Te krijgen in een potje in de supermarkt.

Zwarte pasta – Doe een zakje inktvis inkt bij het basisrecept. Je krijgt hiermee echt pikzwarte pasta. Te koop bij de meeste viswinkels.

Donkerbruine pasta – Vervang 70 gram bloem door 70 gram cacaopoeder. Deze variant is erg lekker bij vleesgerechten met een stevige rode wijn saus. Maak er een stevige tagliatelle van.

Update

 • Bij de Blokker zijn pastamachines gesignaleerd voor € 20,-. Leuk om eens te kijken of het zelf maken van pasta bevalt.
 • Proeven hebben uitgewezen dat de griesmeel verkrijgbaar bij de AH (huismerk) fijn genoeg gemalen is voor pasta (met dank aan Gerrit Jan).
 • De Jumbo verkoopt pasta meel van De Cecco!!!

71 gedachtes over “Zelf pasta maken”

 1. Hallo, ik heb het uitgeprobeerd met griesmeel van de AH en mijn ervaring is prima. Je krijgt een goede stevige pasta. Volgende keer zeef ik de griesmeel wel eerst van tevoren.

 2. hallooooo,

  wij heb een vraag. Wij moeten een werkstuk maken over pasta en proberen hier zoveel mogelijk informatie overal vandaan te halen, nou was onze vraag of jullie nog interesante informatie voor ons heeft. Hoe meer hoe beter
  Kus ons!

 3. Hallo,

  Ik wilde graag lasagne maken. Het ziet er niet al te ingewikkeld uit maar wat doe ik met de bladen nadat ik ze heb gemaakt en gedroogd? Moeten ze eerst nog gekookt worden? En hoelang doe ik ze dan nog in de oven?

 4. Hoi Renee,

  Meestal doe ik een lasagne minimaal een half uur in de oven, zodat hij echt helemaal door en door heet is. De bladen hebben dan al lang genoeg gekookt in de saus om gaar te zijn. Als je wat dikkere bladen maakt, kan je overwegen ze heel kort in kokend water te blancheren, maar is niet noodzakelijk. Succes met kokkerellen!

 5. Na veel leeswerk en experimenteren met diverse soorten bloem/meel ben ik uiteindelijk op het volgende uitgekomen.
  Ik gebruik een 50%/50% mengsel van:
  > -Semola di grano duro rimacinata-176; fabrikant: De Cecco
  > -Patentbloem type 405
  Dit geeft qua structuur en smaak voor mij het beste resultaat.
  Uiteraard dit aanvullen met de verder gebruikelijke ingedienten.

  De Semola is de zgn. “harde tarwe” waar in Italie de meeste gedroogde pasta’s van worden gemaakt en is in ieder geval verkrijgbaar bij de Makro en de Jumbo. Kost Eur. 2,= voor een pak van 1 Kg. Sommige kookwinkels verkopen dit ook, maar daar betaal je dan wel het dubbele.
  De Patenbloem type 405 koop ik bij de Aldi en kost Eur. 0,19 voor 1 Kg. Dit type bloem is ook verkrijgbaar bij veel Turkse zaken, maar daar weet ik de prijs niet van. Gezien de hoeveelheid Turken, die dit meel bij de Aldi kopen, denk ik dat het daar iets duurder is.
  In Italie worden de echte verse pasta’s meestal gemaakt van meel type “00”, maar dat is in Nederland moeilijk te vinden. Ik heb het een keer bij een “Molen” gehaald. Kost Eur. 1,49 per Kg. Maar het type 405 (is een Duitse aanduiding) is nagenoeg dezelfde bloem en kost – zeker bij de Aldi – aanzienlijk minder.

  Ik heb ook eens een keer meel besteld op http://www.gourmondo.de. Daar verkoopt men van het merk Granoro zowel de “Semola di grano duro rimacinata” (Eur.
  > 1,39 per Kg) als de Italiaanse “Farina 00 di grano tenero” (Eur. 0,89 per Kg). Maar daar kwam nog een een flink bedrag aan verzendkosten bij. En het resultaat was niet merkbaar anders dan wat ik nu gebruik.

  Veel succes met het zelf maken van pasta.

 6. ik heb het uitgeprobeerd zoals jullie het recept geven
  een fantastis resultaat iedereen was gek op mijn lasagna
  met vers deeg gemaakt natuurlijk veel meer werk maar echt de moeite waard
  kan ik ook pizza maken met dat meel di grano duro

 7. Op aanraden van onze oudste zoon zelf pasta gemaakt. (Je hebt toch zo’n machine, maak het, het is vééé’l lekkerder!) En nu zijn manlief en ik ook om. Inderdaad, lekkerder bite, vollere smaak. Maar van 1x deeg maken eten we wel 2 of 3 keer. Dus hoe lang kun je het deeg of de gesneden pasta bewaren? En moet dat in een doek of plastic druk&sluitzak? Of kan misschien in de diepvriezer?

 8. Gekleurde pasta, of een andere smaak pasta: ik haal bij de supermarkt een bakje fijne pesto (rode, groene, o.i.d) en dat doe ik door het deeg. Smaakt heerlijk!
  Ik bewaar mijn gedroogde pasta aan een droogrek maximaal een week, dan smaakt het nog goed. (Ik doe het na een dag in een trommel met een luchtgaatje)
  Vraag: hoe dik doen jullie de lasagna bladen? stand 2 van de pastamachine?
  Eet smakelijk!

 9. Tipo 00 is in NL te koop bij Sligro. Ik gebruik het voor pizzabodems en natuurlijk ook voor pasta.Het kost iets van 0,89 in de goedkope variant en rond een euro voor de duurdere variant. Ook verkopen ze daar de semola di grano dura.

  eetsmakelijk

 10. Afgelopen week Farino “00” di grano tenero gekocht bij Marjolein Italiaanse delicatessen in Helmond-Stiphout (€ ,155/kg) (www.italiaansedelicatessen.nl). Zei importeerd rechtstreeks uit Italië.

 11. Ha Karen,
  Dat ligt eraan hoe lang je ze laat drogen: Als je ze net gemaakt hebt en de lasagne 45 minuten in de over doet, dan zijn ze prima gaar. Heb je echter wat dikkere bladen gemaakt en zijn deze een paar uur gedroogd, dan kan het geen kwaad deze een minuutje of 2 te blancheren.

  Succes!

 12. Sinds enige tijd maak ik het deeg voor de pasta in een broodbakmachine. Hiervoor zit er bij mij een speciaal programma op. Duurt in principe 14 minuten, maar daarna laat ik nog 7-8 minuten extra doorkneden. Het resultaat is uitstekend en keuken en handen blijven schoon. Het is maar een adviesje. Overigens maak ik meestal meerdere porties deeg tegelijk, die ik daarna invries. Gaat ook uitstekend. Ik denk wel dat je het deeg dan wel binnen enkele maanden moet gebruiken, maar echte ervaring heb ik daar niet mee, omdat wij zeer regelmatig zelfgemaakte pasta eten.

 13. afgelopen weekend heb ik voor het eerst pasta zelf gemaakt. Ik had fijne gries bij de turkse bakker gehaald en aan de slag dus. het kneden viel me wel tegen omdat het deeg ontzettend compact was. Er met een vinger induwen en wachten tot het terugveert was er dan ook niet bij. Het bewerken van het deeg door de machine viel me eerlijk gezegd ook nog niet zo mee maar uiteindelijk is het wel gelukt. Het smaakte goed maar ik vond de structuur toch nog wel erg grof, ondanks dat ik de fijnste had gekocht. Ik ga dus ook maar even experimenteren met de rest van de tips hier. En ik denk dat ik nog wel een keer ergens een workshop ga volgen om het echt in de vingers te krijgen.
  Vraagje over kneden in de broodbakmachine: mijn machine heeft een programma van 45 min. voor pizzadeeg (incl. rusten), zou ik dat ook kunnen gebruiken?

 14. tip: Als je gesneden reepjes (tagiatelle oid) uit de pastamachine aan elkaar blijven zitten, dan is je deeg te nat. Je kunt het beste de lap deeg vlak voor het draaien tot reepjes nog even bestuiven met bloem.

 15. Nog een opmerking naar aanleiding van de “fijne gries”. Je moet gewoon de “Semola di grano duro rimacinata” gebruiken. De toevoeging “rimacinata” betekent dat dit extra dubbel gemalen is en daardoor een veel fijnere structuur heeft dan het zgn. “fijne griesmeel”. Wat je aan griesmeel in een Turkse winkel kan kopen is – ondanks de benaming fijn – toch te grof om daar pasta met een gladde structuur van te maken. Ik heb dat zelf nml. ook uitgeprobeerd. maar daarna het pak fijne griesmeel meteen in de kliko gedumpt.

 16. hoii allemaal,
  ik heb hierjuist ook zelf pasta proberen te maken. De eerste keer dat ik pasta maakte, maakte ik mijn pasta met gewone fijne tarwe bloem. Nu heb ik eens pasta proberen te maken met farina de semola di grano duro, dit viel me eigenlijk wel wat tegen want het deeg was veel te kleverig en bloem toevoegen helpt niet. Weet er iemand hoe je dit kan verhelpen?

 17. Ik wil graag meer volkoren pasta gaan eten, hoe maak je dat? Zo te lezen is volkorenmeel veel te grof om pasta van te maken?? Hoe wordt volkoren pasta uit de winkel (dat ik overigens ook niet erg veel vinden kan) dan gemaakt?

  En wat is eigenlijk het verschil tussen patentbloem en tarwebloem? Wanneer gebruik je het een en wanneer het ander? Kun je volkorenmeel altijd vervangend gebruiken?

 18. de bloem van de Lidl voldoet ook prima! Niet alleen ikzelf maar ook een paar italiaanse ex collega’s gebruiken deze bloem bij hun in het restaurant. Tikje grover dan 00 maar prima voor pasta!

 19. U beveelt het volgende durum tarwe aan:
  Farina de semola di grano duro – tipo 00 – (ideale) per pizza e pasta fresco

  Hoe kun je volkorenpasta maken, moet je dan een andere soort gebruiken? (aangezien dit gezonder is).

  Als je pizza maakt hoef je dan geen gist toe te voegen?

  groet Marc

 20. Pasta maken met gewone patentbloem gaat uitstekend. Ik gebruik voor 2 personen:

  220 gram patentbloem
  2 grote eieren
  1 theelepel zout

  Bloem en zout mengen, ei er doorheen roeren met een vork en malen met de keukenmachine tot grove korrels. Met de hand er een stevige deegbal van kneden en doorgaan totdat het elastisch wordt. Bij voorkeur de deegbal even in vershoudfolie wikkelen en een half uurtje laten rusten, maar meteen verwerken gaat ook prima.

  Mijn eerste 5 pogingen verliepen niet al te best, maar de ei-bloemverhouding is nu goed en met de keukenmachine wordt het deeg mooi egaal. Morgen maar eens bij de Turkse bakker langs voor een pak durum tarwe. Ben benieuwd wat het verschil is. Wat mij betreft is pasta van patentbloem al bijzonder smakelijk!

 21. Hoi allemaal,
  Ik heb nu al een paar keer zelf pasta gemaakt, omdat bij ons in het dorp niet aan het speciale tarwemeel te komen is, heb ik gewoon patentbloem gebruikt. Het resultaat was prima, erg lekker.
  Ik gebruik 500 gram bloem en 5 eieren en laat het kneden door de broodbakmachine, ideaal.
  Ik ga hier zeker, gezien het goede resultaat, mee door.
  Probeer het maar eens.

 22. U beveelt het volgende durum tarwe aan:
  Farina de semola di grano duro – tipo 00 – (ideale) per pizza e pasta fresco

  Hoe kun je volkorenpasta maken, moet je dan een andere soort gebruiken? (aangezien dit gezonder is).

  Als je pizza maakt hoef je dan geen gist toe te voegen?

  groet Marc

 23. Hallo, ivm een schommelende bloedsuikerspiegel eet ik alleen volkoren/meergranen producten. Is er een recept om zelf pasta integrale te maken?
  Alvast enorm bedankt, verse pasta is veel lekkerder!!

  Fijne dag,
  Reina

  1. Hoi. Ik lees over uw schommelende suikerspiegel. Ik wil u adviseren om eens te kijken of rogge, havermout, en gejodeerd zout u een betere dag kan bezorgen. (Geen arts, zelf mee te maken gehad)

   Mvg
   Ronald

 24. Beste Kurt,

  Thaise noedels, op basis van rijstebloem, op basis van mungbonen op basis van een eier-bloem recept of eieren en mungbonen.
  Er zijn helaas heel veel noedel recepten, zo ook voor de Thaise noedels.

  Thaise, Chineese en andere noedels, late we maar zeggen uit de Aziatische keuken zijn heel anders dan de Italiaanse pasta’s en totaal niet met elkaar te vergelijken.
  Niet dat ik nou zo’n goede en ervaren pasta, noedel kenner ben maar het zijn twee totaal verschillende keukens.
  Hoewel de Surinaamse keuken een heerlijke bami kan maken met spaghetti en ik een beetje verslaaft ben aan de heerlijke Moksi Meti Cauw Min (gemengd vlees met bami, meestal zwarte kip, Cha Ciu en Babi Pangang met een eenvoudige maar smaakvolle bami, oh ja veel al ook nog de overheerlijke gestoomde Fa Chong worst er bij (om je vingers bij af te likken)

  Helaas kan ik je (nog) niet helpen aan een recept voor een van de vele Thaise noedels, ik heb mijn handen vol aan de Italiaanse pasta’s.

  Mocht het zover zijn of mocht ik een recept tegenkomen dan zal ik niet aarzelen om het te posten.

  Met vriendelijke groet.

  Remi

 25. Ik had voor mijn verjaardag een pastamachine gekregen. Vreselijk ding. De rollen bleken niet goed parallel te staan. Het arme ding bleef dus in de kast staan. Vandaag een goede, duurdere gekocht. Geweldig!! Les: bespaar niet op je spullen, het vergalt je plezier in iets dat heel erg leuk is.

  Trouwens ik koop mijn Duro gries 00 bij de Turkse winkel op de hoek. € 1,50 per kilo. Werkt goed.

  Heeft iemand een idee hoe ik aan inktvisinkt moet komen. Het lijkt me zo leuk om zwarte pasta te maken!!

  groet Barthi

 26. Ik heb even op Wikipedia gekeken en daar staat dat Italiaanse pasta word gemaakt van de groffe maling van de durumtarwe en niet van de fijne maling. Weet iemand hoe dit zit?

  Alvast bedankt

 27. Ik heb net een uur terug heerlijke zelfgemaakte pasta gegeten.
  Ik heb bij de warme bakker patentmeel gehaald, of dit wat anders is dan patentbloem ? geen idee maar het heeft perfect gewerkt. ik heb gevraagt naar meel dat zoveel mogelijk gluten maakt, en dat was dit volgens de bakker zelf 🙂

 28. hallo allemaal,

  ik heb een belangrijke vraag:
  heb je een speciale pasta machine nodig om die deeglappen te rollen?
  of kan dat ook gewoon met een normale deegroller?

  met vriendelijk groet,
  wouter

 29. Hallo.

  Ik maak ook graag mijn eigen pasta. Mijn recept is 60% regulier meel en 40% De Cecco pasta-meel.

  En ik doe er een beetje fijngewreven italiaanse gedroogde kruiden doorheen. Geeft een bijzondere nasmaak.

  Groetjes Leonie

 30. Na veel experimenteren en na zo een beetje 5-10 kilo semola doorheen gejaagd te hebben, ben ik er achter gekomen dat ei en semola niet alleen samengaan, meestal word het te hard, dus wat je moet doen is ervoor zorgen dat er ook water doorheen zit…

  Ik heb hierbij ook een goedkope leverancier gevonden, geimporteerd direct uit italie Semola di grano duro rimacinata. Prijs 4.99 per 5 kilo…

  Recept voor Verse pasta

  300 gram semola di grano duro
  2 ei ( ongeveer 50 gram ieder)
  80-100ml water

  hierbij krijg je de perfecte pasta.

  geen olijfolie of zout verwerken in je pasta…

 31. @ 52. Emin | 13 July, 2010 at 05:04,

  beste Emin,

  je ontdekking van Semola di grano duro rimacinata. Prijs 4.99 per 5 kilo moet je niet geheim houden! 😉 waar is het zo goedkoop te bestellen? hopelijk vertel je het ons

  groet
  Tim

 32. Met mijn pastamachientje van een tientje (Aldi!) heb ik al het een en ander geprobeerd. En nog nooit mislukt. Goedkope witte tarwebloem (Aldi) en grof geel griesmeel van harde tarwe (merk Soubry, bij de toko, 1,25 per kilo!) werken allebei prima maar tonen en smaken anders natuurlijk. Heb nu een pak remachinata van de Sligro, minder dan 2 euro per kilo.

  Ik gebruik maar weinig ei, want daar wordt het zo taai van. In de meeste fabriekspasta zit ook geen of weinig ei. Ik hou meer van romige pasta die smelt op de tong.

  Harde tarwe en zachte tarwe: je kunt lang discussieren of wat nu “echt italiaans” is, maar er is geen antwoord. In Italie wordt beide gebruikt en hangt het een beetje af van de streek. Ik heb nog geen voorkeur. Probeer het dus eerst maar eens goedkoop met tarwebloem om te kijken of het je lukt, voor je puristisch gaat doen en te duur spul koopt. De Cecco is zowiezo te duur, gewoon even naar de toko fietsen.

  Voorkoken van lasagnebladen doe ik wel, want ik hou de lasagnesaus nogal stevig aan (doe er sausbinder in) voor een stevige lasagne. Dan loopt je het risico dat de pasta helemaal droog blijft, vandaar.

  Eet smakelijk!

 33. Tip voor de liefhebber:

  Op 13 Februari 2012 is er een workshop italiaans/pasta bij kookwinkel Pardonna in Borne (twente). Hier ga je zelf pasta maken en er wordt ook een risotto gemaakt. Kosten €30,-. Van 19.30 – 22.00.

 34. Ik heb zaterdag voor mijn verjaardag een pastamachine gekregen. Tijd terug al eens gezien en gedaan bij een vriendin en leek mij ook wel erg leuk. Dus vandaag aan de slag gegaan.
  Op zoek naar wat voor meel ik het beste kan gebruiken (mijn vriendin gebruikt altijd gewone hollandse bloem) kwam ik oa hier uit. Ik heb dus griesmeel voor couscous van de AH gekocht. Zojuist heb ik het opgegeven na ca 60 min aan het prutsen geweest te zijn met deeg wat uit elkaar valt en geen mooie lap wil vormen bij het uitrollen in de pastamachine. Gelukkig had ik nog kant en klare lasagnebladen liggen.
  Wat heb ik fout gedaan? 200 gr couscous, 2 eieren en kneden maar. Werd een mooie bal, die terugveerde als ik erin drukte. Ook nog water toegevoegd nadat het uit elkaar viel bij de eerste poging. Dit meerdere keren herhaald, heb zere handen van het kneden en nog wordt het niks.
  Graag dus tips. De griesmeel lijkt me nogal grof. De griesmeel die ik voor griesmeelpudding in huis lijkt me veel beter, maar ja, hier stond dat ik deze moest gebruiken.

 35. Vanmiddag een pastamachine gekocht en meteen door naar de Turksemarkt. Daar heb ik Pizza-Mehl Tip 00 gekocht.Meteen alles grandioos gelukt.
  Per 100 gram 1 ei en een beetje olijfolie.
  Eerst meel in de kom. Putje gemaakt en de eieren erin.
  Dan met een vork langzaam mengen met de bloem.
  Kneden en dan minimaal een half uur in folie verpakt laten rusten.
  Daarna in bolletjes van 100 gram verdeeld en voor elkaar.
  Beetje bloem en door de machine.

 36. Hoe lang kan ik de pasta die al gedraaid is bewaren en hoe moet ik dan doen. Ik kook meestal ’s morgens, maar wil de pasta pas ’s avonds koken. Wie heeft een goede tip.

 37. Pasta gemaakt met Harde tarwe griesmeel van het merk Soubry. Gekocht in een simpel turkse surermarkt voor 1,15 euro (1kg). Goed gelukt en lekker. Op het pak staat: Semoule de ble dur

 38. Ik heb van de week pasta gemaakt van volkorenmeel (AH) en witte bloem (Aldi), half om half, eitje en beetje olie.
  Het was heerlijk! Ik wil binnenkort ook groene en rode pasta gaan maken. En ravioli. Kortom, ik heb de smaak te pakken!

 39. Heb onlangs pasta gemaakt met alleen eidooier! 1kilo type 00 bloem en 800 gram eidooier en ipv olijfolie truffelolie gebruikt erg lekker om ravioli van te maken met vis of paddestoelen.

 40. Ik heb ook de smaak te pakken, heb onlangs op een rommelmarkt een pastamachine gekocht en meteen iets geprobeerd. Ik had alleen gewone bloem in huis en nadat ik een youtubefilmpje van Jamie Oliver had bekeken waarin hij gewone bloem en een keukenmachine gebruikte, dit ook gewoon zo geprobeerd. Het ging fantastisch en ik draaide de ene lap na de andere. Ook de tagliatelle ging prima, alleen de hele smalle spaghettisliertjes plakten aan elkaar. Maar ik ben heel tevreden en ga nog meer proberen. Alleen vraag ik mij af of je ook deeg in kunt vriezen en later verder kunt verwerken. Heeft iemand hier ervaring mee?

 41. kan ik ook griesmeel voor pudding gebruiken? eventueel extra fijn maken met vijzel / keukenmachine? heb even verpakkingen gecheckt en de goedkopere nederlandse versies staan ‘harde tarwe’ en italiaanse merken ‘durum tarwe’. begreep dat griesmeel pudding grove Semola / Semolina is. maar of het ook echt durum is weet ik niet?

 42. Pingback: Houten Huizen
 43. bij de sligro in tiel zijn de pakken te koop voor € 1,75 die met tekst van : la SEMOLA per PASTA, met pasta vormen er op van macaroni penne en vlinder das pasta.
  ze hebben ook voor koekjes te maken en gebakjes,ook voor brood maken en pizza bodems.
  die voor brood en gebakjes te zijn € 1,85 per pak van 1 kg.
  dus niet echt duur er zit namenlijk laag btw op bij de sligro die moet je wel er bij rekenen op de prijs..
  Ik ga deze deeg zo maken heb ik van mijn vader gehad die moest de order bezorgen dus kreeg hij een paar pakken mee.:) 🙂 🙂 🙂
  Maar ik heb geen pasta machine om door heen te draaien, heb wel een deegroller kan ik ook mee doen net als met machine en ik heb voor taglitelli repen te maken heb ik een oplossing er voor ik gebruik gewoon de snijwieltje van de pizza snijder.
  en voor figuur pasta de steek vormen voor koekjes deeg, een figuur ponsje..
  ik laat wel weten of het gelukt is..

  Groetjes marina jansen.uit Ochten (NL)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.