Saté Schele Kip

Wat is dat? Da’s gele kip op een stokje, onder de Indonesiërs beter bekend als Saté Ajam Besengek. Deze stokjes zijn zo uniek lekker gekruid, ze overgieten met pindasaus is bijna net zo erg als ketchup over je asperges. Voor uitleg over de ingredienten bekijk je even de indonesie-pagina.

Voor een heleboel stokjes

 • 1 kg kipfilet (in blokjes van 2 bij 2 cm.)
 • 6 tenen knoflook
 • 2 uien
 • 4 tl. ketoembar
 • 2 tl. djinten
 • 2 tl. laos
 • 2 tl. koenjit
 • 1 tl. sambal trassi (sambal oelek mag ook)
 • 80 gr. santen
 • citroensap
 • olijfolie
 • zout

Marineren

Een mixer is hier eigenlijk onmisbaar. Doe alle ingredienten (behalve de kip) in de mixer. De santen kan je het beste even in de magnetron smelten met wat water (niet te hoog zetten en niet te lang, het kan heel snel gaan). De scheut citroensap heeft 2 functies, het zorgt ervoor dat de marinade beter het vlees in trekt en daarnaast wordt de ui minder bitter tijdens het choppen in de mixer.

Als de marinade te dik is kan je wat extra water toevoegen (of niet?). Meng het vlees en de marinade goed en laat het minimaal 3 uur staan, je kan hem ook een nacht in de ijskast laten staan. Als je meer hebt gemaakt dan je gaat opeten, vries dan het vlees met marinade in porties in.

Het rijgen van saté is een vak apart. Eerst de stokjes een half uur in lauw water laten weken, dan verbranden ze minder snel op de bbq. Max 3 blokjes kip op een stokje rijgen en knijp ze een beetje met 1 hand uit elkaar, maar zonder dat ze contact verliezen.

Voordat ze de bbq op gaan overgiet je ze met olijfolie. De bbq mag goed heet zijn, de stokjes moeten continu gedraaid worden. Zo worden ze snel gaar (en verliezen ze weinig vocht) maar verbranden ze niet (doordat je steeds draait). Je kan ze ook nog een keer besprenkelen met olie tijdens het bbq’en om de sappigheid te bevorderen. Het snelle draaien van de stokjes vereist eigenlijk een fatsoenlijke saté bbq en geen weber.

Zodra de saté’tjes geel bruin zijn (niet te donker) zijn ze klaar. Flink met zout bestrooien voor je ze uitdeelt.

Een gedachte over “Saté Schele Kip”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.