Pinda sauzen

Wie in Indonesië is geweest, weet hoe anders de pindasaus daar smaakt. De simpele benaming “Sjattee Sauws” doet deze unieke saus te weinig recht aan. De pindasaus wordt niet alleen over saté gegoten, ook gerechten als gado gado en diverse vleesgerechten worden door deze saus vergezeld. Daar komt nog bij dat verreweg de meeste saté-soorten juist zonder pindasaus gegeten worden. Pindasaus dus!

In tegenstelling tot de zalvige textuur die de saus in Nederland vaak kent, is de saus in Indonesië veel dunner (bijna jus) en kruidiger van smaak. Uiteraard maakt een echte kookgod de saus van echte gemalen pinda’s (ongezouten, ongebrand), maar de kok die een goede kwaliteit pindakaas neemt is het vergeven (m’n persoonlijke voorkeur: Calvé met stukjes). De saus is er in 101 varianten, het gaat er vooral om waar je zelf zin in hebt.

Pindasaus Basics

 • 250 gr. gemalen pinda’s of goeie kwaliteit pindakaas met stukjes
 • 2 el. ketjap manis
 • 2 el. olie
 • 1 gesnipperde ui
 • 1 teen knoflook
 • 1 tl. sambal oelek
 • 1 tl. javaanse suiker
 • scheutje citroensap
 • zout op smaak (is bij gebruik pindakaas niet nodig)
 • water

Mix de ui, knoflook, sambal en suiker tot een brei in de chopper. Fruit dit kort aan in de olie in een pan. Doe er de pinda(kaa)s bij, een scheut water en de ketjap. Zoals gezegd mag de saus best dun zijn, doe er nog wat water bij indien nodig. Een scheutje citroensap geeft de saus iets frissigs.

Pindasaus extension packs

Hieronder wat (individuele) uitbreidingen op de basis saus. Je kunt deze uitbreidingen uiteraard ook weer combineren.

 1. Kook een djeroek poeroet blaadje (of 2) mee ipv. de citroensap
 2. Voeg 3 a 4 el. gesnipperde santen toe (kokosmelk/creme mag ook) en een salamblaadje
 3. Voeg een tl. terassi toe (of vervang de sambal voor sambal terassi)
 4. Voeg 1 tl. laos, 1 tl. ketoembar en ½ tl. djinten toe
 5. Voeg 3 el. gesnipperde, uitgebakken uitjes toe

Met name uitbreiding 1 is erg lekker bij gado gado en andere groente gerechten.

8 gedachtes over “Pinda sauzen”

 1. Vandaag het eerst op deze site geweest. Mooie verzorgde site met prima recepten.
  Een keine reactie op het recept voor de pindasaus:
  Ik snap de voorkeur voor Calvé pindakaas niet helemaal voor de pindasaus. Naar mijn idee geeft deze een veel te zuur resultaat. Als je al pindakaas neemt en geen verse pinda’s, probeer de pindakaas van Gouda’s Glorie eens. Je zult merken dat deze een veel minder zuur resultaat oplevert. Ik maal nog wel eens wat pinda’s grof om deze toe te voegen aan de saus. Dat geeft een lekkere ‘bite’ bijvoorbeeld bij saté.
  Mijn recept:
  1 1/2 kopje water met een half bouillonblokje aan de kook brengen.
  Teentje knoflook erboven uitpersen, 1 1/2 eetlepel sojasaus toevoegen, beetje sambal erbij en een zeer fijn gesnipperd sjalotje. Even laten doorkoken. Drie flinke lepels pindakaas (Gouda’s Glorie) toevoegen (of het equivalent aan vers gemalen pinda’s). Vervolgens, als de saus aan de kook komt, het vuur heel laag zetten en blijven roeren. 1 theelepel laos, 1 theelepel ketoembar, 1/4 theelpel djinten en 3/4 eetlepel bruine basterdsuiker toevoegen. Tot slot nog 2 a 3 eetlepels geraspte kokos erdoor roeren en van het vuur halen. Als je de saus van te voren bereidt: hij dikt nog wat in. Dus dan kun je wat minder pinda’s (pindakaas) gebruiken.
  Variant: Op het laatst nog wat sinaasappelsap toevoegen. (Geen citroensap, dat maakt hem weer zuur). Dan wel weer wat minder suiker gebruiken.
  Probeer en geniet…
  Eugène Kanters

 2. Hallo, vandaag voor het eerst op deze site, ziet er er geweldig uit. Wij wonen in Frankrijk en een van de dingen die wij hier zeker niet hebben is pindasaus dus die moeten we zelf maken, Het probleem is dat hier alleen peanutbutter te koop is (dus de UK/US versie, heel zoet en heel softy). Ik wil het dus graag zelf maken met pinda’s maar overal waar ik kijk naar recepten, ook bij jullie, zie ik de term ‘ongebrande’ pinda’s. Ik begrijp dat pinda’s die verkocht worden als borrelsnack gebrand en gezouten en weet ik veel wat nog meer zijn, maar ongebrande pinda’s ken ik niet. Als ik pinda’s in de dop koop, zijn deze dan ongebrand ondanks dat de doppen gebrand zijn en kan ik deze dan gebruiken of moet ik iets anders nog zoeken? Ik zou heel blij zijn met alle adviezen want dan kan ik die Fransen hier kennis laten maken met onze ‘eigen’ pindasaus!

 3. Het merk van de sambal en ketjap is heel belangrijk; Koningsvogel is een hele goede sambal, voor de ketjap de jerrycans. Dit scheelt enorm in de smaak. De conimex vindt ik zelf helemaal niet lekker. Heb het Indische koken van mijn moeder die daar is geboren.

 4. loop langs een notenkoning en vraag daar om pindakaas, die zijn van ongebrande gemalen pindas en niet duur!
  konigsvogel sambal? die zit vol met caroteen…….. denk dat je smaak helemaal verwestert is, kun je ook niets aan doen, het wordt steeds moeilijker om authentieke smaken te behouden.

  hmm nu zie ik pas dat dit heel oude reacties zijn….. enfin, FYI

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.