Saté Babi Ketjap

Dit is de welbekende standaard saté die vaak met pindasaus wordt gegeten. Toch gaan we hier net een stapje verder om ook deze “gewone” stokjes tot een smaaksensatie te maken. Door gebruik van verse ingredienten en echte Indonesische receptuur zijn deze stokjes altijd een succes. Neem mooie egale hamlappen, géén magerdere vleessoort, dat wordt droog en taai op de gril.

Voor 25 stokjes

  • 1 kg hamlappen
  • 1,5 dl ketjap manis
  • 3 uien
  • 6 tenen knoflook
  • stukje verse gember van 1x1x1 cm zonder schil
  • 1 eetl. javaanse suiker (of bruine basterd suiker)
  • citroensap
  • 1 tl. sambal oelek

Marinade

Snij de hamlappen in blokjes van 2x2cm. Schil de uien en knoflook en doe deze met de gember, een scheut citroensap, suiker en de sambal in de mixer. Voeg ook een scheut ketjap toe en chop de marinade fijn. Voeg nog meer ketjap toe (en ga alsjeblieft niet de 1,5dl zitten afmeten, het is geen laboratorium) en mix tot je een fijne, licht tot donkerbruine marinade hebt die heerlijk ruikt. Giet deze in een ruime kom over het vlees en meng de boel goed met de handen door elkaar.

Ook hier geldt: minimaal 3 uur marineren, maar langer is beter. Heb je meer gemaakt dan je in 1 dag op eet, vries dan het overschot in porties in.

Rijgen en Roosteren

Voor het rijgen en grillen verwijs is je toch even door naar de Sate Besengek van eergister, dat gaat natuurlijk op precies dezelfde wijze. Niet te lang op de bbq, anders worden ze droog, dus zorg dat het vuur goed heet is en de stokjes niet te dik zijn geregen.

Serveren

Proef hem in ieder geval ook even puur, met wat vers gemalen zeezout erover. Zoals gezegd doen deze sate’s het erg goed met een authentieke pindasaus. Verder lekker met rijst, stokbrood of aardappel salade (zelfgemaakt uiteraard, niet zo’n bak mayo van de super). Kroepoek erbij is ook erg lekker, of bestrooien met uitgebakken uitjes mag ook.

8 gedachtes over “Saté Babi Ketjap”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.