Eten in oktober

PaddenstoelenWe zijn het dankzij de supermarkt en de diepvries niet echt meer gewend, maar eten komt met de seizoenen. Zo is er iedere maand een lijstje te maken met producten die dan het beste te krijgen zijn. Resultaat: de producten die vers van het land komen zijn het lekkerst. Vaak scheelt dit ook flink in de kosten, omdat het eten niet eindeloos in vriezers opgeslagen heeft gelegen. Omdat we het niet altijd allemaal meer weten, hier een overzichtje voor de maand Oktober:

Do’s

 • Paddestoelen – Met stip op de eerste plaats. De herfst maakt “acte de présence” en de natuur schimmelt er lekker op los. Tijd dus voor een risotto met paddestoelen!
 • Pompoenen – Soepie?
 • Avocado’s – Als het goed is zijn ze nu het lekkerst
 • Appels, peren en pruimen – De oogst is net binnen van het land, ze zijn dus nu het lekkerst en in overvloede te krijgen.
 • Hollandse garnalen – Deze delicate garnaal wordt vanaf eind september uit de noordzee gevist en is dus nu op zijn lekkerst.
 • Franse coquilles – gedurende het hele jaar is de Amerikaanse variant te krijgen, vanaf oktober ligt de Franse variant weer bij de visboer. In tegenstelling tot de amerikaanse variant zit deze vaak nog in de schelp. Dit geldt overigens ook voor de Noorse en Schotse varianten, die al vanaf juli in de schappen ligt. Vraag dus bij de visboer wel even of hij ook echt uit la douce France komt!
 • Paling – Geniet er nog snel even van, want vanaf volgende maand is het paling seizoen gesloten en moet je wachten tot volgend jaar mei.
 • Wild – Het jachtseizoen is geopend en met name de hazen en fazanten mogen weer genuttigd worden.

Don’ts

 • Olijfolie – Natuurlijk hebben we het hier niet over de supermarkt olieën. Olijven worden van oktober t/m januari geoogst (ligt een beetje aan de streek). Vervolgens worden ze geperst en gebotteld. Olijfolie Extra Vergine blijft het lekkerst gedurende het eerste jaar. Als je dus nu een dure fles Italiaanse olijfolie bij de traiteur gaat halen, weet je zeker dat deze al bijna een jaar in de fles zit. Koop dus nu een klein flesje, genoeg voor een maand of 2, dan kan je in december waarschijnlijk profiteren van de verse oogst.
 • Kreeft – De oosterschelde variant is niet verkrijgbaar, de Canadese variant beperkt en dus duur.
 • Wilde zalm – Seizoen is al een tijdje gesloten.
 • Rabarber – Dit is meer iets voor het voorjaar.
 • Stamppotten – Wacht nog één maandje, dan zijn we er echt aan toe.
 • Citrusvruchten – De citrusvruchten vallen pas in de winter van de boom. Wat nu in de winkels ligt is dus al aardig wat maandjes oud.

Natuurlijk is deze lijst niet volledig, aanvullingen zijn van harte welkom!

7 gedachtes over “Eten in oktober”

 1. Hoi Ailko, deze maand vliegen de reclames voor Herst Bok je om de oren, dus de bierbrouwers willen ons in ieder geval graag aan het bier hebben.
  Mocht je een herfst risotto gaan maken, dan zou ik je echter een fijne haut medoc uit 2000 aanraden. Maar daar moet ik eerlijk bij vermelden dat ik op wijn gebied alles behalve expert ben.

  Misschien dat er kenners meelezen die ons op dat gebied meer kunnen vertellen?

 2. Tsja dat kan ik niet zo laten liggen Jop. Als je met een Italiaans gerecht gaat werken dan zou ik als advies hebben om een wijn uit Italie daar bij te serveren. Je hoeft in dit geval niet eens zo ver van huis. Bij de bospaddestoelen risotto kan je zowel rood als wit drinken. Wit , dan wel met houtrijping, wel te verstaan.
  Rood zou ik voor een stevige, doch soepele (een aantal jaartjes oud) Sangiovese, Dolcetto of een wat rijkere Amarone gaan. Voor de witte naar een Altrepo Pavese of Verdicchio dei Castelli di Jesi.

  Bepalend voor de keuze is mede welke paddestoelen je gaat gebruiken, wat voor bouillon je gebruikt en hoe jij je Risotto afsmaakt. Met een beetje geslagen room en Parmenzaanse kaas of alleen met Parmenzaanse kaas. Lekker spelen met smaak en wijn dus!

 3. Er zijn nu ook volop noten, kastanjes, beukenootjes enzovoorts, die mis ik nog op je lijstje.
  En wat de wijn, of bijna wijn betreft in de Moezel streken is nu de Federweisse overal de krijgen. Federweisse is most, bijna wijn dus.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.