Risotto al Funghi

PorciniOktober is de maand van de paddestoelen, dus het recept van deze risotto kon niet achter blijven.

Voor 4 man

 • 350 gr. risotto
 • 600 ml. kippenbouillon
 • 40 gr. gedroogde eekhoorntjesbrood (vers is natuurlijk nog beter, maar die zijn heel lastig te krijgen, zelfs in oktober)
 • 200 gr. cantharellen
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
 • citroensap
 • verse platte peterselie
 • 50 gr. parmezaanse kaas
 • olijfolie

Week het eekhoorntjesbrood in een 400 ml. lauw water tot ze zacht zijn. Dit duurt ongeveer een half uur, knijp overtollig water uit het eekhoorntjesbrood, zeef het vocht en doe bij het bouillon. Verhit de bouillon in een pan en fruit in een andere pan de ui en knoflook aan in een flinke scheut olijfolie. Bak de risotto mee en doe de eerste 150 ml bouillon erbij. Goed doorroeren, zodra het vocht verdampt is voeg je weer een nieuwe lepel bouillon toe.

Ondertussen bak je de cantharellen en het eekhoorntjesbrood in een andere pan gedurende 8 minuten uit. Snij ook vast de peterselie fijn, terwijl je ook steeds blijft roeren in de risotto en bouillon blijft toevoegen. Vanaf 15 minuten koken ga je de risotto proeven, om te kijken of hij al bijna gaar is, hij moet niet hard meer zijn, maar ook geen pap. Als de risotto bijna klaar is, doe je de cantharellen en het eekhoorntjesbrood er door. Naar smaak een klein scheutje citroensap erdoor en als het vuur eraf is de peterselie, parmezaanse kaas en eventueel een klontje roomboter erdoor roeren. Zout is zelden nodig, misschien een klein beetje peper.

Lekker bij…

Persoonlijk vind ik een gebraden varkenshaasje hier erg lekker bij. Een salade van rucola doet het er ook goed bij.

7 gedachtes over “Risotto al Funghi”

 1. Nog lekkerder wordt de Risotto als je in plaats van kippenbouillon italiaanse Porcini (eekhoorntjesbrood) bouillon gebruikt. Ook heerlijk als basis voor champignonsoep. Ik kan ik elk geval niet meer zonder deze bouillon! De bouillon is voor zover ik weet niet verkrijgbaar in de supermarkten. je moet dus op zoek in delicatessenzaken.

  het product: Star, ai funghi Porcini.

 2. hoi rene,

  Ik gebruik dezelfde porcinibouillon en vind hem ook heerlijk in de bolognesesaus. Zelf koop ik hem bij kookwinkel Pardonna in Borne (overijssel), ik heb hem inderdaad nog nooit in supermarkten gezien.

 3. Ik mis hier toch de basis van verse in de boter en fijngehakte knoflook en ui en fijngesneden, salie, basilicum en rozemarijn gesmoorde ingrediënten…lekker 10 minuten laten pruttelen…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.