Heel veel Bolognese

BologneseMijn meest gemaakte pasta is toch wel de Spaghetti Bolognese (of bolognaise). Omdat ik er geen eenduidig recept voor heb, ik maak hem iedere keer anders, heb ik besloten alle mogelijke variaties op te schrijven. Eerst iets over pasta saus…

Saus voor over de pasta

Laatst stonden er twee dames in de supermarkt de nieuwe Bertolli pasta sausen te promoten, de nieuwe saus uit een plastic zak. Het rook lekker en natuurlijk moest ik dat ook even proeven.

“U proeft nu de kruidige pasta saus!” vertelt de vrouw enthousiast.
“Lekker, wat voor kruiden zijn dat, als ik mag vragen?”
“Haha, wat een vraag, dat kunnen ook alleen mannen bedenken!” lacht ze me vriendelijk toe. Het tweede, iets oudere vrouwtje, komt zich ermee bemoeien, al dat gelach klonk blijkbaar wel erg gezellig: “Wát vroeg hij?”
“Hij wilde weten wat voor kruiden er in de saus zitten, maar volgens mij maakt hij een grapje!” antwoord de eerste dame.
“Haha, wil je dat écht weten? Nou, dan moet je bij de ingrediënten kijken, ik zou het niet weten hoor!”

Heerlijk!

Ik weet niet of vrouwen dit soort vragen tegenwoordig niet meer van een man verwachten, of dat ik echt een hele rare vraag heb gesteld, maar de ingrediëntenlijst vertelde mij dat er oregano en rozemarijn in zat. Het smaakte precies zoals de Bertolli saus uit een potje, heerlijk! Althans, als je niet beter weet…

Wil je ooit nog een potje kant en klare pastasaus in de pan kunnen kieperen, dan moet je nu stoppen met lezen! Weet je eenmaal hoe je het zelf maakt, dan durf je nooit meer, zonder blikken of blozen, een pot saus in je boodschappenmandje te leggen, ook niet als je het heel druk hebt.

Simpele Bolognese voor 4

Gezeefde TomatenWe beginnen simpel, vervolgens komen er een aantal varianten die voortborduren op de eerste versie. Deze is zo snel klaar te maken, dat het koken van pasta nog langer duurt.

 • 400 gr rundergehakt
 • 2 uien, gesnipperd
 • 1 pak gezeefde tomaat (500 gr)
 • 1 grote teen knoflook
 • 1/2 bouillonblokje
 • veel olijfolie
 • 1/2 tl suiker
 • zout en peper naar smaak

Zet water voor de pasta op en kook deze al dente, mag spaghetti zijn, maar er zijn ook leukere soorten te bedenken. Doe wat olijfolie in de pan en bak het rundergehakt op hoog vuur. Als je gehakt drijft in het vet, giet je hier wat van af. Doe er de ui bij zodra het gehakt bruin is en fruit glazig. Doe het pak tomaat erbij en roer goed door. Verkruimel het bouillonblokje erboven en doe er de suiker bij (hoeveelheid hangt een beetje af van de zurigheid van je tomaat).

Zodra de pasta bijna klaar is (dus ± 3 minuten voor het einde) pers je de knoflook erdoor en doe je er zout en peper naar smaak door. Giet de pasta af, olie in de pan doen en goed husselen. Daarna pasta op voorverwarmde borden doen, saus erover en afmaken met een lekkere hoeveelheid parmezaanse kaas.

Uitbreidingen en variaties

Ik ben een groot fan van de bolognese saus en heb er zo’n beetje alles in gegooid om te kijken waar hij lekkerder van wordt. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden.

Tomaten

De gezeefde tomaten zijn natuurlijk wel erg makkelijk, misschien iets te, daarom wat opties om het lekkerder te maken. Als je wat meer tijd hebt, laat de tomaten dan wat langer sudderen (neem gerust 2 uur). In de tomaten komen op die manier de stoffen vrij die de umami smaak veroorzaken, erg lekker!

Tomaten uit blik

Tomaten uit blik zijn extra rijp, omdat ze er niet mooi bij hoeven te liggen in de winkel. Ideaal dus voor de saus. Giet eerst het tomatensap uit het blik door het gehaktmengsel en doe de tomaten erbij zonder ze kapot te drukken. De zaadjes maken de saus namelijk een beetje bitter (aldus Jamie Oliver). Laat de saus wat langer doorkoken dan de gezeefde tomaten. Mocht dit niet genoeg tomaat zijn, dan kan je aanvullen met geconcentreerde tomaat uit zo’n klein blikje.

Verse tomaten

Verse tomaten zijn natuurlijk eigenlijk “the way to go”. Wel wat bewerkelijker. Wat betreft de verse tomaten zijn er 2 opties: ontvellen of roosteren en pureren.

Ontvelde verse tomaten
Neem ongeveer 750 gr. verse tomaten, snij een kruis in de onderkant en dompel ze 2 minuten in kokend water, zodat het velletje los laat. Af laten koelen, velletje verwijderen, en het harde binnenste eruit snijden. Daarna bij het gehakt doen en het recept normaal volgen, laat de tomaten wel een stuk langer inkoken (hoe langer hoe beter). Misschien heb je iets meer zout nodig. Als ze erg zuur zijn heb je misschien iets meer suiker nodig.

Geroosterde, gepureerde verse tomaten
Neem weer 750 gr. rijpe tomaten, liefst van verschillende soorten. Verwarm de oven voor op 180 °C en doe wat olijfolie in een braadslee. Snijd de tomaat in partjes en doe deze met gesnipperde ui, verse tijm en rozemarijn in de braadslee. Wat zout, peper en olijfolie erover, goed husselen en dan een half uur in de oven (mag langer, maar let erop dat de boel niet zwart wordt). In de oven worden de sappen geconcentreerd en lekker zacht.
Laat afkoelen, doe het mengsel in een maatbeker en zet de staafmixer er in. Helemaal fijn pureren zodat er geen velletjes en pitjes meer te vinden zijn. Doe dit mengsel bij het gebraden gehakt en vervolg het recept.

Kruiden

Kruiden geven de saus de karakter. Probeer je saus echter niet te complex te maken, de lekkerste sausen houden het simpel.

 • Basilicum – Altijd lekker, pas door de saus roeren als het vuur eraf is.
 • Tijm en rozemarijn – Tegelijk met de uien door de saus doen. Passen goed bij een saus met een scheutje (rode) wijn.
 • Oregano – Verse oregano pas door de saus roeren als het vuur eraf is, gedroogde mag iets eerder.
 • Laurierblaadje – Laat een blaadje mee sudderen met de tomaten
 • Bieslook en peterselie – Doe ik meestal niet, vind ik er niet echt bij passen.

Classico

Het authentieke recept: snijd 40 gr pancetta in mini blokjes en bak deze voor (of met) het gehakt uit. Snipper een kleine wortel en een kleine stengel bleekselderij fijn en doe deze met een klein beetje rozemarijn bij de ui in de pan. Ook hoort hierbij aan het einde van de bereiding nog basilicum door de salsa.

Spice it up

Vijzel een gedroogd rood Spaans pepertje en doe deze door de saus. Je kan ook een verse kleine peper, ontdaan van zaadlijst en kleingesneden, door de saus mengen. Tabasco kan de saus ook wat bite geven.

Bouillon

In plaats van het blokje, kan je ook echte bouillon trekken. Mocht je daar geen zin in hebben, dan kan je ook bouillon in een pot kopen, of beter nog, fond. Let er wel op dat fond een stuk minder zout is en dat je dus nog wat extra zout nodig kan hebben.

Wijn

Behalve dat er vanzelfsprekend een lekkere wijn bij de pasta gedronken mag worden, mag je er ook een scheutje door doen. Witte wijn is wat minder overheersend, maar een scheutje rood kan de saus ook goed doen. Doe dit voordat je de tomaat erin hebt gedaan, zodat de alcohol de tijd heeft om te verdampen. Neem geen slootwater, dat is zonde van je saus.

Groenten

Voor de liefhebber hebben we de “prutjessaus” in de aanbieding, geïnspireerd op de verhalen van Gerrit Jan (die hier ook geen fan van is). Je kan het zo gek maken als je wil, van het kant-en-klare Italiaanse groentepakket van de supermarkt tot aubergines, courgettes en paprika’s, je kunt ze er allemaal in mikken. Zonde van de smaak (het worden teveel smaken door elkaar), ik heb ze liever als side-dish, maar er zijn vrouwen (ja helaas, ik heb hier nog nooit een man over horen klagen) die “alleen” tomaat niet gezond genoeg vinden. Voor de geïnteresseerden het volgende: Tomaten bevatten heel veel flavonoïden en die zijn heel belangrijk. Ze remmen de omzetting van calorieën naar vet, ze verkleinen de kans op kanker, het zijn anti-oxidanten, kortom: Bolognese is gezond!

Oktobersaus

In de maand oktober kan je wél een paar kleingesneden kastanjechampions met het gehakt mee braden, erg lekker.

Gehakt

Gehakt van de supermarkt bevat niet bepaald het mooiste vlees, als je de prijs ziet ook wel logisch. Daarom: zelf gehakt maken. Koop een runderlap en maal deze fijn in een gehaktmolen of in de keukenmachine. Je zult zien dat het een stuk lekkerder smaakt en er veel minder vet en water uit komt lopen bij het braden. De lekkerste verhouding is 75% rundvlees, 25% varkensvlees. Neem voor het varkensvlees een gewone hamlap.

Parmigiano Reggiano

Moet er natuurlijk overheen, maar kan er ook door. Het maakt de saus iets smeuïger en bindt iets als de saus erg waterig is.

Combineer

Bovenstaande opties kunnen natuurlijk naar hartelust met elkaar gecombineerd worden. Bedenk wel, zorg voor goede ingrediënten en hou het aantal verschillende ingrediënten beperkt, de smaak moet eenduidig blijven en niet té complex worden.

Tips & Trucs

Nog even wat weetjes en tips betreffende de Bolognese saus:

 • Het is een typische toeristen saus, Italianen eten liever geen vlees in de pastasaus, behalve hooguit pancetta
 • Koop wat diepvrieszakjes, maak 10x zoveel als je nodig hebt en vries de saus in porties in. Doe dit voordat je er kruiden erdoor hebt gedaan hebt, zodat je iedere keer een andere smaak kan ontdooien. Blijft tijden goed en lekker. Bijna net zo lekker als de pastasaus van Bertolli uit een plastic zak! 😉
 • Doe nooit room door je saus. Room hoort niet thuis in de Bolognese. Neem in de plaats olie of parmezaanse kaas.
 • Wees scheutig met olijfolie! Het is lekker, het is gezond, het maakt smeuïg, need I say more?
 • Het staat al een paar keer hierboven vermeld: Hoewel de saus heel snel gemaakt kan worden, is het lekkerder om er meer tijd voor uit trekken. Hoe langer de saus suddert, des te lekkerder hij wordt. Het is niet voor niets dat een opgewarmde bolognese saus de volgende dag vaak nog lekkerder smaakt!
 • Gebruik dit recept ook voor lasagne. Zorg er dan wel voor dat de saus behoorlijk is ingedampt, zodat je lasagne niet te nat wordt.
 • Een rood pepertje, een paprika en bruine bonen door de saus en je hebt een heuse Chili con Carne.

46 gedachtes over “Heel veel Bolognese”

 1. Ah.. heerlijk! Het water loopt uit mijn mond. Bolognese is ook mijn favoriete pastasaus. En elke keer als ik het weer maak probeer ik een vorm van perfectie na te streven. Dat is dus ook het leuke aan deze saus, hij kan altijd beter.

  Wat mij betreft overigens mag er zeker best een scheutje rode wijn bij. Heb je overigens geen tijd of geduld…gepelde tomaten uit blik doen het zeker goed, deze tomaten zijn bijna overrijp geplukt en dus van goede kwaliteit.

  Vrijdagavond weer bolognese!

 2. Ja precies, maar die vorm van perfectie blijft bij mij altijd lastig: “Was deze nou lekkerder dan de vorige?” en “Wat had ik er vorige keer ook al weer in gedaan?”

  Vaak heb ik ook buien, dan heb ik gewoon zin in een basilicum saus en dan gaat er lekker veel door.

 3. Wat een fantastische post! Dit is precies hoe koken is bedoeld, de essentie achter de ingrediënten begrijpen en niet klakkeloos een recept overnemen. Ik denk dat jouw Bolognese Handleiding veel inzicht heeft gegeven hoe je eindeloos kan experimenteren met deze voortreffelijke saus. Mijn complimenten!

 4. bij verschillende recepten op deze site is mij opgevallen dat word vermeld dat er in de italiaanse keuken geen room word gebruikt, dit is absoluut niet waar, hoewel olijfolie inderdaad een belangrijk ingrediënt is word er ook van boter en room gebruik gemaakt. Dit verschilt wel per regio, in Val d’ Aosta komt veel melkveehouderij voor en word dus ook meer gebruik gemaakt van zuivel.
  Voorbeelden van italiaanse italiaanse gerechten met room zijn panna cotta ( betekend zelfs gekookte room) pasta primavera en ook zijn er verschillende roomsausen bekend, zoals de beroemde roomsaus met citroen.
  In bolognese saus hoort oorspronkelijk geen room volgens mij maar als je serieus durft voor te stellen er bruine bonen door te roeren om er chili con carne van te maken, dan kan een scheutje room ook geen kwaad meer.

 5. Hoi Maaikje, je hebt helemaal gelijk, hoewel de room niet in bolo en carbonara thuis hoort, was te verwachten dat elders in de diverse keuken van Italie wel room te vinden is. Ik zal het aanpassen.

 6. Wat een perfecte uitgebreide uitleg over bolognese is dit zeg. Het heeft heel wat vragen over dit gerecht beantwoord voor me! Dank je wel. Ik kwam via Google op dit artikel.

  Wat ik óók een lekkere combinatie vind is Sicilaanse bolognese; precies hetzelfde, alleen dan doppertjes er bij (uit blik, dus op het laatste toevoegen.)

 7. Wat ook een goede tip is om er een fijngestamt ansovisfiletje mee te laten sudderen. Dit werkt alleen als de saus lang opstaat (en niet bij de a la minute variant). De ansjovis breekt compleet af, dus je hebt geen stukjes erin zitten en(je proeft het ook niet als zijnde ansjovis. Het is het zogezegde umami wat het toevoegd

 8. Ik mis de rijkere variant van bolognese! Probeer eens de variatie met Lever en pancetta! En idd Bognese is niet lekker als hij niet langer dan 2 u gesudderd heeft!

 9. nog een tip, ook tomaten uit blik net voor gebruik ( voordat je gehakt en/of champignons ) erbij doet ff pureren !! Yammmmmm !!

  tip twee; de saus ( nu met gehakt en champignons) die je over hebt is een goede bodembedekker voor een verse pizza die je een paar dagen later maakt 😉

 10. Mijn Oma, die pasta heeft leren koken van haar Italiaanse schoonmama, heeft mij geleerd om een snufje kaneel door de ‘tomatengehaktsaus’ te doen (bolognese is volgens Opa iets heel anders dan tomatengehaktsaus). Dat haalt het zoet in de tomaat op, en inderdaad het snufje suiker gebruiken wij ook vaak. In plaats van de ansjovis doen wij het met en scheutje worchestershiresaus, wat vrijwel het zelfde effect zal hebben.
  Grote pan koken en dan in de druk-en-sluit zakjes mooie platte pakketjes invriezen is hier ook favoriet. Zo’n plat pakketje ontdooit stukken sneller dan wanneer je het in een bakje doet. En ‘wij’ gebruiken minder saus per persoon dan ‘jullie hollanders’ volgens mij.

 11. Wauw! Dit was de eerste keer dat ik zonder pakje of blikje spaghetti/macaronisaus maakte en ik ben helemaal om! Geen pakjes meer! Ik heb gewoon de basisvariant genomen… niet te moeilijk doen voor een eerste keer… plus een beetje gedroogde oregano (had ik toch nog liggen) en… ach… ik blijf een vrouw he 😉 ook wat champignons. Jammie!

 12. Goede basissaus. Mijn variant:
  2 blikken gepelde tomaten (zonder saus) toevoegen aan het ui gehakt mengsel, zonder saus. Tomaten heel toevoegen en in stukken snijden in de pan. Mozarella 1 of 2 stuks afhankelijk van de hoeveelheid saus, in stukken snijden en door de saus doen. Lekker laten prutten en roeren totdat de mozarella gesmolten is. Nu 1 pakje gezeefde tomaten toevoegen en lekker laten pruttelen..

  Ik krijg goede kritieken op mijn saus, maar wat ik zelf mis is die specifieke italliaanse smaak. iemand enig idee wat ik hiermee bedoel en hoe ik dit kan creeren?

  Groet,

  Philip.

 13. Geweldige site dit zeg. Ik vroeg me wel af of het nou uitmaakt of je gepelde tomaten of gezeefde tomaten gebruikt. Ik lees dat de kwaliteit van gelde tomaten goed is maar geldt dat voor gezeefde ook dan?
  Bij een tomatensaus met verse tomaten doe ik de tomaten dan altijd met vel in de pan en laat het lekker lang pruttelen. Het wordt een heerlijke saus dus ik zie er het nut niet van in de tomaten te ontvellen want dat kost toch wat meer tijd.

 14. nou als je goed kijkt zie je bij niet ontvelde tomaten de schilletjes in een soort van naaldjes (opgerolde stukjes rode schil, heb je ook bij parika) in je saus zitten. Ik vind het ook niet erg, maar er zijn mensen die dat niet lekker vinden. Mijn kinderen bijvoorbeeld halen alles uit hun eten dat maar een beetje nog lijkt op groente. Door schilltjes te voorkomen eten ze heerlijk (de door hun zelfgedraaide) pasta met tomaten-gehakt saus!

 15. Hallo allemaal,

  Er is geen één goed recept. Ook de bolognese saus verschilt van streek tot streek. Het geheim van de italiaanse keuken en ook voor de bolognese zit overigens in de ‘soffrito”. Dit is een mengsel van ui, wortel bleekselderij. Daaraan de kruiden toevoegen en dan pas het gehakt. En nog een tip voor het gebruik van olijfolie. Olijfolie legt een soort filmpje over het eten waardoor andere smaken minder goed intrekken. Beter is het dan ook om alleen bij het fruiten van de “soffrito” olijfolie te gebruiken.

  P.S. Kant en klaar sauzen kan af en toe best hoor. Het jammere aan de in Nederland verkrijgbare sauzen is echter dat het vaak te zoete of eenzijdige smakende sauzen zijn (te veel tomaat) of te vlak. Wij verkopen sauzen die we zelf uit Italie importeren en die smaken voor de snelle avonden heerlijk. En wij gebruiken die ook vaak als basis, omdat daaarin de verhoudingen van kruiden etc al erg goed gekozen zijn.

  Groetjes,
  http://www.delizie.nl

 16. niets dan lof over je recept!
  Bolognaise heeft volgens mij nood aan goed wat roenten, ik spreek dan over wortel, ui, courgette (zonder merg) en in mindere mate groene selder. Als je dan gepelde tomaten in blik koopt en deze in plaats van te mixen door de passe-vite met kleine rooster draait zal je merken dat je een iets zoetere en minder bittere smaak hebt. Natuurlijk lang laten sudderen. De mijne staat altijd 8 à 10uur op. Schaf jezelf een pot van 10 liter aan en doe het op een vrije dag, start ’s morgen – ’s avonds kan je er al van genieten. Sudder onder deksel, dan hoef je niet elke 10 minuten te roeren, eens in het half uur is meer dan goed! En echt een klein vuurtje eronder. Mijn recept in de pot van 10 liter heeft 0.8kg varkensgehakt en 0.2kg americain nodig. Vlees gaarstoven in een bodem van 0.5cm olijfolie (sansa is perfect), een scheut rode wijn voor de groenten worden toegevoegd maar maar nooit een bouillonblokje. Verder snij ik de groenten niet te klein. Zo oogt ze ambachtelijk en smaakt ze professioneel! Aan tafel werken we af met regiano, gescheurde basilicum en oregano.

 17. Wat ik me afvroeg: ik gebruik altijd tomatenpuree uit blik ipv gezeefde of hele tomaten uit blik. Is dat ook OK? Wat is het verschil in smaak e.d.? Vaak doe ik er wel wat verse tomaat doorheen.

  Nog iets: ik hoor altijd dat je groenten niet te lang op moet laten staan omdat de vitaminen dan verloren gaan/ kapot gekookt worden. Hoe zit dat met zo’n saus dan? En met boullion e.d.? Blijven die gezonde stoffen in tomaat wel werkzaam na zo’n lange tijd sudderen?

  Ohja, ik doe vaak een beetje roomkaas door mijn pastasaus, vlak voor ik het opdien. Maakt het wat smeuiger. Is dat net zo’n nono als het toevoegen van room?

  Tot slot: ik ben niet zo’n gehaktliefhebber dus gebruik vaak of gerookt spek ipv gehakt (jammie!!!) of geen vlees. Ik zal de ansjovis eens proberen! Maar zijn er nog tips voor een lekkere vegetarische tomatensaus? Ik mis dan vaak toch die umamismaak… Soms voeg ik wat zongedroogde tomaatjes toe, die helpen wel wat als ik m vegetarisch maak. Nog meer tips?

 18. Ik moet je eerlijk toegeven. Ik vond het niet echt speciaal smaken. Dit kan ook aan de manier van mijn koken liggen. Maar mijn vrouw is een uitstekende kokkin in een 2 sterren Restaurant. Ook zei had er haar twijfels bij.
  Ik zal het nog een keer maken en kijken of hij nu wat beter smaakt.

 19. Heerlijk recept. Zeker wanneer de ‘prutteltijd’ langer is zit er een heerlijke smaak aan. Pancetta is wat mij betreft wel een must in dit gerecht.

  Wel een vraag: Hoe zit het nu met olijfolie? Wel toevoegen tijdens het pruttelen -> romiger? Of juist niet -> zie opmerking Delizie

 20. Allemaal aardige probeersels, maar een Italiaan, en zeker een uit Bologna, zal raar opkijken van deze prutjes.

  Voor een ragu bolognese heb je nodig:
  een plens olijfolie
  200 gram mager buikspek
  1 ui
  twee stengels bleekselderij
  200 gram wortel
  400 gram mager rundergehakt
  200 ml witte wijn
  150 ml bouillon
  een klein blikje tomatenpuree
  200 ml volle melk.
  bij voorkeur een flinke plens room
  eventueel kruiden naar smaak (peterselie, basilicum, oregano)
  parmiggiano

  Snijd het spek in kleine reepjes (2 mm)
  Snijd de groenten in heel kleine stukjes
  Verhit de olijfolie in een braadpan en bak het spek op matig vuur uit.
  Voeg de fijngesneden groenten toe en fruit deze al roerendeen minuut of vijf a tien.
  Voeg het rundergehakt toe en prak tot het uit elkaar valt en rul is.
  Voe de wijn toe en laat op laag vuur een kwartiertje inkoken.
  Vermeng de tomatenpuree met de bouillon en voeg toe.
  Laat in een gesloten pan minstens twee uur op heel laag pitje sudderen (veel langer is veel beter). Voeg beetje bij beetje de melk toe tijdens het koken.
  Maak tegen eind de saus op smaak met peper en zout. Voeg room toe en eventueel kruiden.
  Serveren mat pasta, bestrooien met parmezaanse kaas.

 21. Hallo lekkerbekken!

  Heb dit recept al zeker 20 keer gegeten en elke keer verbaas ik me weer hoe lekker het is en hoe simpel het is Ik gooi er alleen nog winterpeen bij dat vinden wij erg lekker, voorheen aten wij altijd saus uit potjes maar dat is nu verleden tijd!
  weet iemand nog een lekker pastagerecht voor ons met een witte saus of olie en kruiden lekker met broccoli ofzo? hoor het graag!

  Groeten Marvin

 22. Hmmh, ziet er goed uit. Ben ‘m nu aan het maken terwijl ik deze site een beetje doorspit. Wat ik ff kwijt wilde, is dat die rode wijn erdoor echt een _must_ is. En dat van iemand die gruwt van drank in d’r eten 🙂

 23. Leuk om te zien dat zoiets voor iedereen anders is
  ,ik heb nog een leuke tip :fruit eerst de groente voeg dan het gehakt en zout(zeezout) en peper toe
  bak dit rul voeg daarna een teelepel nootmuskaat toe.
  Voeg daarna 200cl melk toe laat dit inkoken,en voeg daarna 200cl witte wijn toe en laat dit ook inkoken.
  Verder lijk het veel op jou recept.

 24. Heerlijk en handig al die tips en variaties. Mijn bijdrage: doe wat gedroogd porcini bij de saus en klein scheutje balsamico (natuurlijk niet de hele oude/dure ..). De kaneel erbij is een goede tip.
  De basis gebruik ik ook voor een sheperd’s pie. Gebruik dan Worcestersauce en 2 laurierblaadjes, beetje tijm. Ik doe er (diepvries, fijne) doperwten en wat haricots verts bij. De saus moet ‘dik’ zijn en dus zonder deksel in laten koken. Om het nog iets zoeter te maken voeg ik zelf wat ketjap manis toe. De saus afdekken met aardappelpuree, geraspte oude kaas, paneermeel en klontjes boter. De oven in tot de bovenzijde goudbruin is en de saus van binnen pruttelt (handig om een glazen ovenschaal te gebruiken). Likje pittig Franse mosterd erbij … Eet smakelijk.

 25. als er niet MINSTENS ook rode wijn, spek (pancetta), wortelen en bleekselderij inzitten heeft ’t toch veel meer overeen met die sauzen uit potten dan met wat Italianen bolognese noemen

 26. Leuk om dit te lezen! Ik ben zelf ook een enorme pastafan en van de daarbij behorende sauzen. Mijn vriendin is Russisch en zij maakt heerlijke Borsh (soep) Als basis daarvan gebruikt ze gebakken uien met wortel, geeft een heerlijke smaak. Ik heb dit gebruikt in een pasta-saus, zonder vlees! Bak flink wat uien op een medium-vuur in olijfolie. Wortel raspen en meebakken (iets later) op het einde wat knoflook erbij. Af en toe omroeren (wok kan ook)

  Ik gebruik dan overrijpe tomaten, het liefst peer-tomaten die ik ontvel, door een zeef roer en in laat dampen.

  De ingedikte tomatensaus toevoegen aan de uien-wortel mix in de pan/wok en even warm laten worden. Probeer niet te laten koken.

  Peper-zout – oregano toevoegen en over de pasta, even gratineren in de grill met kaas naar keuze en genieten!

 27. hallo pastaliefhebbers! Kan een kenner mij een tip geven aub?
  ik maak al jaren mijn spaghettisaus met Elvea gepelde tomaten in stukjes, de laatste jaren zijn er varianten als paprika, kruiden, look, arrabiata, basilicum enz in potjes van 400 of 800 gram.
  Voor gans de vriendenkring en familie maak ik al jaren saus en verkoop ze maar gezien de steeds maar stijgende prijzen van alles in de supermarkten verdien ik wel mijn kosten terug maar sta hier per 6 kg tegenwoordig 4 u gratis te werken!
  Mijn vriendin zei dat ik maar moest overstappen op de goedkoperre tomatenblikken, van aldi, delhaise of lidl. Maar is dit wel goede kwaliteit??? Is de zuurtegraad hiervan dezelfde? Krijg ik geen fletse waterachtige saus hiermee, iIk ga het natuurlijk wel uitproberen maar wie heeft hiermee ervaring???

 28. Anne,
  Meestal gebruik ik een pak gezeefde tomaten van de super. Daar is (meestal) niks mis mee. En producten van Aldi of Lidl zijn soms bewezen van betere kwaliteit dan de hele dure! Maar in de zomertijd maak ik meestal tomatensaus van verse rijpe tomaten. Scheut olijfolie in een pan met dikke bodem en een kilo tomaten in stukjes zachtjes laten sudderen, af en toe wat bouillon erbij zodat het niet verbrandt en tenslotte zeven en bij het gehaktmengsel voegen.
  Overigens is het recept van robert (18 juni 2008) voor zover ik weet het meest originele voor een ragu bolognese.
  succes
  Ham
  Ik doe er alleen rode ipv witte wijn door.

 29. Een Bolognese saus om je vingers bij af te likken:

  2 sjalotten
  2 tenen knoflook
  2 potten gepelde italiaanse tomaten (streepjescode moet beginnen met 80)
  sofrito
  250 gr runder gehakt
  olijfolie

  Fruit de fijngemaakte sjalotten en voeg even later de knoflook eveneens fijngemaakt toe.
  Daarna gehakt erbij en vuur hoger. Als het gehakt rul gebakken is de gepelde tomaten toevoegen en fijnmaken onder het koken, dan de sofrito en vervolgens blijven koken tot het water er nagenoeg af is.

  Buon apetito!

 30. Ja maar wat betreft de verser tomaten in een programma van Jamie Oliver werd hij op zn vingers getikt door de italianen dat hij geen verse tomaten moest gebruiken door de saus maar juist blik

 31. Ik hen net weer een grote pan bolognese saus op het sudderpitje staan en de komende 5 uur staat dat heerlijk in te garen, te vermengen en dik te worden. Ik ben wat verbaasd over de ‘tips’ die ik op deze site heb gelezen. vele kloppen wel, maar er staat -excuses- ook een hoop onzin. Hoe kom je er nou toch bij dat er geen vlees in de orginele bolognese saus wordt gedaan? Rundvlees. varkensvlees, kippelevertjes en wild zijn echt heel gewoon in dit gerecht! Tomaten worden er eigenlijk bijna nooit ingedaan! met een blikje tomatenpuree ben je al een eind op weg. verder wordt de saus ook vaak met een flinke scheut melk bereid, dit maakt de heel geconcentreerde smaak wat zachter. Rode wijn en witte wijn mag allebei, maar deze worden wel geroerd tot het meeste verdampt is, voor je er de rest van de groenten bij doet.

  Misschien heb je iets aan deze tips! Ik realiseer me dat iedere vrouw (en man) in Italie een eigen Bolognese saus recept heeft en alles kan en mag als het maar niet uit een potje komt, maar ik wil je dit toch even meegeven!

  Tess

 32. Het is wel zo dat als je de saus met verse tomaten maakt, je beter tomaten uit eigen tuin neemt. Zongerijpte tomaten smaken veel beter, veel minder zurig. Als ik geen zelfgekweekte tomaten heb, vind ik tomaten uit blik in de saus veel lekkerder dan verse.

 33. hoi, ik heb hem gisteravond gemaakt voor vier personen, en hij was heerlijk. of hhet veel verschil uitmaakt weet ik niet, maar ik heb tomaatjes uit blik van Mutti gebruikt. Dat schijnt wel een goede kwaliteit te zijn. Zaterdag ga ik helemaal een flinke pan maken om in te vriezen en die porties te gebruiken als basissaus.

  groet, Rudo

 34. Bij mij gaan alle traditionele ingredienten erin EN 4 soorten vlees! Gemalen rund, gemalen varken (ca 70/30 heb er wel een mooie molen voor) ontbijtspek of als het kan pancetta en worstvlees van (bij voorkeur) een lekker italiaans worstje (als je het kan krijgen)
  En GEEN rode wijn!!! WITTE!!!!! Rode overheerst de smaak te veel!
  En alleen blike tomatenpuree: geen blik tomaten!

  En lang, lang, lang (uurtje of 4-5) zachtjes op een zware gietijzeren plaat op het kleine pitje!

 35. Ik moet morgen met mij stage kinderen koken, en ze wilden zo graag spaghetti met tomatensaus maken, ik heb voor dit recept gekozen. ziet er wel makkelijk uit. maar ik voeg er zelf championen en courgete en paprika bij, daar zijn ze dol op, maar vraagje zou tauge er lekker bij smaken ?

 36. Mmmm! Ik fiets snel naar de winkel voor m’n ingrediënten, dan kan m’n saus nog lekker lang pruttelen. Ik houd erg van de variant met soffrito! Lekkere grand padano erover als hij geserveerd wordt?.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.