Zelf vanillesaus maken

Bourbon VanilleVanillesaus kun je in flesjes in de supermarkt krijgen, maar dat zoete goedje lijkt in de verste verte niet op vanille. Wil je je gasten na het dessert hun bord zien schoon likken? Neem het volgende recept. Gebruik wel een echte vanille, geen vanillesuiker dus! Echte vanillestokjes vind je tussen de kruiden in de grotere supermarkt, niet bij de bakproducten. Op veler verzoek:

Crème Anglaise

 • 3 eierdooiers
 • 300ml melk
 • ½ vanillepeul (ook wel vanillestokje of Bourbon vanille)
 • 40 gr. suiker

Twee vanillepeulenSnij de vanillepeul door midden in de lengte, zodat de zaadjes bloot komen te liggen. Doe de peul met de melk in een steelpannetje en laat deze broeien op een heel laag vuurtje. Ook hier geldt, lekker kost tijd, laat de melk en vanille gerust een uur op het vuur staan, maar een nacht mag ook. Je ziet dan de typische zwarte spikkels in de melk drijven.

Nu even opletten: Breng de melk aan de kook en verwijder het stokje. Schraap het laatste restje merg uit de vanillestokjes en doe deze bij de melk. Klop ondertussen de eierdooiers met de suiker goed los in een grote kom. Schenk vervolgens de melk bij de eieren en klop goed door. Schenk het geheel nu weer in een schone pan en verwarm, maar laat het niet koken (dan schiften de eieren)! Door het verwarmen gaat de saus iets binden, maar hij blijft vrij dun, dit hoort ook zo.

Dikke varianten

VanillepeulSoms heb je zin in een iets dikkere saus, maïzena doet wonderen. Ook als je saus is gaan schiften, dan kan maïzena je saus nog redden. Zeef 10 gr. maïzena door het eiermengsel voordat je de melk erdoor klopt.

Romiger?

Klopt wat slagroom en meng dit door de vanillesaus.

Over vanillesuiker

Waarom bevat vanillesuiker geen zwarte spikkeltjes? Dit komt omdat vanillesuiker geen echte vanille is, maar fabrieksmatig geproduceerde (synthetische) vanilline (de stof die de smaak en het aroma aan vanillestokjes geeft), gemengd met suiker. Dit is prima voor bijvoorbeeld het bakken van een taart , het is wel zo makkelijk, maar wanneer je vanillesaus wil maken, mis je toch wel de heerlijke smaak van echte vanille.

Wil je zelf vanillesuiker maken, doe dan een door midden gesneden vanillepeul in een pot met 500gr suiker. Na een week trekken is de vanillesmaak helemaal in de suiker getrokken.

14 gedachtes over “Zelf vanillesaus maken”

 1. Jop het water loopt mij in de mond! Als ik jou artikel zo lees dan is het allemaal niet zo lastig als ik in eerste instantie dacht. Gewoon een kwestie van doen! Ik ga morgen maar eens gelijk een vanillepeul kopen!

 2. Hoi Jop. Je hebt helemaal gelijk, het loont echt de moeite met echte vanille te werken! Ik heb laatst vanille verwerkt in een saus (niet voor een zoet gerecht overigens, maar wat een toevoeging!) Heb jij tips hoe je het stokje het beste verticaal doormidden kunt snijden?
  Dat was namelijk een lastig werkje.
  Of was mijn peul gewoon heel oud?

 3. Je peul moet vrij soepel en vettig aanvoelen, dan is hij nog goed, zeker niet houtachtig. Ik leg hem altijd gewoon op een snijplank, steek de punt van een klein scherp mes in het uiteinde en trek hem dan langzaam naar het andere eind. Meestal is hij dan in 1 keer helemaal doormidden.

  Om de spikkels eruit te halen leg je de doormidden gesneden peul met zijn rug op de plank. Zet nu het mes plat op de peul, zonder hem door te snijden. Hou het uiteinde vast en schraap zo het zwarte goedje eruit.

 4. eigenlijk zijn het geen stokjes zoals wij in Nederland zeggen. Het zijn gefermenteerde/gedroogde peulen die flexibel het gemakkelijkst te verwerken zijn. Om die reden verpakken we voor de grote supermarkten alle bonen stuk voor stuk vacuum in en wordt op deze wijze het vochtgehalte op ong 30% gehouden en krijgt de boon niet de kans om tot een stokje te verworden.

 5. Ik hou heel erg van vanile. En dit recept is idd een heel lekker sausje, bedankt voor het recept.

  Als ik vanillesaus wat wil binden smelt ik er graag witte chocolade in. die smaken combineren prima met de room en de vanille. (mijn favoriete bestemmingen hierbij zijn citrusgebak of roodfruit salades jammie)

 6. Hoi,

  ik wil graag vanille saus maken, nu verkopen ze geen vanille stokjes in onze supermarkt!!!!
  Wel zo’n flesje vanille aroma, kan ik dit dan gebruiken????
  Alvast bedankt!
  Semm

 7. Zondag ga ik het dessert maken bij het diner van mijn zus. Ik wil er ook vanillesaus bij serveren, maar ik weet niet hoeveel.. Het zijn 15 personen dus hoe vaak zou ik het recept moeten maken??
  Groetjes(:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.