Echt lekkere witlof

Witlof is niet de meest populaire groente. Maar het is wel een van de weinig groente waar nog smaak aan zit! Ok, de nootachtig, licht bittere smaak is niet bij iedereen even geliefd, maar smaak heeft de lof zeker nog.

Ik ben altijd op zoek naar recepten waarbij groenten zo goed mogelijk tot hun recht komen en laatst stuitte ik op een recept van Herman den Blijker: Gecarameliseerde witlof. Ik durf te wedden dat iedereen hier mee over de streep te trekken is. En het is o zo makkelijk, lekker eten op tafel zetten… Als je maar goede ingredienten hebt…

 • 4 witlofjes, mooi wit, met gesloten puntjes
 • klontje roomboter
 • 2 theelepels palmsuiker (bruine basterdsuiker mag ook)
 • scheutje goede, zoete, balsamico azijn

Gebakken witlof

Snij de onderkant van de witlof af en snij de kern eruit, zodat je makkelijk alle blaadjes los kunt halen. Doe de klont boter in een koekepan en smelt deze. Doe de witlof erbij en draai het vuur laag. Je wilt de witlof nog net horen sudderen. Bakt de witlof 20 minuten tot ze begint te kleuren. Doe de suiker erbij en laat deze even smelten. Doe de balsamico erbij en haal van het vuur. Laat het vocht even indampen door de resterende warmte in de pan. Opdienen en genieten maar! Heerlijk bij een mooi stukje vlees en een aardappeltje.

25 gedachtes over “Echt lekkere witlof”

 1. Dit gerecht maak ik zelf ook regelmatig, echt heel lekker. Zelf laat ik wel het kontje aan de witlof zitten, anders willen de bladeren wel eens loslaten. Ter variatie wil ik overigens de witloof ook wel eens vooraf koken, 7-8 minuutjes en dan in de pan lekker smoren.

  Lekker wanneer je de balsamico erbij doet in de pan, heerlijke aroma’s, erg sterk, super recept.

 2. In mijn versie bak ik de witlof ongeveer 10 minuten, blus dan met een flinke scheut droge vermouth en laat dan nog tien minuten op een laag vuurtje doorkoken tot alle vocht is verdampt.

  Dit recept is zo populair in huize Ooijer dat alleen er alleen hierom er altijd vermouth in huis moet zijn…verder drinken we dat niet.

 3. Ik ken het recept ook, maar dan van Jamie Oliver. Hij doet er ook nog rozemarijn bij en bakt de witlof in olijfolie i.p.v boter. In plaats van balsamico gebruikt hij honing. Beide versies zijn heerlijk en heel snel klaar.

 4. Hoi,

  Heel simpel, maar heel lekker. Trek de hele blaadjes los van de witlof. Eerst achterkantje wegsnijden, buitenste blaadjes weggooien en de rest afspoelen en droogkloppen in het vergiet.
  Flinke scheut goede olijfolie in de wok (wees niet te zuinig !), witlof erin en roerbakken. Na +/- 2 minuten zeezout, gemalen 4 seizoenen-peper en flink strooien met tijm en nog +/- 3 minuten door roerbakken. Zorg ervoor dat de blaadjes wel hun bite behouden ! Dus totaal 5 a maximaal 6/7 minuten roerbakken ! Dit is echt heerlijk, met een goed stukje vlees of vis en een aardappel.

 5. Hallo,
  ik snijd de witlof heel klein in brunoise (blokjes) en was ze kort in
  water met wat citroensap na het drogen bak ik de lof kort in boter
  en blus het af met honing, dan leg ik de lof op diepe borden en
  snijdt er dunne plakjes eendelever over, serveren met een koud glas muscat en het is een feest!

 6. De combinatie witlof en zoet bevalt hier in huis ook uitstekend, maar wij bereiken dat op een andere manier. Iedereen kent natuurlijk witlof in ham en kaas uit de oven; dat is ook ons uitgangspunt, maar wij maken het iets minder gewoon én zoeter door tegen elk half stronkje lof een passend stuk in de lengte gehalveerde banaan te leggen voordat de ham en kaas er omheen gerold wordt.

 7. Ja witlof, heerlijk!

  Die met de Balsamico kende ik al (smullen!!) , die met vermouth van Mr. Ooijer ga ik proberen, en die met eendelever zeker ook!! (maar daarvoor moet ik weer even een inkoop-dagje houden, heb ik niet standaard voorhanden)

  Hier nog een variatie die bij ons geweldig bevalt:

  Witlof-honing-feta-tijm

  – de witlof, besprenkeld met wat citroensap, minuutje of 7 voorkoken en drogen, eventueel halveren.
  – even bakken in boter,
  – honing erbij en zorgen dat het goed rondom de witlof loopt.
  – een mooie, niet te zoute feta erover verkruimelen en de boel even laten smoren met het deksel op de pan.
  – afmaken met een dot verse tijmblaadjes.

  (en als je alleen gedroogde tijm hebt, dan die al meefruiten als je de je de boter in de pan smelt. En het liefst eerst even kneuzen in de vijzel of fijnwrijven met een mes, om de smaak vrij te krijgen)

  Sanne

 8. Eetlepel suiker laten carameliseren in de pan, eetlepel Limburgse mosterd erbij, afblussen met kookroom (flesje Finesse). Wiltlof rauw in grote stukken snijden en 10 – 20 minuten laten koken.

  Eet smakelijk.

  Verder een toppagina, ik heb hem bij mijn favorieten staan. Succes ermee

 9. Wauw, wat een goede tips. Leuk voor de variatie. Probeer ook eens gecaramelliseerde witlof met gedroogde pruimen en een klein beetje salie. Serveren met geroosterde pijnboompitten of verkruimelde walnoten. Heerlijk

 10. Ben opgegroeid in de Vlaamse witloofstreek, hele familie had wel iets met witloof te maken. Bon, absoluut not done bij ons was suiker bij witloof voegen, ook niet bij het ‘gecarameliseerde’ witloof. (wij noemden dat gestoofd witloof). Je bereikt hetzelfde zoeterige effect als je ten eerste: heel goed witloof hebt, grondwitloof heeft nog altijd mijn voorkeur. (er is ondertussen ook al wat lekkerder witloof op hydrocultuur maar daar ben je nooit helemaal zeker van), en om te stoven zijn de kleine stronkjes het lekkerst. (‘uitstek’ noemden ze dat, nu ligt het in vlaanderen als delicatesse in de supermarkt: ‘fijnproeverswitloof’. Vroeger het goedkoopste witloof, nu blijkbaar het duurste.) Je snijdt het kleine verkleurde stukje van de stronk, snijdt het binneste een klein beetje uit, zeker niet te veel. En dan smelt je een ruime hoeveelheid boter in een pan, je zout die boter, legt je witloof er in, kruiden met peper en zout en doe het deksel op de pan. Vuur zeer laag, en zeer langzaam garen. Kan een uurtje duren, bij dikkere kropjes. Regelmatig omkeren. Supereenvoudig en superlekker. Elk kind in onze streek leerde zo witloof eten.

 11. En ook een klassieker: het witloofslaatje, heerlijk bijgerecht bij een goeie steak friet. Fijngesnipperd rauw witloof, fijngesnipperde sjalot of ui of zoete ui, peper (witte en een behoorlijke hoeveelheid), zout (niet te veel), zelfgemaakte mayonaise en peterselie. Alles mengen en hopla.
  (mag ondertussen duidelijk zijn dat witloof mijn lievelingsgroente is)

 12. Snij de onderkant van de witlof af en snij de kern eruit, zodat je makkelijk alle blaadjes los kunt halen. Doe de klont boter in een koekepan en smelt deze. Doe de witlof erbij en draai het vuur laag. Je wilt de witlof nog net horen sudderen.
  Echter, vóórdat ik de witlof toevoeg aan de gesmolten boter strooi ik meerst wat suiker in de boter en laat de smelten. Pas dan de wtilof erbij, af en toe draaien en laten garen. Halverwege zout en zwarte peper uit de molen over de witlof verdelen en zonodig nog wat boter! Als de witlof gaar is en mooi gekleurd c.q. gecaramelliseerd haal ik het uit de pan en leg het in een voorverwarmde schaal. In de pan met overgebleven boter ga ik een sausje maken. De boter wordt afgeblust met een beetje water en ik voeg een lepel mosterd toe. Goed roeren zodat je een mooi glad sausje krijgt. Dit sausje serveer ik over de witlof en gebakken krieltjes.

 13. ook heel lekker is gehaktballetjes half bakken in de pan, grof gesneden (heel veel) witloof toevoegen, even laten stoven, flesje nutroma (of becel) koffiemelk, muskaatnoot, peper en zout toevoegen, even laten doorkoken en saus binden… mmmm lekker met puree! (zie link)

 14. witlof roerbakken in olijfolie dan oude geitenkaas eroverheen laten smelten ook lekker en gauw klaar met aardappels laat ik ook even meebakken lenie

 15. Witlof fijnsnijden en er een fijn gesneden uitje doordoen met een
  fijn gesneden appel. Dan een sausje maken van mayonaise
  en joghurt en dit ook erdoor roeren. Heerlijk bij een lekker stukje vlees en gebakken aarappeltjes.Smakelijk.

 16. Gecarameliseerde roodlof heb ik wel eens gemaakt met echte boter, honing en suiker, echt heerlijk. Ook maken we veel witlofsalade (vooral in de zomer) dan doen we er rozijnen, appel, banaan, sinaasappel, kiwi en een paar eetlepels dikke yoghurt of kwark er doorheen. Soms ook wel eens gedroogde abrikozen in stukjes net wat we in huis hebben. Ik heb nog een recept van mijn buurvrouw gekregen die een variant is op de ham/kaas uit de oven:
  Je neemt katenspek, Boursin en grof gehakte peper. Je maakt een witte saus en roert daar de Boursin en 1 theelepel peper doorheen. Kook de witlof en rol ze in de katenspek (zoals je met de ham doet) en doe een gedeelte van de saus erover. Zet de schaal even onder de gril totdat het lichtbruin kleurt. Dan de witlof met saus apart opdienen. Lekker met gekookte aardappel.

 17. Ui fruiten, dan witlof er bij en een half flesje bier,
  15 min. Stoven, uit laten lekken, spekjes bakken en erdoor, mengsel gebruiken als vulling voor hartige taart.
  Altijd een succes!!

 18. Goede receptjes hier, maar doe géén suiker bij je witloof aub!
  Je verknoeit de smaak!!

  En voor ééns en altijd geachte noorderburen: de enige echte naam is witloof, niet witlof.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.