Smaak kost tijd

Gerookte palingVooral bij het koken blijkt steeds weer: iets lekkers maken kost tijd. Brood dat rustig mag rijzen is smaakvoller, lang gesudderde bolognese saus is lekkerder, vlees dat langer heeft mogen besterven is malser, fond die langer heeft kunnen trekken is voller, een kaasje dat maanden heeft mogen rijpen is een sensatie, het komt overal weer terug.

Waar blijft die tijd?

Maar aan de andere kant zijn we allemaal druk, druk, druk. Met afspraakjes, het halen van deadlines, en andere zaken die ons dagelijks bezig houden. En dan moet je keuzes maken: óf je offert je eigen tijd op om iets lekkers te maken, óf je koopt iets lekkers. En daar wringt de schoen: De tijd die jij er niet in hoeft te steken, moet de producent er wél in steken. En dat kost geld. Het volgende klinkt daarom plausibel: hoe minder je voor een product betaalt, des te minder tijd (en liefde) is er door de producent in gestoken (tijd = geld).

Trucjes

Om jou toch het gevoel te geven dat die tijd er wel in gestoken wordt, wordt er op kunstmatige wijze aan het product gesleuteld. Door rookworst in een bad met naar rook smakend water te leggen, duurt het proces nog maar 5 minuten ipv een dag. Door smaakversterker E621 in bouillon en fond te stoppen, lijkt het alsof deze dagen heeft staan trekken. In plaats van het pekel langzaam in de beenham te laten trekken, wordt het er met injectiespuiten in gespoten. Kuikens worden vetgemest, zodat ze binnen 5 weken moddervet en slachtrijp zijn.

SlowfoodMaar waar wil ik dan naar toe met dit tragische verhaal over het verdwijnende ambacht? Als consument heb je een keuze: Kies voor slow food. Eten dat de tijd heeft gehad. In Nederland is dit nog een vrij nieuw idee, maar in de mediterrane landen hebben ze dit respect voor goed eten nog echt in het bloed zitten. Onderdruk die Hollandse neiging om altijd het goedkoopste product uit de schappen te trekken en laat je leiden door smaak. En ja, dat kost wat extra geld. Maar dan ga je er ook meer bij stil staan wat je eet. Je propt niet meer alles gedachteloos in je mond. “Honger stillen” verandert in “proeven”.

Food is Hip!

Gelukkig is er duidelijk een trend waar te nemen dat food weer hip wordt. Je wordt niet meer aangezien voor mierenneuker als je weigert knoflookpoeder te gebruiken of zweert bij De Cecco pasta ipv Grand Italia. De foodlogs spuiten de grond uit en we zijn weer een kooktijdschrift rijker. Wat opvalt op al deze bronnen is dat kant-en-klaar steeds meer wordt afgezworen en men kiest voor zelf maken.

Kijk naar de Lindenhoff, een typisch voorbeeld van een boer die inspeelt op deze trend. Op zaterdag kun je er als consument inkopen doen. Gewoon op de boerderij, tussen de stallen waar je jonggeboren lammetjes mekkeren. De betere restaurants doen er inkopen, op zaterdag staan de cabrio’s en SUV’s in rij om een stukje gasconne ribeye of baambrugs buikspek op de kop te tikken. Ja, het is duurder dan de supermarkt, maar de kwaliteit maakt het allemaal waard.

Tips & trucs

Om te voorkomen dat dit artikel verzand in het dagdromen naar een toekomst zonder “bechamelsaus uit een zakje” heb ik nog wat tips om “Lekker kost tijd” te combineren met de beperkte uren in een dag:

  • Maak in het weekend je eigen kant-en-klaar maaltijden: Kook altijd te grote porties en vries in!
  • Maak bitterballen van restjes vlees of risotto. Het is echt de moeite waard!
  • Heb je echt haast en niets op voorraad, maak een Pasta carbonara. Het is zo klaar en, mits je kwaliteits ingredienten gebruikt, ook echt lekker. Trek er een zak rucola bij open, bestrooid met parmazaanse kaas, olijfolie en balsamico.
  • Eet minder en langzamer, je geniet meer van iedere hap en als het een beetje mee zit val je nog af ook
  • Verander je levensstijl. Eten is geen must, maar een lust. Maak er tijd voor vrij en ga in het weekend eens langs bij een boer, ook in de randstad zijn er genoeg te vinden. Niets werkt zo ontspannend als een middagje in de pannen roeren.
  • Zorg dat je altijd lekkere basisingredienten in huis hebt die lang houdbaar zijn. De tijd die je uitspaart met het struinen door de supermarkt kan je nu steken in het koken.

Een gedachte over “Smaak kost tijd”

  1. Ik las laatst een artikel over mindfulness: bewust leven is ook bewust zijn van smaak. Je moet letterlijk de tijd nemen om te proeven. Zo (her)ontdek je je eigen smakenpalet. Niets gaat boven authentieke smaak. Dat is in een snelle hap (met allerlei smaakversterkers en andere kunstmatige toevoegingen) meestal ver te zoeken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.