In search of Perfection

In Search Of Perfection - Heston BlumenthalEnige tijd geleden was Heston Blumenthal op de buis te bewonderen op de BBC in een serie waarin hij op zoek ging naar de perfecte receptuur voor een aantal klassiekers. Met een ongelooflijke gedrevenheid ging hij op zoek. Op zoek naar de klassieke receptuur, op zoek naar de beste ingrediënten, op bezoek bij de beste koks. Voor wie koken meer is dan een dagelijkse plicht, werkt dit hoogst aanstekelijk. Alles leuk en aardig, maar wat heb jij hier aan? De serie is immers alweer van de buis.

Het Boek

De BBC heeft de serie ook uitgebracht in boekvorm en die wilde ik vandaag even belichten. In het (Engelse) boek worden de 8 afleveringen van tv behandeld:

  • Roast Chicken & Roast Potatoes
  • Pizza (zie filmpje)
  • Bangers & Mash
  • Steak
  • Spaghetti Bolognese
  • Fish & Chips
  • Black Forest Gateau
  • Treacle Tart & Ice Cream

Waarschijnlijk denkt u: “Niet echt bijzondere gerechten”, of niet? Maar Heston weet er iets bijzonders van te maken. Zowel in de gedrevenheid waarmee hij op zoek gaat naar ingrediënten als in de vernieuwende kooktechnieken. Zo wordt een groot stuk beaf aangevallen met een blow-torch, injecteert hij een kip met een spuit met marinade en weet hij zijn oven op te voeren tot 350 graden om z’n pizza te kunnen bakken als een Italiaan. Per aflevering worden ook de recepten gegeven, maar bezint eer ge begint, perfectie is niet snel bereikt.

Veel feitjes en weetjes

Ook is er voor de gevorderde kok nog wel wat te leren. Alle handelingen in de recepten worden uitgelegd, dus simpelweg receptjes uitkoken is niet de bedoeling. Zo leerde ik dat uien met steranijs een chemische reactie aan gaan wanneer je ze samen fruit, die erg smaakvol is.

Voor een heleboel mensen zal dit boek een leuk leesboek zijn over (fanatiek) koken, sommigen zullen het ook wagen een recept uit te proberen. In ben voor de bijl gegaan en heb de perfecte bolognese gemaakt, waarvoor je maar liefst 12 uur mag uittrekken. Het resultaat binnenkort hier te lezen!
In Search Of Perfection - Heston Blumenthal
In search of Perfection
Heston Blumenthal
ISBN: 0747584095
320 pagina’s

» Koop online bij Kookboek.nl

3 gedachtes over “In search of Perfection”

  1. Welke tomaten uit blik heb je gebruikt? Blumenthal heeft dat in het VK uitgezocht. Dat moeten we in NL ook eens doen. De beste die ik vond, literblikken van dubieus Italiaanse origine bij de Vomar.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.