Lambada’s, zou het?

AardbeienKoop een appel en je hebt keuze. Je kiest niet uit Australische, Spaanse of Hollandse appels, nee je hebt soorten: Braeburn, Royal Gala, Elstar, ze komen je vast bekend voor. Waarschijnlijk heb je zelf ook een favoriet, die je het meest koopt. Wat heeft dit te maken met de Lambada?

Aardbeienrassen

Aardbeien komen in verschillende rassen, alleen ken je ze niet. Hooguit ken je “Klasse 1”, want dat zijn alle aardbeien die in de supermarkt liggen. Van zure bommen tot bittere keien. Als ze maar mooi rood zijn, want de consument koopt met zijn ogen. De lambada is een vroeggroeiend aardbeienras met een voortreffelijke smaak, maar aan de typering “Klasse 1” heb je niet veel als je op zoek bent naar lambada’s. Daar moet dus verandering in komen.

Aardbeien bij de AH

Vandaag bij de AH zie ik eerst een grote bak Spaanse aardbeien liggen, dat zijn dus zeker geen Lambada’s, waarschijnlijk is het de Elsanta (ik hoor net van Gerrit Jan dat het ook geen Elsanta’s zijn). Dan een bak Hollandse aardbeien. Klasse 1 uiteraard. “Lekker zoet en sappig”, lees ik. “Eet 2 stuks fruit per dag” staat er verder op (2 aardbeien?). Ik zoek verder, maar lees alleen dat ze “Speciaal geteeld en geoogst voor Albert Heijn” zijn. Ik vraag het de “Groente- en fruitspecialist” van de AH. Hij kijkt me aan, “De lambada zei je? Ff kijke op het doozie hoor, want als het daar niet op staat, dan weekt ech nie hoor.”. Je raadt het al, het stond niet op het doozie. Toch heb ik de gok genomen, zodat ik in ieder geval met het serienummer de klantenservice kan mailen.

Helaas ben ik geen aardbeien kenner, ik kan niet zien of het Lambada’s zijn. Het water loopt me in de mond als ik de omschrijving van Jan Robben lees:

“De zeer sappige aardbeien zijn enigszins lang kegelvormig, glanzend en kunnen behoorlijk groot zijn. Het kroontje staat daarbij hoog op de vrucht. Een echt zomerkoninkje dus!”

AardbeiMijn doosje voldoet volledig aan het signalement: Puntig, glanzend en een kroontje wat op de bolling staat. Nu ik dit typ kan ik de verleiding niet meer weerstaan en ga er 1 proeven… Zacht, sappig, erg lekker. In ieder geval geen harde zure bonk. Maar of het de Lambada is, ik weet het niet. Die onzekerheid vreet aan me, dus toch maar een mailtje naar de klantenservice van de AH, ben benieuwd!

Fruitoffensief

Wat belangrijker is dan het feit of ik wel of geen Lambada’s heb gekocht, is de logica die erachter zit. Smaak kost tijd, zo ook bij aardbeien. Lambada’s groeien minder hard en leveren dus minder op. De Elsanta groeit als kool, maar smaakt daar ook naar. Beide worden echter “Klasse 1” genoemd. Beide zien er van buiten lekker uit.

Het probleem zit hem erin dat de consument bewust “dom” gehouden wordt, door geen rassen op de verpakking te vermelden. Als je vorige week verrukt een bakje lambada’s opgegeten hebt, kan het zijn dat je volgende week bij dezelfde grootgrutter een bakje Elsantas mee naar huis neemt.

Het wordt dus tijd dat er op smaak geteeld gaat worden. De aanduidelijk “Klasse 1” slaat helemaal nergens op. Maar hoe verander je dit? Door te zeuren en te leuren. Onno Kleyn, Karin, Gerrit Jan en Foodlog zijn al begonnen. Als je maar vaak genoeg vraagt naar het ras en vervolgens vertelt dat je op zoek bent naar de o zo lekkere Lambada, dan is de kans groot dat ze volgend jaar een stuk beter te verkrijgen zijn!

Edit: Reactie van de AH

Vandaag (8 mei) kreeg ik reactie van de AH: Het was even zoeken binnen de organisatie, maar ze hebben het achterhaald. Helaas, maar waar, het betreft hier toch de Elsanta aardbeien. Ik zal dus nog even op zoek moeten om een echte Lambada te kunnen proeven. Misschien moet ik me maar inschrijven voor de aarbeienproeverij bij Jan Robben.

12 gedachtes over “Lambada’s, zou het?”

 1. De lambada Is inderdaad de lekkerste aardbei die te krijgen is.. Ik denk dat de reden dat ze niet in de supermarkt liggen te maken heeft met de prijs.. Ik ben zelf verkoper in een groentewinkel geweest en daar gingen ze aan het begin en het eind van het seizoen voor E6.95 een klein doosje over de toonbank.. In het hoogseizoen Was dat ongeveer E5.95 een groot bakje.. Ik denk niet dat de “gewone” consument dat ervoor over heeft..

  Groetjes, Niels

 2. In Duitsland is het niet veel beter. Ook daar wordt de rasnaam niet vermeld op de verpakking en importeert men de aarbeien veelal uit Egypte. Als je dan specifiek naar lambada aardbeien vraagt, dan hoort men het in Keulen donderen. Helaas ben ik de lambada’s nog niet tegengekomen in een van de Duitse groentewinkels, misschien ga ik het maar eens bij de aardbeien-boer proberen.

 3. de lambada is inderdaad de lekkerste aardbei die er op dit moment bestaat, en het is maar goed ook dat deze alleen in de speciaal zaak te koop is, want daar word hij met zorg behandeld. Wanneer onze grootgrutters net zo met deze lambada’s om zouden gaan als met de rest van het agf assortiment zou er bitter weinig overblijven van deze heerlijke lambada’s.
  hartelijke groeten van de groentespecialist,
  lex ebbe

 4. Nah, toevallig zaterdag bij de plaatselijke groenteboer Lambada’s gekocht. Omdat ze zo lekker roken en volgens het mannetje zo zoet waren. Ik kan je vertellen: ze waren echt verrukkelijk!!! Ik had er nog nooit van gehoord maar het is echt een heerlijke aardbei.

  Succes met zoeken (mocht dat nog niet gelukt zijn!!).

 5. Lambad is inderdaad een van de lekkerste aardbei,en de prijs van 5
  -6 euro per doosje is echt niet nodig .Ik ben zelf aardbeienkweker en heb het ras ook twee jaar gehad. Maar het gaat net als met nog wel meer goede en lekkere rassen de handel wil ze niet betalen HET MOET ELSANTA ZIJN ook al is dit inderdaad lang niet het lekkerste ras. Sonata is ook veel beter van smaak en het wordt hoog tijd dan de consument meer gaat vragen naar aardbeien die wel goed smaken, dan moet de handel ook om. Aan de kwekers ligt het niet die willen wel een ras zetten wat beter smaakt

 6. Wat jammer dat deze discussie alleen gaat over rasnamen. Want hoewel er niets boven de Lambada gaat, kan de elsanta ook heel erg lekker zijn. Smaak is natuurlijk persoonlijk. Maar zonuren, teeltwijze, rijpheid op het moment van oogst, hebben heel veel invloed op de smaak. Helaas is de lekkerste ( zoetste) altijd wat kwetsbaarder. Daarom zul je deze ook niet in de supermarkt vinden: de handel wil een mooie en stevige aardbei waarmee ze een dag of 5 kan werken. Wat dat betreft heeft Lex volkomen gelijk!

 7. Ik heb een eigen Lambada plant (meerdere eigenlijk) uit stekken gehad van een vriend, Ik zweer erbij.
  De lokale groentenboer had ze ook liggen, voor 5 euro per bakje van 500 gram!!! En inderdaad vorig jaar de Digros. Dit jaar niet, wat ze nu hadden weet ik niet maar het was bagger, ik had 3 planten gekocht, 2 zijn er snel dood gegaan en de rest geen enkele aardbei. Absoluut geen Lambada maar dat wist ik bij aanschaf al.

  Mijn Lambada groeit inderdaad ook traag, ik heb hem nu een jaar en welgeteld 2 aardbeien gehad, die ozo heerlijk waren. Geduld is een schone zaak. Nu in de nazomer ben ik stekken aan het laten wortelen, in de hoop op meer planten.

 8. Ik woon vlakbij Jan Robben en kan dus de hele zomer de lekkerste aardbeien vers van het veld kopen. Dan maakt de naam inderdaad niet meer zoveel uit want al zijn aardbeien zijn lekker. De ene wat zoeter en de andere weer wat steviger. Iedere zomer weer een feest hier in Oirschot! Ze zijn niet de goedkoopste maar wel de lekkerste aardbeien.

 9. Ik heb vandaag twee lambada planten gekocht bij de Makro.
  Wat zijn die planten groot zeg. Er hangen ook flink wat aardbeien aan. Ik heb er een paar geproefd, lekker hoor. Persoonlijk vind ik de Mara du bois die ik heb staan lekkerder, maar vergelijken Kan ik niet, de mara,’s zijn er pas in juni weer..

 10. De lekkerste aardbeien zijn nog altijd malling pearl. Dit is eerder getest en persoonlijk ben ik ermee eens. En ik heb al heel wat verschillende rassen geproeft! (min 30). Een probleem dat de planten makkelijk ziek worden (phythopthora) en dan dood gaat.
  Eve delight een nieuw ras doet het aardig. maar beide rassen zijn niet zo makkelijk te koop. Lambada daartegen noem ik zelf altijd snoepjes, zijn wel lekker zoals alle aardbeien wel eens kunnen zijn.
  Wil je lekkere aardbeien kopen, koop ze bij de tuinder zelf!

 11. Lex je neb helemaal gelijk,heet dat niet de consument in de maling nemen??wij verkopen meer LAMBADA aardbeien dan andere rassen. LEVE DE GROENTE-SPECIALIST. Eric Place des Legumes

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.