Frisse risotto

De winkels liggen vol met rijpe tomaten en kruidige rucola. Risotto, gevreesd door vele beginnende koks, geliefd door de vele Italië lovers. Als je risotto eenmaal in de vingers hebt, staat het binnen no-time op tafel. Deze variant met verse tomaat, rucola en rauwe ham is heerlijk bij dit zomerse weer en een fris glas witte wijn.

Frisse risotto met parmaham, rucola en tomaatVoor 4 zomerse gasten

 • 400 gr risotto
 • 1 prei (vervangt de ui)
 • 2 tenen knoflook
 • 1 liter runderbouillon
 • 1 fles goede witte wijn
 • 2 rijpe tomaten, in blokjes gesneden
 • 125 gr rucola
 • 100 gr rauwe ham (liefst parma natuurlijk)
 • 50 gr geraspte parmasan
 • Scheutje citroensap
 • Olijfolie

In de keuken

Maak de prei goed schoon, niets is zo vervelend als zand tussen de kiezen, hoe goed het de maag ook schuurt. Wist je dat de prei familie is van de ui? Snij hem klein, net als de knoflook (nee, niet in de knoflook pers). Zet de bouillon op zodat hij kookt en zet een grote pan met een flinke scheut olijfolie extra vergine op het vuur. Fruit de prei en knof. Doe de risotto erbij en “bak” de risotto kort voordat je ongeveer 1,5 dl bouillon door de risotto roert. Nu komt het erop aan, blijf in de pan roeren. Zodra het vocht opgenomen/verdampt is, doe je er weer een opscheplepel bouillon bij. Blijven roeren.

Snij ondertussen de tomaat klein als je dat nog niet gedaan hebt, de ham en de rucola in 1cm brede reepjes.

Blijf steeds bouillon door de risotto roeren en laat het weer opnemen. Na 20 minuten vanaf het begin van het koken ga je proeven hoe de rijst het doet. Hij moet een lekkere bite hebben, maar je moet er niet te lang op hoeven kauwen. Als je het gevoel hebt dat hij bijna klaar is, doe je het glas wijn erdoor, ipv bouillon. Maal er ook wat peper boven en knijp er een beetje citroensap bij, dat maakt het lekker fris.

Zodra de wijn is opgenomen is de risotto klaar! Haal de pan van het vuur en doe er de parmaham, parmakaas, rucola en tomaat door. Schep een bolletje op een voorverwarmd bord, niet te veel, risotto is een machtig gerecht. Snel aan tafel, risotto moet goed warm gegeten worden.

Aan tafel

Geniet van de risotto, maar vergeet de rest van de wijn niet!

8 gedachtes over “Frisse risotto”

 1. Eeeh…. je moet een risotto juist heeeeel veel roeren, dan roer je het zetmeel los van de korrel en dat geeft nou juist die lekker romige smaak. Maar je moet niet de pakjes risottorijst van Lassi pakken, dat is echt rotzooi. Ik kan er niks fatsoenlijks van koken. Even zoeken naar een goede Arborio of, nog beter, heerlijke Vialone en roeren, roeren, roeren! Echt, probeer maar eens. Zoooo lekker.

 2. Ha Tim,

  Bij de ingredienten staat 1 liter bouillon, je begint echter met het toevoegen van 1,5 deciliter, daarna steeds een opscheplepel als de bouillon is opgenomen door de rijst.

  Ik gebruik altijd een droge witte wijn.

 3. Vandaag gemaakt: was heerlijk!
  Heb ook eerst de wijn toegevoegd, daarna de bouillon. Én, wat betreft risotto: ik heb gewoon de risotto van de AH gebruikt. Werkte prima. Ook die van Lassie (of soortgelijk merk) al eens gebruikt. Ging bij mij prima. Zo lang je maar niet de risotto gaat koken zoals wij hier in NL rijst koken (in ruim water).

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.